СУ "Св. П. Хилендарски"

град Дупница

 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube

 

21231

УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА НАГРАДЕНИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ

В периода 01 – 07 юли 2019 година 20 ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участваха в XI международeн детски фестивал „Светът в детските длани“, който се проведе в град Балчик. За втора поредна година нашите ученици участват в него. Тази година завоюваха множество награди: III място за Театър на английски език, специална награда за най-добър декор, Гран при за рецитация на английски език за Златин Цолов от Х клас, поощрителна награда за Вокалната група, III място за дуета Моника Димитрова и Велислава Фалина (песента „Джак“), дипломи за ръководителите на английския театър – г-жа Златинка Зжаджарова и на Вокалната група – г-жа Недка Василиева, индивидуални медали, тениски и шапки за всички участници.

Сюжетът на пиесата „Красавицата и звярът“ е адаптиран по известната приказка. Подготовката е част от работата на клуб за дейности по интереси „Театър на английски език“ за учебната 2018/2019 година. Декорите са дело на учениците и техните родители. Голямата награда е призът Гран при на Златин Цолов, който е единственият български участник в категорията „Рецитация на английски език“.

Вокалната група се представи с 4 солисти и един дует. Представиха постановката „Светът в детските длани“ в категория „Театър на роден език“. Чрез игра, песни и танци децата показаха ролята на родителите, семейството, училището и приятелите в живота им и какво се случва в нашето училище – уроци и наука, музика и спорт, мажоретки и танци.

Конкуренцията бе изключително висока, съревноваваха се деца от цяла България и от Руската федерация. На събеседването след фестивалната програма журито поздрави нашите ученици за отличното владеене на английски език, за оригиналните декори, свободното поведение на сцената и актьорското майсторство. Организаторите поздравиха директора и колектива на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ за идеите, креативността, подготовката и работата на участниците.

Учениците ни са щастливи и доволни, защото освен наградите от Балчик,  спечелиха много приятели и вълнуващи спомени. Представиха достойно училището, града ни и България.

М.Сапунджиева МАРГАРИТА САПУНДЖИЕВАстарши учител по история и цивилизации и география и икономика в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница е удостоена с почетното отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.
prevod НАГРАДИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“
В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПРЕВОД
ОТ ИСПАНСКИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
На 16 май 2019 г., във Френския културен институт в София, се състоя тържественото връчване на наградите на най-изявените участници в ежегодния Национален конкурс за превод на литературен текст от испански на български език, организиран от Сдружението на българските преводачи, издателство „Колибри“ и отдел „Образование“ към Посолството на Кралство Испания.
По традиция в него участваха и тази година ученици от испанските паралелки на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и отново се наредиха сред най-добрите. Награда и грамота за III място връчи на Симона Лазаркова от ХII б клас г-жа Тереса Мунис – временно изпълняваща длъжността съветник по образованието към Посолството на Кралство Испания.
Председателят на Сдружението на българските преводачи подчерта много добрата подготовка на учениците по отношение на превода. Преводите на Симона Лазаркова, Лилия Костадинова, Теодора Златарска от ХII б клас и Христина Чалъкова и Барбара Беллиато от Х б клас са включени в книгата „Млади преводачи“.
С грамоти бяха отличени и учителките Наташа Тодорова и Людмила Темелакиева за подготовката на учениците и участието си в провеждането на конкурса.
14052019

Награди за учениците от Вокална група от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница в Национален фестивал „Лейся, песня“ 2019, град София

На 12.05.2019 г. в Руския културно-информационен център се състоя Националния фестивал „Лейся, песня“ 2019 г. Участие взеха деца от различни краища на България – София, Бургас, Габрово, Велико Търново, Белово, Козлодуй и Дупница. Учениците от Вокалната група при СУ „Св. Паисий Хилендарски“ завоюваха II място в ансамблите. Специален диплом за солово изпълнение получи Бориса Ангелова от четвърти клас. Журито бе впечатлено от музикалната и езиковата подготовка, от костюмите и сценичното поведение на нашите ученици.

dsc00646

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

(за учениците от VII клас)

На 10 май 2019 г. (петък) от 18,00 ч. в актовата зала на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница ще се проведе родителска среща за родителите на учениците от VII клас.

Родителска среща е свързана с предстоящите национални външни оценяване и кандидатстването в средните училища на седмокласници.

Присъствието на родителите е абсолютно задължително.

На 8 май 2019 г. (сряда) от 14,00 до 18,00 ч. във фоайето на спортна зала ще се проведе панорама на средните училища в Община Дупница. Учениците и родителите им ще могат да се запознаят с предложенията на училищата за прием след завършено основно образование.

