СУ "Св. П. Хилендарски"

град Дупница

 • RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube

 

dsc00646 Свободни места за   осми клас за учебната 2018/2019 г.
IMG_5311

НАГРАДИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „СВЕТЪТ В ДЕТСКИТЕ ДЛАНИ“, БАЛЧИК 2018

            В периода 6 – 12 юли 2018 г. в гр. Балчик се проведе Международният детски фестивал „Светът в детските длани“ 2018 г. Участваха 320 ученици от България и Русия в различни категории и номинации.

От СУ „Св. Паисий Хилендарски“ участваха групите от проект „Твоят час“ – „Английският език – лесен и полезен“ с ръководител Златинка Джаджарова и „Вокална група“ с ръководител Недка Василиева.

В номинация „Театър на английски език“ групата на г-жа Джаджарова спечели престижното второ място в трета възрастова категория с авторската постановка “It’s never too late to meet an angel”, съревновавайки се с шест театрални трупи. Участниците са ученици от 8, 9 и 10 клас: Джесика Христова, Кристин Малашевска, Анжела Василева, Кристиян Василев, Златин Цолов, Калина Чучукова, Стефан Глухарски и Йоана Станкева. Златин Цолов бе удостоен със специалната награда за артистичност.

Вокалната група се представи с две песни на английски език и спечели овациите на публиката и поощрителната награда. Тя се състезава в първа възрастова група – 3, 4 и 5 клас. В групата участваха: Мишел Стоянова, Елена Гергова, Антон Йорданов, Валерия Орлинова, Велислава Фалина, Гергана Каимска, Моника Димитрова и Валерия Костова.

Всички участници получиха медали, международен сертификат за участие в мастър-клас по актьорско майсторство, тениски и раници. Ръководителите Златинка Джаджарова и Недка Василиева бяха наградени с диплом и медал.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница бе удостоено с диплом и купа.

Участниците са амбицирани да участват и в следващи издания на ежегодния Международен фестивал в гр. Балчик.

dsc00646 Свободни места в гимназиален етап за учебната 2018/2019 г.
nagradi

ОТЛИЧИЯ И ПРИЗНАНИЕ ЗА СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“,

ГРАД ДУПНИЦА

На 25 юни в Националния дворец на децата в гр. София се състоя официалното връчване на наградите на първенците от ХI Национален конкурс „Куба – далечна и близка“. За единадесети пореден път в него участваха ученици от испанските паралелки на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и отново са сред най-добрите. Отличена бе Теодора Златарска от ХI б клас в раздел „Творби на испански език“ и с второ място в раздел „Реферати“. Отличена бе и нейната учителка Наташа Тодорова. Наградите връчиха Н.П. Извънредния и пълномощен посланик на Република Куба в България г-н Педро Пабло Сан Хорхе и председателя на журито г-жа Тамара Такова, която отбеляза специално високото качество на творбата на испански език.

На 26 юни в Руския културно-информационен център бяха връчени наградите в Международния конкурс „Заедно в XXI в.“ със съдействието на МОН и под патронажа на Руската Федерация в Република България. Наградени бяха Симона Лазаркова от XI б клас за реферат на тема: „Освобождението на Дупница“ (III награда) и г-жа Маргарита Сапунджиева като ръководител и консултант. Творбата на Симона съхранява родовата памет, тъй като ученичката е наследник на Никола Лазарков – дупнишки краевед и историк, свидетел на събитията.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница получи и дългоочаквания приз „Училище посланик на Европейския парламент“. Плакетът и сертификатите на младшите и старшите посланици на ЕП бяха връчени от името на Бюрото на Европейския парламент в България за активна дейност и популяризиране на европейските идеали и ценности.

dsc00646 Свободни места за първи клас за учебната 2018/2019 г. на 27.06.2018 г.
dsc00646 Тържественото връчване на дипломите за средно образование на Випуск 2018 г. ще се състои на 21.06.2018 г. от 18 часа в Актовата зала на СУ „Св. Паисий Хилендарски“.
dsc00646 Свободни места за ПЪРВИ  клас  за учебната 2018/2019 година
 dsc00646 Класирани ученици за ПЪРВИ  клас на ВТОРИ ЕТАП за учебната 2018/2019 година
dsc00646 Свободни места за втори етап на класиране за първи клас за учебна 2018/2019 година
dsc00646 На 07, 08 и 11 юни 2018 г. включително учениците в присъствието на родител (настойник) имат право да се запознаят с проверената си и оценена изпитна работа по български език и литература и по математика.Легитимирането на учениците е със служебна бележка за явяване на изпита или ученическа книжка, а за родителите – документ за самоличност.По време на запознаване с изпитната работа не се разрешава изнасяне, копиране, преснимане или преписване на изпитна работа и на рецензиите/бележките на оценителите.Място за запознаване с изпитните работи: Основно училище „Проф. Марин Дринов“, гр. Кюстендил, бул.“България“ № 35.Работно време на комисиите за проверка и оценка на изпитните работи: от 09.00 часа до 17.30 часа
dsc00646

Класирани ученици за ПЪРВИ клас за учебната 2018/2019 година 

(Поради влизане в сила на Закон за лични данни списъкът е даден с инициали по първо и второ име; за улеснение – по азбучен ред по първо име)

ЗАПИСВАНЕ:

5 и 6 юни от 8,00 до 17,00 ч. в стая № 106 (срещу централния вход)

с оригинал на удостоверението за завършена подготвителна група

Същевременно се приемат заявления за целодневна организация на учебния процес

PREVOD

НАГРАДИ ЗА ПРЕВОД ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

На 18 май 2018 г. във Френския културен институт в София се състоя тържественото връчване на наградите на победителите в ежегодния Национален конкурс по превод на художествен текст от испански на български език. Отново, за 10 пореден път,  сред най-добрите се наредиха ученици от испанските паралелки на СУ „Св. Паисий Хилендарски“- гр. Дупница. Трета награда получи Дженни Беллиато от ХII б клас. Нейният превод и преводът на Любомир Любенов от същия клас са включени в сборника „Млади преводачи“ 2018. С грамота бе отличена и тяхната учителка Наташа Тодорова за работата си по подготовката  на учениците и конкурса.

DSC06628

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ВОКАЛНА ГРУПА ПРИ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”, ГРАД ДУПНИЦА С ТРИ СТАТУЕТКИ И ГРАМОТИ  ОТ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ПЕСЕНТА «ЛЕЙСЯ, ПЕСНЯ!»

В Руския културно-информационен център се състоя IV-я Национален фестивал на песента «Лейся, песня!». Организацията на фестивала бе подкрепена от представителството на Россътрудничество в България и Балканската асоциация на руските сънародници.