ВИОЛЕТА ИНКЬОВА

Директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

dsc00646 За поредна година Община Дупница се включва в отбелязването на Световния ден на предизвикателството, с цел популяризиране на здравословния начин на живот. Мероприятието ще се проведе на 11 май 2019 г.(събота) от 11.00 часа в парк „Рила“.
1804 ПЪРВО МЯСТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА НА СЪСТЕЗАНИЕ, ПОСВЕТЕНО НА 140 Г. ОТ ПРИЕМАНЕТО НА ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ
На 16 април в Заседателната зала на Община Дупница се проведе състезание по история между училищата в община Дупница – част от инициативата за отбелязването на 140 годишния юбилей от приемането на Търновската конституция под патронажа на Кмета на Община Дупница, със съдействието на Историческия музей в града и МКБППМН при Община Дупница.
Състезанието бе предшествано от церемония по награждаване на учениците от гимназиален етап, участвали в конкурса за есе на тема „Моето най-ценно конституционно право“ и „140 години от създаването на Търновската конституция“. Четирима ученици от IX клас в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ получиха награди: Ивана Никлева зае призовото първо място; Йордан Стоилов – второ място, а трета награда си поделиха Ванесса Попова и Димитрина Спасова.
В състезанието участваха шест общински училища. Отборът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе представен от: Калоян Стоянов, Румен Димитров, Мария Мутафчийска, Владимир Мавров и Данаил Черешарски – ученици от VII клас. Те извоюваха безапелационна победа, печелейки убедително с максимален брой точки първото място. Състезанието се проведе в три кръга. В първи кръг учениците демонстрираха знания за Търновската конституция, Учредителното събрание, Режима на пълномощията, Регентството и избора на Александър Батенберг за български княз, както и на Фердинанд Сакскобурготски. Владимир Мавров впечатли журито и присъстващите с пълнотата на отговора си и свободата на изказа. Във втори кръг отборът ни представи предварително подготвена материал – презентацията „Дупнишките учредители“, с която разказаха за дупничани, участници в Учредителното събрание. В трети кръг задачата бе работа с текста на Конституцията.
Журито в състав Анелия Геренска, директор на Регионалния музей, Гергана Паргова, – старши експерт „Обществени науки, гражданско образование и религия“ в РУО и Тодор Петков, началник на отдел „Култура, образование и младежки дейности“ в Община Дупница, поздравиха участниците за знанията и уменията, които демонстрираха и за отличната екипна работа.
0804

УЧЕБНА ЕКСКУРЗИЯ В ИСПАНИЯ ЗА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

Пролетната ваканция бе цветна, забавна и вдъхновяваща за учениците от испанските паралелки на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, които посетиха Кралство Испания. В периода 02 – 06.04.2019 г. четиридесет и един ученици от гимназиален етап успяха да се насладят на испанската култура, оставила едно от най-богатите наследства на Европа. Посетиха множество музеи – Прадо,  Кралица София, Кралския дворец, разходиха се по централните мадридски улици с емблематичните Пласа де Oриентe, Пласа Испания, Пласа Майор, Площад Пуерта дел Сол с известната фигура мечката и ягодовото дърво и разбира се, стадион Сантяго Бернабео. Мадрид ги плени с елегантни булеварди и съвременни градски паркове, музеи, стадиони и театри. Учениците посетиха и Толедо – картичка от Средновековието, застинал във времето – без модерни лъскави сгради, без големи и шумни булеварди. Разходиха се по старите му калдъръми, разгледаха готическата катедрала, опитаха типични за региона ястия и упражниха испанския език, разговаряйки с местните хора.

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, гостуваха на Българското училище във Фуенлабрада, Мадрид. Посещението беше емоционално и запомнящо се. Българчетата, родени в Испания, носят българското в сърцата си. Те ни приветстваха с български песни, стихове, народни танци, много топлина и обич. Накрая всички: и ученици, и учители, и родители развяха родния трикольор и се хванаха на българско хоро.

25032019 Отличие за ученик от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница
в Националната конференция – състезание за училищата посланици на ЕП
На 22 март 2019 г. в Пазарджик се проведе Първото национално състезание – конференция за училища посланици на Европейския парламент в България „Европейският парламент, избран от мен – 2019“. Специални гости на форума бяха европейският комисар Мария Габриел, европейският народен представител Светослав Малинов, председателят на бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев и проф. Ингрид Шикова.
Участници в Националната конференция – състезание за училищата посланици на ЕП бяха 22 училища от страната. Младши посланик Методи Мутафчийски от XI клас и старши посланик г-жа Маргарита Сапунджиева, учител по история и цивилизации от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница взеха участие в нея. Проектът на Методи „Европейски избори 2019″ бе оценен високо, а на финалния кръг бе класиран на второ място в категория „Проекти“. Представянето на всички участници бе отлично, а запознанствата и създадените приятелства – безценни.
dsc00646 Ученици от Дупница с престижни награди от конкурс за театър на испански език.(ВИДЕО)
ALEKSANDAR На 02.03.2019 г. в Руския културно-информационен център се проведе Х национален конкурс за рецитатори на руски език, посветен на руските поети А. С. Пушкин и Иван Крилов. Участие взеха учениците от Сава Савчев, Ясена и Яница Давидкови от V клас с ръководител Марияна Бояджиева; Мирела Йорданова от VII клас с ръководител Й. Зашева и Анна Влахова от Х клас с ръководител В. Инкьова. За отличното си представяне учениците получиха дипломи и значки.
LIDERI I МЯСТО В НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
„ПРОСТРАНСТВО И ВРЕМЕ“ ЗА ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЧКА
ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“
За трета поредна година Академията за лидери при Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Ателие „История и памет“ проведоха ученическия конкурс „Пространство и време“. Конкурсът провокира интереса на младите хора към родната история и дава възможност за тяхната творческа изява. Михаела Иванова, ученичка от XII клас в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, участва в конкурса с реферат на тема: „Човекът, с който се гордее моят род“ , представяйки изследване за Димитър Бисеров – Околията. След предварителната селекция на конкурсните материали от преподаватели от Историческия факултет, отличените участници бяха поканени на публична защита на 1 март 2019 г. във Великотърновския университет. Михаела Иванова бе отличена с оценка Отличен 6:00. Удостоена бе със специална грамота на Историческия факултет и възможността да стане студент в избрана от нея специалност ВТУ.
Нейният научен ръководител Маргарита Сапунджиева също бе отличена с грамота за оказаната професионална подкрепа в контекста на качествената промяна на връзката университет – училище чрез създаване на интерес към специалностите на Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Михаела Иванова е член на клуб „ИстОрика“, който успешно продължава своята работа и осъществява целите си за повишаване на качеството на образованието в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ чрез стимулиране участието на учениците и членовете му в конкурси и други форми на изява и извънкласни дейности.
3 MART 1 Трети март – празник на свободата
В навечерието на Трети март ученици от Х клас и Вокалната група в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница поздравиха с Националния празник своите съученици, учители и родители. Урок по родолюбие беше изнесената програма. Урок за тъмните робски времена, за гордостта на българския народ, за вярата, за свободата, която не се дава даром. Направена беше възстановка на епизоди от раздялата на Балканджи Йово и сестра му – хубавата Яна. Рецитираха се патриотични стихотворения от момчета, облечени като четници, вестители на свободата. На сцената се развяха три знамена – зеленото знаме със заветните думи „Свобода или смърт“; Самарското знаме, което Пьотр Алабин връчва на дядо Цеко Войводата и националния трибагреник. Рециталът завърши с емоционалното изпълнение на песента „От векове за векове“, която запяха и участниците, и публиката.
dsc00646

Реализиран проект „Детски свят без агресия и страх“ в

СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

            СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница е едно от училищата, спечелило проект „Заедно срещу насилието и наркотиците“ на Местната комисия за борба  срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община Дупница.

На 27.02.2019 г., в Деня на розовата фланелка, в училището бяха обявени резултатите от провелия се конкурс за рисунки и литературни творби на тема „Детски свят без агресия и страх“. Проектът „Детски свят без агресия и страх“ на учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница има за цели да се стимулира доброволчеството, инициативността, творческата енергия и гражданската активност на учениците чрез дейности и инициативи, които са в поднесени достъпно, отправят послания, имат превантивен характер и достигат до максимален брой хора. В инициативата се включиха много ученици. Направено бе обучение чрез симулационни игри на тема: „Добротата се пре(по)дава“. Обучители по проблемите на агресията, тормоза и насилието бяха училищният психолог и  ученици – доброволци.

В конкурса участваха над 50 ученици с рисунки, стихове, есета. Всички те получиха грамоти и награди.

Учениците облякоха розови фланелки, направиха изложба във фоайетата на училището и организираха уроци по добрина, защото доброто се преподава и подарява.