«Лейся, песня!» събра в София много талантливи и артистични деца от различни краища на България, които с радост взеха участие в музикалния форум на голямата сцена на РКИЦ.  Младите изпълнители  от Вокална група при СУ „Св. Паисий Хилендарски” се представиха с две песни : „Робот Бранислав” и „Раз ладошка, два ладошка” с ръководител Н. Василиева. Те мериха глас и сили с повече от сто  различни творчески школи, арт-студия, домове на културата и детски вокални групи в страната и чужбина. Журито отличи участниците, притежаващи талант, смелост и вяра в силите и възможностите си. Нашите ученици грабнаха три статуетки – за най-добро сценично поведение, за най-оригинален костюм и сребърна статуетка за второ място на фестивала.

Изпълненията на децата се оценяваха в четири категории: в три възрастови групи и за колективно изпълнение. Журито оцени нашите ученици  в първа възрастова група за изпълнителското майсторство, стила на изпълняваните произведения, добрия руски език и артистичността.

След  тържественото връчване на наградите децата получиха бурни аплодисменти, цветя и балони и пожеланието да се срещнат отново идната година.

 

DSC07706 УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ УЧАСТВАХА В ИНИЦИАТИВАТА „РОЗИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“11 май – Денят на светите братя Кирил и Методий е празникът, зародил се през  Възраждането, свързан с училищните тържества и духовността. На този празник учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница,  се включиха в инициативата на Министерство на образованието и науката „Розите на България“, чиято цел е да привлече вниманието към българските азбука, език, култура и традиции.В едно от фоайетата на училището бе подредена етнографска сбирка. Шарени черги и бродерии, бъклици и менчета, софра и трикраки столчета бяха предоставени от родителите,  бабите и дядовците на учениците.Част от сценария за тържеството бяха рисунките на асфалт, а изложба с детски картини и пана украси  коридорите. Българската роза се превърна в символ на мероприятията.Кулминацията беше през голямото междучасие, когато Вокална група по проект „Твоят час“ поздрави присъстващите ученици и родители с песен, посветена на България. Прозвучаха стихове за родината реч и делото на Кирил и Методий. Българското хоро бе поведено от участниците в група „Народни танци“ по проект „Твоят час“, облечени  в красиви народни носии. Целият двор се изпълни с музика и смях, пъстрота и настроение, както подобава на истински празник.
9mai

УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА ПРАЗНУВАТ 9 МАЙ

От руините на Втората световна война се ражда нова надежда – идеята за Обединена Европа. Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, отбелязаха с множество дейности 9 май – края на войната и началото на нова страница в историята на стария континент. Инициатор на мероприятията са младшите посланици на ЕП. Тяхна идея бяха постерите, показващи създаването на ЕС, неговите политически структури и визия. Провокираха интереса на третокласниците и рисуваха на асфалт знамената на европейските държави. „Да опознаем и нарисуваме Европа заедно“ бе мотото на тази инициативата. Под палещото обедно слънце малки и големи участваха в интерактивна игра – „Играя и уча за Европа“. В двора на училището бяха поставени пунктове, а младшите посланици задаваха въпроси на учениците от трети и четвърти клас, за да проверят знанията им за европейските страни. Те получиха грамоти и подаръци, което предизвика много смях и усмивки.

Двата празника – Деня на победата и Деня на Европа отбелязаха съвместно младшите посланици и учениците, изучаващи руски език. Те представиха програма със стихове на руски език, презентация, музика и провокираха гостите с въпроси какво са за нас Европа и европейските ценности. Поздравиха ги с български песни учениците от Вокална група по проект „Твоят час“.

Робер Шуман казва: „Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство за солидарност“. Нашите ученици вярват в тази максима и смятат, че ако успеем да постигнем това като европейци, Европа ще стане източник за вдъхновение на останалата част от света.

dsc00646

ГРАФИК на учебните занятия за дните на външното оценяване в 4 клас

за учениците от 3 до 12 клас на 10, 14, 16 и 17 май 2018 г.

1 ч. 8,00 – 8,40

2 ч. 8,50 – 9,30

Голямо междучасие

3 ч. 10,00 – 10,40 – НВО

4 ч. 10,50 – 11,30

5 ч. 11,40 – 12,20

6 ч. 12,30 – 13,10

7 ч. 13,20 – 14,00

dsc00646 Лансиране на кампанията на СЕ „Free to Speak, Safe to Learn” – Democratic Schools for All
page ЕП

КЛУБОВЕ ПОСЕТИ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

На 23.04.2018 г. д-р Красимира Василева, председател на Националното сдружение на българските европейски клубове посети СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница и разговаря с младшите посланици на Европейския парламент в училището. За нея и екипът ѝ не остана съмнение, че учениците са изключително подготвени по теми, които са в унисон с българското Председателство на ЕС  и по въпроси, касаещи младите хора в България и в Европа. Младшите посланици подготвиха презентация за целогодишната си работа по проекта, разказаха за плановете си, дебатираха Европа, европейските ценности и визия за бъдещето развитие на ЕС.

Гостите изказаха благодарност и не скриха своето възхищение от уменията, знанията и работата на младшите посланици от училището посланик на ЕП – СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница.

page ЕП

УЧЕНИК ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА НА ПОСЕЩЕНИЕ В БРЮКСЕЛ

Методи Мутафчийски – ученик от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница и младши посланик на Европейския парламент в нашето училище посети Брюксел  в периода 11-13 април 2018 г. по покана на г-н Светослав Малинов, евродепутат и член на няколко комисии в Европейския парламент. Методи е победител в годишния конкурс на „Европейско междучасие“ 2017/2018 г. „В каква Европа искам да живея след пет години?“ В Брюксел беше заедно с останалите 29 победители в конкурса като награда за техните усилия и постижения. В сградата на ЕП участва в дискусия, разгледаха пленарната зала, посетиха Европейската комисия и се запознаха с много европроекти и възможностите за участие на младите хора в тях. Нашият ученик и останалите тазгодишните победители от конкурса Европейско междучасие приемат света с любопитство и отворено сърце, имат идеи и знаят какво искат да бъде бъдещето на Обединена Европа. Те носят европейските ценности, представят България и са най-добрите посланици на нашата страна в Европа.

page 1

СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА  УЧАСТВА В НАЙ-ГОЛЕМИЯ УРОК В СВЕТА

 Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница  се включиха в Глобалната инициатива на УНИЦЕФ за провеждането на „Най-големият урок в света“, чрез който над 500 милиона деца и младежи от всички краища на планетата да бъдат запознати с проблемите на бедността, неравенствата, достъпа до образование, климатичните промени и т.н. Инициатори на мероприятието са младшите посланици на ЕП, които работиха по глобална тема №13 – климатични промени и презентираха урока на своите съученици от прогимназиален и гимназиален етап. Идеята е да се ангажират повече ученици, за да опазим нашия дом – планетата Земя. За осъществяването на тази амбициозна програма светът се нуждае както от волята и помощта на политическите лидери и на младите хора, така и от социалната отговорност на бизнеса, гражданския сектор, академичната общност. Инициативата се осъществява за трета поредна година в училището. Нашите ученици са едни от онези 40 000 деца и младежи от България, които се запознават с Глобалните цели за устойчиво развитие. „Най-големият урок в света“ се реализира съвместно с УНИЦЕФ, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и Министерство на образованието и науката.