Инициативите по проекта продължават до края на учебната година.

teatar 2019

Награди за учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в

ХХ Национален конкурс за театър на испански език

            На 22-23.02.2019 г. в театъра на НАТФИЗ се проведе ХХ Национален конкурс за ученически театър на испански език, който бе открит от Н. Пр. Хосе Луис Тапия, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. С поздравления към участниците се обърнаха  г-н Сесар Аха Мариньо – съветник по въпросите на образованието към Испанското посолство и г-жа Веселина Ганева – държавен експерт по образованието в МОН. Гости на националния конкурс бяха представители на Образователния отдел към Посолството на Испания в България, Институт Сервантес-София, Министерството на образованието и науката.

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, представиха пиесата „La insula de Barataria“ от Алехандро Касона. Техни ръководители са Ана Хуанас Агилар и Донка Тодорова. Учениците ни се съревноваваха с техни връстници от езиковите гимназии с изучаване на испански език като първи чужд език, включени в междуправителственото споразумение на образователните министерства на Република България и Кралство Испания. Голямата награда за главна мъжка роля грабна Цветомир Павлов от IХ клас. Ана Хуанас Агилар бе отличена с приз за най-добра режисура. Грамоти получиха всички участници в пиесата и техните ръководители. Училището ни попълни витрината с купите, донесени след награждаването.

Подготовката за пиесата започна още в началото на учебната 2018/2019 година. С много ентусиазъм и страст работиха Ванина Станимирова от Х клас, Цветомир Павлов, Ралица Маврова, Бойчо Кечеджиев, Катерина Цикловска, Драгомир Десподов, Венета Владкова и Даниела Грозданова от IX клас.  Репетираха в училището, показаха таланта си и на сцената на  Драматичен театър „Невена Коканова“, гр. Дупница. Рисуваха, правиха декори, забавляваха си и увлякоха родители, учители и съученици. Доказаха, че талантът, трудът и желанието да учиш се възнаграждават. На конкурса показаха завидно владеене на испански език, театрално майсторство и заслужено спечелиха бурни овации и много приятели.

news  УНИВЕРСИТЕТЪТ НО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ всеки петък на месец март от 11.15 ч. в зала 224 в Новата сграда организира дни на отворените врати.
dsc00646 С Ъ О Б Щ Е Н И Е
СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница обявява конкурс за рисунки и литературни творби на тема „Детски свят без агресия и страх“ (I-VII клас).
Връчване на наградите – в последната сряда на февруари, когато ще отбележим международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.
Да се включим всички, за да осъществим ДЕТСКИ СВЯТ БЕЗ АГРЕСИЯ И СТРАХ!
dsc00646

ОБЩИНА ДУПНИЦА

И МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

ОБЯВЯВА ОБЩИНСКИ КОНКУРС ЗА РЕЦИТАЦИЯ

на тема

„ЗА ТЕБ, БЪЛГАРИЙО”

Конкурсът се посвещава на 141 години от освобождението на България от турска власт

КОНКУРСЪТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 3 МАРТ /НЕДЕЛЯ/ 2019 ГОДИНА

В ЗАСЕДАТЕЛНАТА ЗАЛА В ОБЩИНА ДУПНИЦА ОТ 13:00 ЧАСА

Регламент на конкурса

 

 1. Участниците в конкурса изпълняват по едно стихотворениеот български автор на патриотична тема.

 

 1. В конкурса за рецитация участниците са разделени в следните възрастови групи:

ПЪРВА ГРУПА – V-VІІІ клас /индивидуални и групови изпълнения/;

ВТОРА ГРУПА – ІХ-ХІІ клас /индивидуални и групови изпълнения/.

3. Времетраене на изпълненията:

– индивидуални изпълнения – до 5 минути;

– групови изпълнения  – до 15 минути.

 1. Критерии за оценка:

– Добра дикция;        – Художественост на изпълнението;

– Артистичност;         – Оригиналност;

– Емоционалност;      – Подбор на репертоара и музикално оформление.

Заявките ще се приемат до 28 февруари 2019 година на адрес:

Община Дупница    пл. „Свобода“ №1   ет. 3, ст. 51 и 52

Телефони за контакти: 0701/59238; 0701/59246, 

e-mail: prosveta_dupnitsa@abv.bg

Заявката за участие трябва да съдържа:

– трите имена, училище, клас, име на ръководителя;

– заглавие на произведението и автора;

– телефон на участника за обратна връзка.