DSC07409 На 29.03.2018 г. в Общинския театър „Невена Коканова“ на Официална церемония г-жа Росица Златанова, председател на Съвета на европейската научна и културна общност връчи ЗЛАТНА МОНЕТА ПИСМЕНОСТ на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ за принос към развитието на Българското образование и Българската култура.
Krygla masa

КРЪГЛА МАСА „ЕВРОПЕЙСКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“

В СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ е едно от 30-те училища, включени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Участници в проекта са 20 ученици – младши посланици и двама старши посланици – Анелия Йорданова и Маргарита Сапунджиева. Те организират поредица от мероприятия, чрез които насочват вниманието към Европейския съюз, работата на Европейския парламент и мястото на България в динамичните съвременни процеси. Младшите посланици на ЕП са създали свой информационен кът в училището. Провели са анкетно проучване сред учениците от гимназиален етап и са начертали някои насоки за бъдещата си работа.  Открили са своя коридор „Европа“. Отбелязват различни годишнини, участват в конкурси и състезания. Методи Мутафчийски, младши посланик, спечели пътуване до Брюксел и европейските институции от „Европейско междучасие“ със своето есе “В каква Европа искам да живея след 5 години“. Кръглата маса „Европейски предизвикателства“ е част от мероприятията, планирани от старшите и младшите посланици на ЕП и се реализира съвместно с Ученическия съвет в СУ „Св. Паисий Хилендарски“.  Целта на кръглата маса е да събере ученическите съвети от училищата в община Дупница и да се реализира мероприятие на актуална тема, касаеща младите хора и възможностите пред тях. Участници са ученици в гимназиален етап от ПГОСУ, ПГХВХТ, ПГ „Акад. С. П. Корольов“, ПГ „Христо Ботев“ и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – град Дупница. Кръглата маса се проведе в два етапа:

 1. Представяне на презентация от всеки екип.
 2. Дискусия по темите: „Бежанската криза и тероризмът – заплахи пред Европа“; „Европейската политика относно климатичните промени“; „Гласът на гражданите и Европейският парламент“; „Европейският съюз и Брекзит“; „Правата на човека и наградата „Сахаров“; „Възможности за образование в Европейския съюз“.

Накрая учениците, участници в кръглата маса, участваха в импровизиран вот и пуснаха бюлетини под наслов „Ако аз бях евродепутат, бих….“ Всички участници получиха грамоти и подаръци от училището домакин. Гости на събитието бяха г-жа Радостина Новакова – началник на РУО Кюстендил, г-н Крум Милев – заместник-кмет, представители на общинска администрация – Ценка Стоянова, Ани Пепелджийска, Тодорка Савова, директори на училища и др.

page Ден на търпението

25 МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница се присъедини към инициативата на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград за отбелязване на 25 март – Благовещение като Ден на търпението. Бяха реализирани редица мероприятия. Денят започна с идеята в класните стаи да бъде написано „Ден на търпението“. В началото на всеки час (25.03.2018 г.- петък) в рамките на 3 мин. учителите обясняваха необходимостта от търпение и толерантно отношение. В седмицата 19 – 23 март се проведоха беседи в часа на класа и дискусии в учебните часове от философския цикъл. В начален етап учителите запознаха учениците с едни от най-важните качества, които човек трябва да притежава – търпението и уважението към другите. В III б клас учениците на г-жа В. Богатинова и Ст. Стоянова проведоха открит урок на тема „Пролет иде!“, в който бяха включени народни традиции и обичаи, интерактивна игра „Добрите думи“, а учениците показаха благост, сдържаност, упоритост. Мероприятието бе съвместно с VI б клас с класен ръководител г-жа К. Ушатова, чиито ученици демонстрираха на по-малките търпение и постоянство, настойчивост и толерантност. Ученическият съвет съвместно с психолога г-жа Виолета Стойкова изработиха Дърво на търпението. В часовете по информационни технологии и групите за дейности по интереси („Твоят час“) учениците на г-жа Даниела Петрова изработиха варианти на  знак, посветен на Деня на търпението. Инициативата не е нова за нашето училище и ежегодно се включваме в нея с нови идеи и мероприятия.

is

ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ В СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

 На 14 март 2018 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница се проведе открит урок по история на тема: „Съдбата на евреите по нашите земи“. Инициативата е на г-жа Маргарита Сапунджиева и е част от проект на фондация „Софийска платформа“ по случай 75-годишнина от спасяването на българската еврейска общност от депортация. Екип от млади хора – Луиза Славкова, Мариела Цветанова, Станислава Стойнова, Марта Танева и Паолина Даскалова презентираха по увлекателен начин малко познатата история за съдбата на евреите в България. Част от урока бе съвместна работа с учениците, които обсъждаха различни казуси и разглеждаха документи от преди 75 години. В часа намери място и идеята, че „изкуството е сцена, която размива всички различия“ и бяха изпълнени на цигулка фрагменти от творчеството на Панчо Владигеров („Българска рапсодия Вардар“). Интересът на учениците бе голям, тъй като в Дупница е имало голяма еврейска общност и е царял дух на толерантност.  Историята ни показва не един добър пример за  мирно съвместно съжителство и отговорност към живота и съдбата на всички хора.

re УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА УЧАСТВАХА НА КОНКУРС ЗА РЕЦИТАТОРИ НА РУСКИ ЕЗИК На 10 март 2018 г. в Руския културен информационен център – София се проведе ІХ Национален конкурс за рецитатори на руски език, посветен на руските поети юбиляри – Фьодор Тютчев и Сергей Михалков. Конкурсът бе организиран в три възрастови групи.Две ученички от СУ „Св. Паисий Хилендарски” гр. Дупница – Мирела Йорданова – VІ б клас и Беатрис Иванова – VІІ в клас – взеха участие със стихотворения на Ф. Тютчев във втора възрастова група. Те се представиха много добре и получиха грамоти. Събитието бе среща на ученици от всички училища в България с изучаване на руски език, на която показаха любовта си към поезията и уменията си да рецитират на руски език.
nagradi ПЪРВО МЯСТО НА РЕЦИТАЛ И ВТОРО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗАВОЮВАХА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦАОбщина Дупница и МКБППМН организираха общински конкурс за рецитация на тема „Свобода или смърт юнашка“. Той бе посветен на 140 години от освобождението на България от турско робство. Конкурсът се проведе на 3 март, а  участниците изпълниха по едно стихотворение от български автор на патриотична тема. Беатрис Иванова спечели първо място във възрастова група V-VІІ клас. Неин ръководител е г-жа Десислава Куйова. На трето се класира Йордан Ангелов, ученик от първи клас с ръководител г-жа Радка Янева.  Учениците показаха добра дикция, художественост на изпълнението, артистичност, оригиналност и емоционалност, за което получиха грамоти, признанието на журито и аплодисменти от публиката.На 2 март бе открита IV-та Национална ученическа конференция, посветена на 140 години от Освобождението на България под наслов „140 години от Руско-турската освободителна война“. Организатор бе СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали, а събитието се проведе под егидата на кмета на Община  Кърджали г-н Хасан Азис. Повече от 35 доклада, есета и презентации на млади историци от цяла България бяха допуснати за участие в работата на конференцията. Гости бяха внучката на опълченеца Димитър Сяров от Руско-турската война, доц. Александър Сивилов – преподавател от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, националният експерт по история и цивилизация г-жа Радостина Николова. За изследователската си работа и изготвения доклад на тема: “Освобождението на Дупница“ бяха удостоени с второ място  Христина Чалъкова от IX клас и Симона Лазаркова от ХI клас с ръководител г-жа Маргарита Сапунджиева. Акцент в работата на ученичките бе местната история и фактът, че Симона е потомка на Никола Лазарков, летописецът на събитията. Тяхната награда бяха не само грамотите, получените книги и екскурзията до Перперикон, но и признанието, че трудът им е оценен високо, събудил е интереса на публиката със своята задълбоченост и патриотизъм.
kolage1