Забележка:  Всяко училище и читалище имат право на  ДВАМА УЧАСТНИЦИ в категория индивидуално изпълнение и на ЕДНО групово изпълнение!

dsc00646 СъобщениеУважаеми родители и ученици,04.02.2019 г. (понеделник) е учебен ден за учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски „.Срочната ваканция е на 05.02.2019 г.(вторник).На 06.02.2019 г. (сряда) започва втория срок.
darenie НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „КОЛЕДАРИ- С БЛАГА ВЕСТ И ЗДРАВЕУчениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница взеха участие в благотворителната инициатива на Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО. Със сръчните си ръце изработиха картички, сувенири – свещници, коледни венци, кукери, гривни и други, а продажбата се реализира за два дни в училището. Подготовката бе в часовете по изобразително изкуство и технологии, в целодневната организация и часовете за дейности по интереси. Включиха се освен учениците и учителите, и  родителите им.Каузата бе в подкрепа на деца с онколохематологични заболявания и е част от програмата „Култура за всички деца“, реализирана съвместно с Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО и Сдружение на деца с онколохематологични заболявания. Сумата, събрана от продажбата на Коледния базар, е 936 лв.Уважаеми родители, благодарим Ви, че отворихте сърцата си и ни подкрепихте. Благодарим Ви, че дадохте урок по човещина на децата си.
sport 2018 СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ ГРАД ДУПНИЦА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ 2018На 4 декември 2018 г. в Министерството на младежта и спорта за четвърта поредна година Сдружение „Бъди активен“ отличи най-активните училища от инициативата Европейски ден на спорта в училище, подкрепена и от Министерството на образованието и науката, областни администрации и общини. Целта е увеличаване на физическата активност при децата. Тази година в инициативата се включиха 410 училища, от които над 150 максимално покриват заложените критерии.В присъствието на заместник-министъра на младежта и спорта доц. д-р Стоян Андонов и Николета Янева – координатор образование в „БГ Бъди активен“ бяха наградени седем училища от цялата страна. На всички бе връчен плакет и сертификат, както и топки за различни видове спорт.СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница получи специалната награда за най-много физически активни дни в училище: турнири, състезания, включително и различни танци. На церемонията от училището присъства директорът Виолета Инкьова и заместник-директорът Георги Янев заедно с трима от най-активните спортисти в училището: Рая Соколова – 4 клас (художествена гимнастика), Любомир Костов – 7 клас (футбол) и Анна Дамянова – 10 клас (волейбол).В словото си г-жа Инкьова изтъкна, че се стараем да амбицираме за участие колкото се може повече ученици, защото спортът е здраве, дисциплина и отговорност.
3311

JUVENES TRANSLATORES

В СУ “СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

На 22.11.2018 г. учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница участваха отново в станалия традиционен конкурс Juvenes Translatores, организиран от Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия. Главната цел на конкурса е да отличи най-добрите млади преводачи в средните училища в страните от Европейския съюз. Училищата, участници в конкурса, се определят чрез жребий. От България участват 17 училища, а от Кюстендилска област е избрано само СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Подготовката за участие и самото представяне в конкурса развиват уменията на учениците за превод и необходимостта от него като средство за „посредничество“ между езиците, за постигане на такова съвършенство на превода, при което той звучи толкова коректно и красиво, колкото и в оригинала.

В Juvenes Translatores участваха Методи Мутафчийски, Деян Игнатов, Йоана Станкева, Слави Йовчев, Изабела Бонева и Александрина Чорбаджийска от XI клас, доказали своите знания и умения и избрани чрез вътрешноучилищен конкурс.