ТЪРЖЕСТВО ЗА ТРЕТИ МАРТ В

СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ – ДУПНИЦА

С тържество учениците от СУ „Св. Свети Паисий Хилендарски“ отбелязаха 140 години от освобождението на България. Литературно-музикалната програма, посветена на Трети март, бе вълнуваща, пълна с плам и патриотизъм. Вдъхновените изпълнения на Вокална група, Малки мажоретки, Народни и Модерни танци по проект „Твоят час“ предизвикаха заслужени аплодисменти. През цялата седмица се провеждаха в часа на класа беседи на тема „140 години свободна България”. Реализирана бе инициативата на ученическия съвет – конкурс за създаване на есе, стихотворение и/или рисунка на тема „За подвига и признателността“. Оформени бяха кътове с ученическите творби, участвали в конкурса. В класните стаи бяха подредени изложби на тема „Моята България в моята Европа“ и младшите посланици  на ЕП номинираха най-добрите. Предстои участие в общински конкурс за рецитация на тема „Свобода или смърт юнашка”, в който ще участват и наши ученици. На  Трети март учениците ни посветиха много стихотворения, песни, картини, защото тази дата е свещена за нас, българите. Трети март е кауза, които ни обединява, за да постигаме целите си със същата воля и същия дух, които имаха нашите предци!

IMG_0554 ВТОРО МЯСТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ В XIX НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР НА ИСПАНСКИ ЕЗИК  На 23-24.02.2018 г. в НАТФИЗ се състоя XIX Национален театър на испанския език. Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница представиха пиесата „FuenteOvejuna“ на испанския драматург Лопе де Вега, написана през 1612 г. Те бяха аплодирани за перфектното владеене на испански език, за театралното майсторство и присъствие на сцената. Техни ръководители са Радостина Петрова и Ана Хуанас Агилар. Състезаваха се 20 училища в две групи: изучаващи испанския като първи и като втори чужд език. Нашето училище попада в първа група, в която по традиция се включват всички 12 училища, част от междуправителственото споразумение на образователните министерства на Република България и Кралство Испания. Наградите са почетно второ място с участие в международния фестивал, купа и грамоти за всички участници в пиесата и техните ръководители.Подготовката започна още в началото на учебната 2017/2018 година с ученици от гимназиален етап в групата за дейности по интереси „Театър на испански език“ по проект „Твоят час“ и в часовете при испанския учител. Репетициите се провеждаха както в училището, така и в Драматичен театър „Невена Коканова“, гр. Дупница. С помощта на родителите бе изработен декорът на пиесата.На тържествената церемония на 24.02.2018 г. учениците ни получиха наградата за таланта, труда и усърдието си. Гости на събитието бяха представители на Образователния отдел към Посолството на Испания в България, Институт Сервантес-София, Министерството на образованието и науката.Целта на конкурса е разпространението на испанския език и култура в България; участието на учениците в един своеобразен артистичен и приятелски обмен, както и естетичната им наслада от участието в театралните представления.
 page 19.02

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница се преклониха

пред делото на Апостола

 145-ата годишнина от смъртта на Васил Левски бе отбелязана от учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. През целия ден към паметника се стичаха деца, за да поднесат цветя пред паметника на Апостола. В официалната церемония участваха ученици  от групите по проект „Твоят час“, които пяха песни и рецитираха стихове за Левски – икона в иконостаса на националната ни история. Сред гостите бяха кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, депутати от областта, граждани.

  Презентация „Децата в дигитална среда и ролята на възрастните“
27858145_1564813680234701_1443640701025887050_n Премиерата на театъра на испански език е на 16.02.2018 г.  от 18 часа в  Общински драматичен театър „Невена Коканова“.
12345678

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница отбелязаха  

75-та годишнина от спасяването на българските евреи.

През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните – членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. като „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“. Днес учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участници в клуб „ИстОрика“ по проект „Твоят час“ и членове на екипа на младшите посланици на ЕП отбелязаха 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. Г-жа Маргарита Сапунджиева сподели, че спасяването на българските евреи е една страница от историята ни, с която имаме право да се гордеем. Тя не е свързана с бляскави сражения и военни победи, а с хуманизъм и дълбоко човешко съпричастие. Ученици от VIII – XII клас се включиха в пърформанс – интердисциплинарна форма на артистичен изказ, която обедини в себе си изразните средства на всички изкуства и мълчаливо изиграха сцени от еврейския геноцид. Разказаха, че паметта е за всички нас, защото Холокостът е травма за цялото човечество. Повече от всякога трябва да сме неуморни и последователни в борбата си срещу омразата заради достойнството на загиналите и оцелелите, заради самите нас и всички след нас. Гости на мероприятието бяха представители на НЧ „Ген. Георги Тодоров“ и ДТ „Невена Коканова“, град Дупница.