page 12112018 Европейският клуб на СУ „Св. Паисий Хилендарски“
участва на годишна среща на NABEC
В периода 08 – 10 ноември 2018 г. в Правец се проведе годишната среща на Националното сдружение на българските европейски клубове – NABEC. СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница е единственият представител от област Кюстендил. За първи път учениците, членове на Училищния европейски клуб – Симона Лазаркова, Методи Мутафчийски и Христина Чалъкова, участваха в нея. Форумът се проведе с любезното съдействие на Представителството на Европейската комисия в България. На срещата присъстваха 122 средношколци и 44 преподаватели на 33 училища от 18 града на страната.
Учениците се срещнаха с д-р Красимира Василева – председател на NABEC, проф. д-р Ингрид Шикова – преподавател в СУ, доц. д-р Светослав Малинов – депутат в ЕП и Огнян Златев – ръководител на Представителството на ЕК в България. В непринудена обстановка и изключително приятна атмосфера преминаха срещите с гостите, както и многобройните игри, занимания и представяне на клубовете.
NABEC събира младите хора от цялата страна, убедени, че знанието, информираността и активността е техният капитал за успех.
RAKETA В периода 01.- 04.11.2018 г. ученици от Х клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, взеха участие в семинар за обучение на връстници по проект „Кариерна ракета“, провел се в Старозагорски минерални бани.Международен консорциум от организации от България, Румъния, Гърция и Хърватска стартираха проект  „Кариерна ракета: уважение, възможности, избор, знание, равенство и обучение”, финансиран от Европейската комисия. Проектът е с подкрепата на МОН.По проекта бяха обучени трима учители от училището и екип от четирима ученици – Натали Андонова, Димитрина Спасова, Даниел Сапунджиев и Александър Методиев. Проектът ще приключи в края на юни 2019 г. с училищни фестивали. СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще бъде домакин на  кариерния фестивал в региона, след което ще бъде организирана  международна конференция за обмяна на опит и добри практики.По време на обучението учениците коментираха равния старт в професионалния живот на момичетата и момчетата. Чрез различни интерактивни методи и игри десетокласниците бяха обучени как да помагат в избора на професия на своите връстници, как да се насочват към избор на високотехнологични специалности и научна кариера, за да се улесни постигането в обозримо бъдеще на глобалните цели за устойчиво развитие.
PRAZNIK2018

СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА ЧЕСТВА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

На 31.10.2018 г. СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, чества своя патронен празник. Проведени бяха множество мероприятия, в които се включиха всички ученици от I до XII клас. Участваха в конкурси за рисунка и литературни творби, изработиха компютърни графики и макети на възрожденски къщи, направиха книжка със стихотворения, презентации за Паисий Хилендарски и други народни будители. Училището бе украсено с рисунки, колажи, изложбени кътове.
Гост на празника беше г-н Райчо Цветин, заместник-областен управител, който поздрави учителите и учениците и им пожела, където и да ходят по света, да не забравят родното училище и България. Той връчи сертификати на участниците от училището в кръгла маса на тема: „Гражданската активност на българите – успехи, проблеми и перспективи“. Директорът – г-жа Виолета Инкьова, награди с грамоти и медали участниците в спортните турнири, посветени на патронния празник.
Поздрав за всички бяха изпълненията на вокалната група, мажоретния състав и Денс машин. Празничен час на класа проведоха всички класове. Бяха включени беседи за народните будители и ролята им в историческото развитие на България, за съвременните просветители, за училището днес. В библиотеката на читалище „Зора“ се проведе урок по родолюбие и представяне на реферата „Димитър Бисеров – радетел за просвета и книжнина в Дупница и околията“.
Празникът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, се превръща в личен празник на всеки, който по някакъв начин се е докоснал до нещо, свързано с него. Не само защото носи името на първия български възрожденец, но и защото това е място, което кипи от детска глъч, от учителски ентусиазъм и родителска подкрепа.

SEDMICA

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

В СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

Седмицата на четенето в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница беше цветна, забавна, интересна и пъстра като детска книжка. Премина неусетно, защото мероприятията бяха много, а учениците се включиха с ентусиазъм във всяко едно от тях.

На 22.10.2018 г. бе открита Националната седмица на четенето в училищната библиотека, където ученици от I – IV клас в групите от ЦДО четоха любими детски произведения. Проведе се и състезанието „Най-добрият разказвач на приказки“.

Вторият ден премина под мотото „Моята любима книга“ и „Моят любим автор“ – проект на учениците I – IV клас. В групите по чужди езици (VIII – XII клас) бе реализирана и инициативата „Ние четем на чужд език – английски, испански, руски, немски“.

Актовата зала на училището събра четвъртокласниците, които се срещнаха с поетесата Ира Димитрова. Тя представи свои стихове и ги провокира учениците да четат и рисуват, да коментират и сами да творят.

Учениците се включиха в Маратон на четенето             в двете училищни библиотеки, на двора, в класните стаи. В часовете за занимания по интереси (V- VII клас ЦДО) бе изработена книжка с любими стихотворения, посветени на народните будители. В библиотеката се проведе беседа на тема „Литературата – изкуство или наука?“ с учениците от гимназиален етап. Седмокласните участваха в дискусия „Чудото на Ботевото слово“.

Информационна среща с родители и подкрепа на ученици, които имат проблеми с езиковото развитие проведе логопеда г-жа М. Данаилова. Тя изготви кът с материали за терапевтичните занимания с деца с комуникативен проблем. Обясни ползите от четенето за говорното и езиковото развитие на учениците, за изграждането на увереност и самочувствие у тях.

Кулминацията в Националната седмица на четенето бе приказният карнавал, организиран от петокласниците като подарък за най-малките ученици в училището – първокласниците. Направени бяха драматизации по приказките „Дядо вади ряпа“, „Пепеляшка“ и други. Герои, преоблечени като Пипи Дългото чорапче, Томи, Аника и  Карсон, разказваха любими истории.

101010

„НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УРОК НА СВЕТА“ СЕ ПРОВЕДЕ ОТНОВО В СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

През септември 2015 г. стартира глобалната инициатива „Най‐големият урок в света“. Учителите и учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ се включиха в проекта на УНИЦЕФ, ЮНЕСКО и Министерството на образованието и науката.

Три години по-късно традицията продължава. Вече сме част от екипа на УНИЦЕФ и заедно вдъхновяваме младото поколение с новите Глобални цели за устойчиво развитие, поемаме ангажимент към бъдещето на децата и разбираме, че промяната започва от всяка класна стая и от самите нас!

На урока, провел се на 22.10.2018 г., присъства г-жа Мира Добрева – консултант в Уницеф България, която наблюдава учениците от ІV б клас и проведе интервю с тях с цел проучване на „Най-големият урок в света“. Ученици от гимназиален етап показаха на четвъртокласниците филмчета, направиха презентация за популяризиране на Глобална тема № 4 – Качествено образование и ги предизвикаха чрез игра да коментират

правото  всички деца да се образоват, запознаха ги с истории на деца, които не ходят на училище и какви са причините за това. Идеята на мероприятието в нашето училище минава под мотото „Деца разказват на деца най-големия урок на света“.

Учениците участваха с огромен интерес, развивайки съпричастност към други деца в света и осъзнаха, че са основният носител на промяната в следващите 15 години.

dsc00646 ПЛАН – ПРОГРАМА за честване на патронния празник
page11111 1

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ДУПНИЦА

УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДЕН НАУЧЕН ИСТОРИЧЕСКИ СИМПОЗИУМ

Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Дупница участваха в XII международни Цар-Шишманови дни в Самоков на тема „Памет – Наследство – Култура“, организирани от Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“. Симона Лазаркова, Михаела Иванова и Магдалена Стоянова, ученици от Х – ХII клас с ръководител Маргарита Сапунджиева, учител по история и цивилизации и ръководител на клуб „ИстОрика” представиха своето изследване „Димитър Янакиев Бисеров – Околията – радетел за просвета и книжнина“. Това е исторически очерк за един от най-дейните възрожденци на Дупница и духовен апостол на Северна Македония до Освобождението, борец за духовна независимост, учител и възпитател, поет, писател, преводач, черковен деец, основател на дупнишкото читалище „Зора“, типичен събирателен образ на възрожденските дейци на просветата и културата. В навечерието на празника на народните будители 1 ноември, тяхната работа има особено значение, напомняйки ни за онзи момент от историята, свързан с духовното ни възраждане.

На форума участваха учени от България, Русия, Македония, Германия, Франция, Унгария, а сред тях се откроиха и нашите възпитаници. Бяха поздравени от доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН и други учени, етнографи, фолклористи и историци.

page EU spotr

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В

СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

На 25.09. 2018 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница се откри Европейската седмица на спорта под надслов „БЪДИ АКТИВЕН“ #BE ACTIVE. Официални гости на събитието бяха доц. д-р Стоян Андонов – заместник-министър на младежта и спорта; г-жа Радостина Новакова – началник на РУО, гр. Кюстендил; Крум Милев – заместник-кмет на община Дупница; Тодор Петков – началник отдел „Култура, образование и младежки дейности” в община Дупница, треньори, учители по физическо възпитание и спорт и общественици. Директорът на училището г-жа Виолета Инкьова поздрави участниците в съвместния открит урок, в който се включиха ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап със спортовете минибаскетбол, лека атлетика и волейбол.