 Poster1testbg Клубът по проект „Твоят час“, ръководен от г-жа Златинка Джаджарова организира премиера на театъра на английски език на 02.02. (петък) от 18,00 ч. в театъра „Н. Коканова“. С постановката учениците ще се представят на областното състезание на английския театър.
27605532_1944473755593101_42720269_o На 25.01.2018 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Дупница в 11 а клас в час по руски език се проведе урок на тема “ 80 години от раждането на Владимир Висоцки – поет, певец и артист“. Учениците представиха съобщения и мултимедийна презентация за живота и творчеството на Висоцки. Прозвучаха в негово изпълнение песните „Аз не обичам…“, „Той не се върна от боя“, „Коне“, „Моят приятел“. На урока присъства г-н Георги Янев, заместник директор.
  Кандидатстудентска борса 2018
page201112

КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО

В СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНАДРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА

Рождество Христово е един от най -големите църковни празници в християнския свят и един от най-любимите за всяко семейство. Коледа е време за красота, уют и споделени мигове. С приближаването му сърцата ни започват да светят с чувството на топлина и добра воля един към друг. Тази атмосфера се усеща и в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Учениците от всички класове украсиха своите класни стаи. В коридорите бяха наредени изложби с коледни картички, изработени от учениците от групите за дейности по интереси „Дигитален свят“ и „Информационни дейности“ по проект „Твоят час“. Кулминацията на празничното настроение бе на коледното тържество. За подсилване магията на Коледа допринесоха изявите на групите от Проект „Твоят час“ – „Вокална група“, „Модерни танци“, „Спортни танци“, „Малки мажоретки“ и „Народни танци“. Смях и настроение внесоха със скечове от Дупнишко учениците от III б клас. Учениците – младши посланици на Европейския съвет показаха презентация на своите съученици „Коледа в Европа“ и ги запознаха с обичаите на Коледа в различните европейски страни. Всички в училището със своите коледни идеи, празничното суетене и приповдигнато настроение сътвориха магията на празника. Предадоха я на приятелите, родителите и гостите на тържеството.

2121212123 СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ УЧАСТВА В НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

11– 15. 12. 2017 година

Третата националната седмица на четенето бе отбелязана и тази година. След участие в Седмица на грамотността, учениците СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница реализираха множество интересни мероприятия.  Проведени бяха състезания за най- добър четец и разказвач с учениците от I –IV клас „Най-добър…“  и „Ние четем на чужд език – английски, испански, руски, немски“. В часовете в начален етап учениците четоха любими детски приказки на чуждия език, който изучават. Учениците от VIII – XII клас представиха интересни тийнейджърски романи, които четат с удоволствие и намират в чуждоезиковата библиотека в училището. Направен бе книжен базар „Пътуваща библиотека“ съвместно с изд. „Фют“. Изнесени бяха интерактивни уроци на тема: „Пътят на книгата“ – с учениците от I  и III клас. Най-малките ученици от I  клас се запознаха с дейността на училищната библиотека, а на гости на третокласниците бе детският писател Михаил Калдръмов, който представи своята книга „Дракончето в мен“. Реализирана бе информационна среща с родители за подкрепа на ученици, които имат проблеми с езиковото развитие – среща с логопеда М. Данаилова. Изготвен бе кът с материали за ролята на логопеда и възможностите на логопедичния кабинет в училището (фоайе I етаж). Продължи инициативата „Моята любима приказка – деца четат на деца“, в която се включиха учениците  от ЦДО V- VII, както и беседи на тема: „Книгите, които харесвам“ с учениците от VII и VIII клас.

U4ILI6TE POSLANNIK МЛАДИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТСУ „Св. Паисий Хилендарски“ е едно от 30-те училища, включени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тази седмица се постави началото на поредицата от мероприятия, чрез които младите посланици ще запознават своите съученици с политиките на Европейския съюз, с проевропейска България и нейният цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа като интегриран член, нужен за бъдещото развитие на Съюза.Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница – младите посланици на Европейския парламент – представиха пред своите съученици в часовете на класа презентации под надслов: „Поглед към Европейския съюз“, посветени на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Разказаха какво представлява Съвета на Европейския съюз, какви теми обсъжда, с какво се занимава, какви задачи изпълнява. През 2018 г. България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС за шестмесечен период. Мотото на Българското председателство е „Съединението прави силата“ и нашите ученици разбират важността и отговорността пред България и смятат, че могат да бъдат полезни за достойното представяне на страната ни.
SDC10439 На 07.11.2017 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“  град Дупница  съвместно със Сдружение „Всички заедно“ – руски клуб град Дупница бе проведен  урок на тема „4 ноември – Ден на народното единство“.  В него взеха участие  ученици от ХІІ а,  б, ХІ б, VІ а,б,в класове под ръководството на Йорданка Зашева – главен учител по руски език.Гости на събитието бяха г-жа Виолета Инкьова – директор на  СУ „Св. Паисий Хилендарски“ , Анелия Йорданова – заместник-директор, Калина Ушатова  – старши учител по български език и литература и руски език, Людмила Темелакиева – старши учител по български език и литература и немски език. Представители от Сдружението „Всички заедно“ – руски клуб бяха: Олга Петрова – председател, Алла Върголомова, Светлана Крекманова, Маргарита Иванова.Празникът се отбелязва в Русия от 2005 година в чест на победата на народното опълчение под ръководството на  Кузьма Минин и Дмитрий Пожарский срещу полските завоеватели.  За пръв път в Русия народът сам се вдига и защитава своята земя и Родина от завоевателите.Учениците представиха мултимедийна презентация по темата. Симона Лазаркова – ученичка от ХІ б клас рецитира стихотворение на Марина Цветаева „Знам, ще умра в зори“.Г-жа Олга Петрова – председател на руския клуб бе подготвила викторина  на руски език „Какво знам за Русия?“  На участниците бяха раздадени грамоти и награди за активно участие и за показаните знания на руски език за историята и културното наследство на Русия.
IMG_20170929_140000 29.09.2017 г. Нашите ученици се включиха в  инициативата „Бъди активен“. Организатори на мероприятието, посветено на Европейския ден на спорта са Йорданка Янкова и Христо Костов- учители по физическо възпитание в СУ „Св. Паисий Хилендарски“.
 IMG_0287 Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ се участваха в инициативата на Община Дупница да се включи в Европейските дни на наследството с препис на “История славянобългарска”. Кметът Методи Чимев даде символичния старт на преписа. Целта на инициативата е повече хора да се запознаят с европейското културно наследство.Нашите ученици, носещи гордо името на първия български възрожденец, преписваха с плам словата, чиято сила е актуална и днес. Това не е първият им препис. Преди 5 години сами направиха свой препис на историята, дала „най-първата искра в народната свяст“.
111 Отборът на Българския червен кръст от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница се включи в Европейския ден без загинали на пътя21 септември се отбелязва като Европейски ден без загинали на пътя. Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница – доброволци на БЧК – съвместно с Районното полицейско управление се включиха в инициативата „Спаси живот! Карай безопасно!“ и раздадоха брошури с пожелания за безопасно и безаварийно пътуване по пътя.В целия Европейски съюз дните от 16 до 22 септември са обявени за Европейската седмица на мобилността и пътната безопасност и нашето училище подкрепя инициативата.
 dsc00646 УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,Учебната 2017/2018 година ще се открие официално на 15 септември в 9,30 ч.На 18 септември (понеделник) от 17,30 ч. ще се проведе първата родителска среща.От ръководството
 2 Откриването на новата учебна година ще се състои на 15 септември 2017 година от 9.30 часа. Автобусите, които превозват учениците ще тръгнат в 9.00 часа от съответните населени места и ще се  върнат обратно в 12.00 часа от СУ „Св. Паисий Хилендарски“.
 dsc00646 Учебници за  VІІІ – ХІІ клас  за  2017/2018 година
 kuba На 27.06.2017 г. в Националния дворец на децата се състоя тържественото награждаване на най-изявените участници в XI национален конкурс „Куба – далечна и близка“, организиран от Асоциацията за приятелство България и Куба, СБУ, СБП, СПЖ, МОН и Посолството на Република Куба в България. Поздравления към учениците, участници в конкурса и техните учители, отправиха н. п. Педро Пабло Сан Хорхе – извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в България, Станка Шопова – председателят на асоциацията за приятелство „България – Куба“.В словото си Тамара Такова, председател на журито, подчерта, че СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница е училище с традиционно участие в конкурса и с най-много наградени ученици през единадесетте години от неговото провеждане. Отбеляза, че творбите на испански език са на изключително високо ниво, задълбочени и отличаващи се с емоционалност и образност. Теодора Златарска от Х б клас бе отличена с първа награда в раздел творби на испански език и наградена с едноседмична почивка в СОК „Камчия“ и участие в Международна смяна „Заедно в XXI век“. Втора награда бе присъдена на Дженни Беллиато от XI б клас във възрастова група IX – XII клас. Грамота получи и госпожа Наташа Тодорова като техен ръководител.
IMG_0504 Завърши дейността на групите по проект „Твоят час“ за учебната 2016/2017 година – Вокална група и клуб „ИстОрика“По интересен и забавен, полезен и емоционален начин завършиха дейността си две от групите по проект „Твоят час“ – Вокална група и клуб „ИстОрика“.На 24.06.2017 г. учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участници във Вокалната група, с ръководител Н. Василиева посетиха Софийска опера и балет и се насладиха на операта на В. А. Моцарт, „Вълшебната флейта“, адаптирана за деца. Сблъсъкът на добрите и зли сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм. Посещението на операта е инициатива съвместно с родителите и представители на съвета „Твоят час“. Гьоте казва, че „Вълшебната флейта“ е „утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие, нравствено съвършенство“, а учениците ни, докоснали се до тях, останаха впечатлени и емоционално заредени.Учениците от клуб „ИстОрика“, с ръководител М. Сапунджиева, посетиха исторически места, свързани с времето на цар Самуил – Самуиловата крепост край село Ключ, величествената бронзовата фигура на българския владетел и четирите бетонни пилона, изградени в най-високата част на хълма, върху руините от средновековната кула.Интерес за младите историци бе и градският парк „Свети Врач” в Сандански – един от най-големите в България и единствен с пясъчни алеи. Началото му поставя ген. Георги Тодоров през 1916 – 1919 г., когато с войниците си засажда първите фиданки от бял и черен бор, кедър и софор. Учениците научиха много любопитни истории, докоснаха се до миналото и правят планове за бъдещи пътешествия и исторически проучвания.Преди края на проекта ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, представиха в изложбена зала „Околийската къща“ своя проект „Паметник на воинската слава“. Събитието увенча завършека на целогодишната работа на участниците в клуб „ИстОрика“ по проект „Твоят час“. Гости на събитието бяха НЧ „Ген. Георги Тодоров – 2011“, представители на Съвета по култура към Община Дупница, на СОСЗР, на литературен клуб „Димчо Дебелянов“, много родители, учители и граждани. Идеята бе приета от всички присъстващи с ентусиазъм. Представянето бе осъществено с партньорството на  НЧ „Ген. Георги Тодоров – 2011“, с което клубът  си партнира много успешно вече няколко години.
 IMG_0165 Последният учебен ден в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница завърши с драматизация на „Радини вълнения“ Празник на духовността и на възрожденските ценности бе последният учебен ден за учениците V – VII клас. Преди да излязат ваканция те се насладиха на актьорските умения на своите съученици, които с много плам и дръзновение изиграха епизоди от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Актьорите са от групата по български език и литература VI клас по проект „Твоят час“ с ръководител г-жа Десислава Куйова. Подготовката, репетициите и представлението бяха емоционални и вдъхновяващи не само за малките актьори, но и за публиката. Петокласниците бяха впечатлени и се мотивираха да прочетат Вазовия роман. Гости на училищното събитие бяха родителите, представители на Съвета „Твоят час“ и учители. Накрая заслужено учениците бяха наградени с бурни аплодисменти. Разделиха се с обещанието, че и следващата година ще реализират подобни театрални проекти.
  КЛАСИРАНИ ЗА ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 г. – ІІ ЕТАП.