Училищният двор се огласи от весел смях, забавни игри, а кулминацията на събитието бяха подаръците за учениците – топки, тениски, крачкомери, шапки, значки, гривни и други, осигурени от Министерството на младежта и спорта и Сдружение BG “Бъди активен“.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница е част от инициативата Европейска седмица на спорта в училище „Бъди активен“ за четвърта поредна година. Учениците ще участват във всички спортни дейности, планирани в периода 25-28.09.2018 г. Състезанията и игрите ще се провеждат във физкултурните салони, училищния двор, реновираната спортна площадка и новоизграденото игрище в училището.

dsc00646 Обръщение на министър Вълчев за първия учебен ден
dsc00646 Приветствие от г-жа Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката по повод откриване на учебната година
dsc00646 Поздравителен адрес от г-жа Радостина Новакова-началник на РУО-Кюстендил
dsc00646  Приветствие от г-жа Милена Дамянова- председател на комисията по образованието и науката в 44-то народно събрание на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
dsc00646 Поздравителен адрес от г-н Методи Чимев-кмет на град Дупница
dsc00646

СЪОБЩЕНИЕ

       УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

На 18.09.2018 г. от 17.30 часа ще  се проведе родителска среща за учениците от І до ХІІ клас.

 

dsc00646 Учебници за учениците от гимназиален етап за 2018/2019
dsc00646 „Да изчистим България заедно“
dsc00646 Свободни места за   осми клас за учебната 2018/2019 г.
IMG_5311

НАГРАДИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „СВЕТЪТ В ДЕТСКИТЕ ДЛАНИ“, БАЛЧИК 2018

            В периода 6 – 12 юли 2018 г. в гр. Балчик се проведе Международният детски фестивал „Светът в детските длани“ 2018 г. Участваха 320 ученици от България и Русия в различни категории и номинации.

От СУ „Св. Паисий Хилендарски“ участваха групите от проект „Твоят час“ – „Английският език – лесен и полезен“ с ръководител Златинка Джаджарова и „Вокална група“ с ръководител Недка Василиева.

В номинация „Театър на английски език“ групата на г-жа Джаджарова спечели престижното второ място в трета възрастова категория с авторската постановка “It’s never too late to meet an angel”, съревновавайки се с шест театрални трупи. Участниците са ученици от 8, 9 и 10 клас: Джесика Христова, Кристин Малашевска, Анжела Василева, Кристиян Василев, Златин Цолов, Калина Чучукова, Стефан Глухарски и Йоана Станкева. Златин Цолов бе удостоен със специалната награда за артистичност.

Вокалната група се представи с две песни на английски език и спечели овациите на публиката и поощрителната награда. Тя се състезава в първа възрастова група – 3, 4 и 5 клас. В групата участваха: Мишел Стоянова, Елена Гергова, Антон Йорданов, Валерия Орлинова, Велислава Фалина, Гергана Каимска, Моника Димитрова и Валерия Костова.

Всички участници получиха медали, международен сертификат за участие в мастър-клас по актьорско майсторство, тениски и раници. Ръководителите Златинка Джаджарова и Недка Василиева бяха наградени с диплом и медал.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница бе удостоено с диплом и купа.

Участниците са амбицирани да участват и в следващи издания на ежегодния Международен фестивал в гр. Балчик.

dsc00646 Свободни места в гимназиален етап за учебната 2018/2019 г.
nagradi

ОТЛИЧИЯ И ПРИЗНАНИЕ ЗА СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“,

ГРАД ДУПНИЦА

На 25 юни в Националния дворец на децата в гр. София се състоя официалното връчване на наградите на първенците от ХI Национален конкурс „Куба – далечна и близка“. За единадесети пореден път в него участваха ученици от испанските паралелки на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и отново са сред най-добрите. Отличена бе Теодора Златарска от ХI б клас в раздел „Творби на испански език“ и с второ място в раздел „Реферати“. Отличена бе и нейната учителка Наташа Тодорова. Наградите връчиха Н.П. Извънредния и пълномощен посланик на Република Куба в България г-н Педро Пабло Сан Хорхе и председателя на журито г-жа Тамара Такова, която отбеляза специално високото качество на творбата на испански език.

На 26 юни в Руския културно-информационен център бяха връчени наградите в Международния конкурс „Заедно в XXI в.“ със съдействието на МОН и под патронажа на Руската Федерация в Република България. Наградени бяха Симона Лазаркова от XI б клас за реферат на тема: „Освобождението на Дупница“ (III награда) и г-жа Маргарита Сапунджиева като ръководител и консултант. Творбата на Симона съхранява родовата памет, тъй като ученичката е наследник на Никола Лазарков – дупнишки краевед и историк, свидетел на събитията.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница получи и дългоочаквания приз „Училище посланик на Европейския парламент“. Плакетът и сертификатите на младшите и старшите посланици на ЕП бяха връчени от името на Бюрото на Европейския парламент в България за активна дейност и популяризиране на европейските идеали и ценности.

Приятели

 • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
 • Domain name search and availability check by PCNames.com.
 • Website and logo design contests at DesignContest.net.
 • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.