 dsc00646 СУ „Св. Паисий Хилендарски”, град Дупница  отличено в ІV национален конкурс за подкрепяща среда 2016/2017През учебната 2016/2017 година в ІV национален конкурс за подкрепяща училищна среда, организиран от Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии” участваха 45 училища от цялата страна. Номинирани бяха 10 от тях, сред които и СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Представители на ДОИТ посетиха училището ни  и останаха изключително доволни и вдъхновени от видяното и чутото. Тази година СУ „Св. Паисий Хилендарски”, град Дупница спечели II място и званието „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола”.            В Министерство на образованието и науката са запознати с резултатите от тазгодишния конкурс, а официалната церемония по връчване на  званието ще се състои в началото на следващата учебна 2017/2018 година.Фондация ДОИТ благодари на СУ „Св. П. Хилендарски“, че отвори вратите си за тях и и им показаха много интересни, вдъхновяващи и работещи инициативи, свързани с равнопоставеността на ученици, учители и родители в образователния процес, участие в глобалната инициатива на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света“, в интерактивната игра „Промени света“ в рамките на европейската инициатива „World’s Best New Day”. В училището се проведоха мероприятия в Деня на розовата фланелка и  в Деня на търпението. Организиран бе училищен конкурс за родители и ученици „Ние творим заедно“. Множество са наградите в различни конкурси и състезания, свързани с толерантността и съхраняването на общочовешките ценности. Отличието е преди всичко признание за работа на учителите, стремящи се да дават най-доброто на своите ученици, да ги обичат и да се грижат за тях.  Учителското сърце няма нужда от много – стигат му едно „благодаря“, спокойствието и  успехите на неговите възпитаници!
 atelie 2 Изложба на учениците от СУ „Св. П. Хилендарски“, град Дупница, участници в ателие „Живопис“ по проект „Твоят час“Заниманията на учениците, участници в ателие „Живопис“ по проект „Твоят час“ с ръководител Явор Виделов, завършиха с изложба. Творчеството на децата бе презентирано от техния учител пред родители и гости на събитието, състояло се на 02.06.2016 г. Много настроение, цвят и неподправени емоции внесоха в училище детските творби. Учениците получиха грамоти и сърдечни поздравления за сътвореното от тях. Пожелаха си прекрасно лято, нови и вдъхновяващи идеи за бъдещите изяви.
 dsc00646 Свободни места за първи клас за учебната 2017/2018 година
 collageKostov 2  Учениците от СУ „Св. П. Хилендарски“, град Дупница завоюваха две четвърти места на републиканските ученически игри за юноши и девойки 2016/2017. В град Добрич се проведоха финалите по тенис на маса. Участваха десет отбора от цялата страна, а нашето училище бе представено достойно от Радостина Стоянова, Габриела Георгиева и Криси Колева. Трето място спечели Радостина Стоянова в индивидуалната надпревара.
 DSC05987  В град Севлиево се проведоха финалите по бадминтон. Натали Андонова, Кристин Малашевска, Александра Маврова и Яна Демиревска се наредиха на четвърто място. Натали Андонова се класира четвърта в индивидуалната надпревара. Училищните награди се увеличиха с още две купи, две грамоти и един индивидуален медал. На 07-11 юни в Разград предстоят финалите по волейбол момчета.
   КЛАСИРАНИ ЗА ПЪРВИ КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 г.ЗАПИСВАНЕ НА 5 И 6 ЮНИ ОТ 8,00 ДА 17,30 ЧАСА С УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ЗАВЪРШЕНА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА -ОРИГИНАЛ. ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ЦЕЛОДНЕВНА ОРГАНИЗАЦИЯ.
 tabela_Bl_d  В Благоевград се приемат заявления за кандидатстудентски изпити 2017 г., участие в класиране с оценка от предварителен изпит или матура (ДЗИ) за следните университети
 24052 Поздравления и грамоти за учители и ученици от СУ „Св. П. Хилендарски“, град Дупница в навечерието на 24 майВ СУ „Св. П. Хилендарски“, град Дупница с много емоции и празнично настроение бяха връчени грамоти за успехи и постижения през учебната 2016/2017 година. В  навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост г-жа Радостина Новакова връчи почетно отличие „Неофит Рилски“ на МОН на г-жа Недка Василиева, заместник – директор по учебната дейност за дългогодишна, цялостна, високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование. Наградени бяха с грамоти от РУО Кюстендил и 21 учители за високопрофесионална дейност.Госпожа Новакова връчи грамота на Дженни Беллиато от XI  б клас за постигнатия успех на Националната олимпиада по испански език. Ученичката се класира на трето място във възрастовата група.Поздрав към всички учители и колеги беше стихотворението, написано от г-жа Василиева, което развълнува всички, носещи духа на просветителите и творците.
 IMG_0187 Поздрав към всички учители и колеги беше стихотворението, написано от г-жа Василиева, което развълнува всички, носещи духа на просветителите и творците.Благодаря и Ви желая здраве,години на успехи и победи!Това, че днес ме награждаватее благодарност и към моите колеги.Животът, казват, е борба.Да се доказваш, утвърждаваш…Оставяйки след теб следа –преходното да побеждаваш.Да имаш име, път и цел,Да следваш своето призваниеи никога да не оставаш самв годините на радост и страдание.А колко трябва на човекжитейския си път да мине?Предречени години? Век?Да дойде и да си отиде…Животът ни е кратък миг,частица, зрънце от Всемира.Децата ни – жадуван вик,чрез който ние не умираме.***Успехът е обич, усмивка и рамо,Добра дума, съвет и подкрепа.Повярвайте, че без тях нямащастливо извървяна пътека.Тя в дълъг път се извиваи пролет, и есен, и зима…А аз се чувствам щастлива –благодаря до мен, че ви има.
 DSC05830 9 май е емблематичната дата. Честваме 72 години от края на Втората световна война. Учениците от СУ „Св. П. Хилендарски“ отбелязаха тържествено Деня на победата. Откритият урок, организиран от г-жа Йорданка Зашева – учител по руски език, съвместно с учителите по история и цивилизация, география и икономика и български език и литература в Х – ХІІ клас, се превърна в празник на духа, свободолюбието и вярата в утрешния ден. Учениците рецитираха стихове, разказаха защо за днешна Русия и милиони хора по света 9 май е велик празник и Ден на Победата в най-страшната война, която някога е преживявало човечеството, завършвайки с разгрома на хитлеристка Германия. Стиховете бяха рецитирани под съпровод на маршова музика и вечните песни на Владимир Висоцки.Гости на учениците от СУ „Св. П. Хилендарски“ бяха представители от Руския клуб „Все вместе” в град Дупница. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война в Европа е подписана „Декларацията на Шуман“, която е предшественик на съвременния Европейски съюз. Една дата – два празника и ученици, които ще запомнят как се почита паметта на милионите, загинали във Втората световна война, за да го има днешния мир, част от който е и Европейският съюз.
 OBMEN 2 УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. П. ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА СЕ ЗАВЪРНАХА ОТ ОБМЕН В ИСПАНИЯИспания посрещна учениците от СУ „Св. П. Хилендарски“, град Дупница с вятър и дъжд, с топло слънце и цветна дъга. Едноседмичният престой в Испания беше феерия от емоции, нестихваща фиеста, увенчана със скъпи спомени и сърдечни приятелства.Учениците от паралелките с интензивно изучаване на испански и английски език в СУ „Св. П. Хилендарски“ присъстваха в часовете на испанските ученици в I. E. S. Comuneros de Castilla. Правиха упражнения по граматика в часовете по испански и английски език, дискутираха и упражняваха езиците, които владеят. Правиха дисекция на очна ябълка и микроскопски наблюдения в часа по биология и коментираха на английски език наученото. Спортуваха в часовете по физическо възпитание.  Испанските деца ги поздравиха с песни, а българските –  танцуваха. Изненадаха ги с типични испански ястия, приготвени от тях самите и върнаха жеста, направен им в България.Учениците живяха в семейства в град Бургос. Разгледаха старинния град, който ги очарова с архитектурата и забележителностите си. Посетиха Мадрид, направиха екскурзии до Саламанка, Кобарубиас, Лерма.Времето, прекарано в Испания, беше полезно и много забавно. Учениците усъвършенстваха познанията си и по двата чужди езика, изучавани в нашето училище, опознаха богатата история, кулинария и култура на испанците. И в България, и в Испания децата се забавляваха чудесно, запазиха мили спомени и споделят планове за нови срещи.
 uroc_matematika Открит урок по математика в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град ДупницаНа 25.04. 2017 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница се проведе открит урок по математика в VII клас на тема „Решаване на задачи по формата PISA. Неравенства.“ Присъстваха учители по математика от училищата в община Дупница, Сапарева баня, Бобошево, Бобов дол, Рила и Кочериново. Урокът бе подготвен и реализиран от г-жа Сашка Минева. Идеята е да се наблюдава подготовката за НВО по математика в VII клас, индивидуалната и екипната работа на учениците и начините за мотивирането им.След урока се проведе методическа сбирка на тема „ Мотивация на учениците да работят самостоятелно у дома“. Всички учители от училището представиха кратки презентации по темата.Седмокласниците работиха уверено и показаха умения да решават задачи по формата PISA и неравенства. Учениците презентираха своите решения на поставените им за домашна работа задачи. Осъществиха междупредметни връзки с информационните технологии и технологии и предприемачество. Показаха, че математика е интересна наука, с много предизвикателства. Историята прави хората мъдри, поезията – остроумни, математиката – проницателни и креативни.
 20170418 На 08. 04.2017 г. учениците от Клуб „ИстОрика“ по проект „Твоят час“ посетиха Боянската църква, където се докоснаха до прекрасните стенописи и с интерес слушаха беседата за уникалността на църквата като част от световното културно-историческо наследство.  Националния исторически музей в София бе втората им дестинация, където се върнаха хилядолетия назад в историята и обогатиха познанията си за древното ни минало.Опознаването на местната история и запознаването с делата на бележити личности от родния край бе цел на посещението и в Кюстендил. Чрез еднодневна туристическа обиколка учениците посетиха изложбените зали на Регионалния исторически музей, където бяха удивени от археологическите находки от Праисторията и Античността. Запознаха се с богатството и лечебните свойства на местните билки, посетиха останките от Античните терми, влязоха в реставрираната средновековна Пиргова кула, разгледаха изложените археологически  открития от последните разкопки по трасето на автомагистрала „Струма“. Но най-силно развълнувани бяха в къщата-музей  на Димитър Пешев.  Емоционалният разказ на екскурзовода трогна учениците и величието на делото му отекна дълбоко в детските души.
17522288_1161490383979276_339720006_o Ученически обмен между български и испански ученицив СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница 

Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница и  от училище „Comuneros fe Castilla“ в град Бургос, Испания участват в образователен обмен през месец април. Идеята е на Радостина Петрова и на Ирене Монторо Гарсия – учители по испански език. В реализирането и участват и учителите по английски език от двете училища – Юлияна Иванова и Каролина Пеня. В обмена са включени ученици от гимназиалния етап, владеещи испански и английски език.

На 28.03.2017 г. седемнадесет испански ученици пристигнаха в Дупница и бяха настанени в семействата на учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участващи в обмена. Познанството между децата е от началото на годината, тъй като си разменят писма, снимки, общуват в социалните мрежи и имат еднакви интереси. За гостите бяха организирани посещения в часовете по испански и английски език, екскурзии до София, Пловдив, Рилския манастир, Стобските пирамиди и Сапарева баня. Групата посети Посолството на Кралство Испания в България, където учениците бяха запознати с образователната система в двете страни. Българските ученици изненадаха своите приятели с традиционни ястия и с рецептите, по които се приготвят. Едноседмичният престой беше изпълнен с много положителни емоции, смях, забавления и вълнуващи моменти. Испанските ученици ще отнесат мили спомени от гостуването си в Дупница, а нашите ученици с нетърпение очакват своето пътуване до слънчева Испания на 26.04.2017 година.

На 25 март в гр. Стара Загора се проведе националния етап на Националната олимпиада по испански език. Сред най-добрите от страната бяха пет ученички от нашето училище: Лилия Костадинова и Теодора Златарска от Хб, Дженни Беллиато и Даяна Николова от ХIб и Мария-Магдалена Стоянова от ХIIб клас.
Заповед на директора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница за училищния план-прием за учебната 2017/2018 година
 page3

Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ за първи път на

Фестивал на авторската драматургия и театър на английски език

За първа година учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница участват на

Фестивал на авторската драматургия и театър на английски език. Методи Мутафчийски, Йоана Станкева, Калина Чучукова, Златин Цолов, Кристиян Василев, Стефан Глухарски, Борис Темелакиев, Илиян Василев и Александрина Чорбаджийска се качиха на сцената на ДТ „Крум Кюляков“ – град Кюстендил и изиграха пиесата „Ромео и Жулиета сега“. Учениците са от VIII и IX клас с интензивно изучаване на английски език и са включени в групата „Английският език –

Лесен и полезен“ от проекта „Твоят час“ с ръководител г-жа Златинка Джаджарова.

На представлението присъстваха представители на РУО – Кюстендил, ръководството на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница; членове на Съвета „Твоят час“; родители, ученици и зрители в ДТ „Крум Кюляков“ – град Кюстендил.

 page TEATAR Учениците от СУ „Св. П. Хилендарски“, град Дупница с награди от XVIII национален конкурс за ученически театър на испански езикНагради, овации и признанието на журито и публиката получиха учениците от СУ „Св. П. Хилендарски“, участващи в XVIII национален конкурс за ученически театър на испански език. На 24.02.2017 г. в залата на НАТФИЗ представиха пиесата „La zapatera prodigosa“ на Федерико Гарсия Лорка. Впечатлиха със свободното владеене и доброто произношение на испански език, с естествената игра на сцената и с декорите, които са дело на самите участници в групата по испански театър. Ръководител на учениците е Радостина Петрова, която работи по проекта „Твоят час“ и успя да мотивира и подготви учениците за четири месеца. В работата се включи и испанският учител Франсиско Хосе Масиас Апарисио.Журито присъди златна купа на Кристина Кирилова от Х б клас за най-добра актриса в XVIII-то издание на  националния конкурс. Другите участници получиха грамоти и бурните аплодисменти на публиката.
 10 г. ЕС конкурс

Евродепутатът Мария Габриел награди с посещение на Народното събрание ученичка от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

На тържествена церемония в Дома на Европа в столицата евродепутатът Мария Габриел връчи наградите на победителите в осмия национален ученически конкурс, посветен на 10-годишнината от членството на Българя в ЕС. В тазгодишното издание се включиха рекордните 250 ученици от цялата страна. Мария Габриел отличи общо 12 участници. Творбите на учениците бяха оценявани от авторитетно жури с членове Мария Габриел, проф. д-р Ингрид Шикова – един от основоположниците на специалност „Европеистика“ в Софийския университет, Надя Барух – директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки“, Милена Милотинова – журналист и Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на ЕП в България. Пред участниците и гостите на церемонията, Мария Габриел сподели впечатленията си от творбите, наблягайки на силата на техните послания и въпросите, които поставят. Даяна Николова и Дженни Беллиато, ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, членове на клуб „ИстОрика“ по проект „Твоят час“ участваха в конкурса. Дженни Беллиато спечели награда – посещение на Българския парламент с екипа на Мария Габриел.

 DSC04822 Вергиния Никлева от Х а клас се представи отлично на конкурса „Къде е доброто?“, организиран от БМЧК и е отличена в категория „Комикс“.
 plakat1

Фестивал на авторската драматургия и театър на английски език

РОМЕО И ЖУЛИЕТА СЕГА

Театрална постановка на английски език с участието на ученици от проект „Твоят час“, група „Английски език – лесен и полезен“ към СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница Ръководител: Златинка Джаджарова 1 март 2017 г. от 16. 30 ч., гр. Кюстендил

Приятели

 • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
 • Domain name search and availability check by PCNames.com.
 • Website and logo design contests at DesignContest.net.
 • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.