• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

 

dsc00646 Обедно меню на училищния стол от 27.01.2020 г. до 31.01.2020 г.
dsc00646 Обедно меню на училищния стол от 20.01.2020 г. до 24.01.2020 г.
82893956_600402300536013_7943125724246835200_n ДУПНИЦА – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕМладшите посланици на ЕП от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница отбелязаха 142-та годишнина от освобождението на града от турско робство.На организираната среща учениците, членове на Клуб „Историка“ и младши посланици на ЕП, разказаха паметните събития от далечната 1878 г.; представиха своя поглед за съвременна Дупница и дебатираха въпросите за бъдещето на младите хора в града.Срещата започна с откриването на напълно обновения информационен кът в училището. Мотото на ЕС „Единни в многообразието“ е изписано на езиците, които се изучават, а именно – английски, испански и немски. На информационни табла са представени основните акценти в дейността на младшите посланици през тази година, свързани с вземането на решения и работата на ЕП; европейските ценности; обучение и реализация и др.

Събитията от далечната 1878 г. представи мл. посланик Магдалена Стоянова от XI клас. Директорът на Историческия музей Анелия Геренска показа на учениците уникални документи и снимки, собственост на музея: единствената запазена оригинална снимка на майор Орлински – освободителят на Дупница, както и първото издание от 1924 г. на спомените на Никола Лазарков, местен краевед и съвременник на събитията.

Познаването на миналото е мост към настоящето. Мл. посланици Венета Владкова, Ванеса Маврова и Доника Карабельова представиха съвременния град – такъв, какъвто го виждат младите хора, с всички негови положителни страни и недостатъци, проблеми и успехи. Тук се разгоря дебат с представителя на Община Дупница, г-н Тодор Петков, относно усилията на местната власт да превърне града в привлекателно място за младежите, представяйки проектите и визията на Общината за следващите няколко години. В разговора се включи и г-жа Мая Стойчева, началник на РУО – гр. Кюстендил, която изрази своето задоволство от активността на учениците, познаващи миналото на града, настоящето му и вълнуващи се от неговото бъдеще. „Промяната е в ръцете на младите хора“ –  Младшите посланици си обещаха, че тези финални думи ще станат мото на цялостната им дейност.

dsc00646 Шествието по повод 142 години от Освобождението на град Дупница, което ще се състои на 12 януари (неделя) от 11:00 часа. Началната точка на маршрута е кръстовището при Рибарника.
dsc00646 Информация за инициативата „Посланик за един ден“ може да намерите на:
https://www.ambassadorforaday.com
dsc00646 Обедно меню на училищния стол от 06.01.2020 г. до 10.01.2020 г.
dsc00646 Обедно меню на училищния стол от 13.01.2020 г. до 17.01.2020 г.
6 ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕНИЧКА ОТ СЕУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, гр. ДУПНИЦА НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРСНа 14 декември 2019 г. във Великотърновския университет се състоя заключителния етап на IV национален ученически конкурс „Пространство и време“, организиран от Академията за лидери към Историческия факултет. Участваха ученици от 35 училища от цялата страна, изпратили свои разработки по история и география. Отличените в предварителния етап на конкурса 57 работи по история бяха защитени публично.Венеция Томова от XI клас получи една от трите най-високи оценки от научното жури – Отличен (5,75) за реферата си „Аверкий Попстоянов – бунтар и проповедник“. Наградена бе със сертификат за участие и грамота за отлично представяне, както и книгата „Българско възраждане“ на проф. д-р Петко Петков. Това е второ участие на ученици от клуб „ИстОрика“ в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в конкурса и за пореден път – отлично представяне.С грамота бе  удостоена и г-жа Маргарита Сапунджиева, научен ръководител, за нейната всеотдайна помощ в процеса на творческата и изследователската работа на своята ученичка.
dsc00646 НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО
Нова картина Съобщение за родителска среща
pagе

От идеята до произведението

На 26 ноември 2019 г., гости на учениците от испанските паралелки на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ бяха съветникът по образователните въпроси за България, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция г-н Анхел Сантамария Барнола, секретарят на Отдела по образователните въпроси г-жа Тереса Муньис и испанският илюстратор на книги и автор на комикси Асиер Ускудун Гонсалес.

Асиер Ускудун Гонсалес запозна практически учениците с пътя на твореца от зараждането на идеята до завършеното произведени, подчертавайки важността на всеки един етап и детайл от работата – източници на вдъхновение и информация, първи скици, избор на материали, цветове  и тяхното значение за художественото и емоционално въздействие върху читателя чрез свои илюстрации за детски книги.

Освен това, той запозна учениците и с творчеството на най-ярките съвременни испански и френски илюстратори, като обясни как да се открива неповторимия стил на всеки творец.

След срещата художникът разговаря с ученици с особен интерес към рисуването и видя техни рисунки.

Гостите подариха книги на училищната библиотека.

dsc00646 В периода 06.-08.11.2019г. учители и ученици от СЕУ „Св. П. Хилендарски“, гр. Дупница осъществиха работна визита във Второ СУ „Акад. Емилиян Станев“ по НП „Иновации в действие“.По време на посещението директорът на 2 СУ г-жа  Лилия Торньова представи иновацията в училището. Показани бяха начини за използване на различни електронни ресурси и интерактивни методи от иновативната структура на 2. СУ в час по география и икономика при г-жа Радослава Бочева. В час по физика и астрономия г-жа Людмила Власакова демонстрира предимствата на мултимедийните дъски с вграден компютър и тъч дисплей. В час по биология и здравно образование г-жа Росица Василева представи урок посредством ресурсите на Moza Book. Г-жа Орхидея Делиева, заместник-директор УД представи обновената материална база на училището, а г-жа Галя Велинова сподели постиженията на 2. СУ като иновативно училище. Представен бе часът по рефлексия в 3 клас под ръководството на г-жа Камелия Ангелова.Учениците от СЕУ „Св. П. Хилендарски“, гр. Дупница, представиха пиесата „Красавицата и звярът“, чийто сюжет е адаптиран по известната приказка. Показаха как чрез играта и възможностите на театъра лесно и забавно се учи чужд език. Публика им бяха учениците от гимназиален етап от 2 СУ.Работната визита завърши с обсъждане на възможностите и предизвикателствата и бяха очертани бъдещи съвместни инициативи.
1120192 На 8 ноември 2019 година във Велико Търново се проведе заключителният етап и церемонията по награждаване на участниците в XXVII Национален ученически конкурс на НК „Родолюбие“. Димитрина Спасова от Xб клас бе сред отличните и наградени участници. Нейният реферат „Дупнишките учредители“ бе впечатлил журито и тя получи грамота и книга. С грамота бе наградена и г-жа М. Сапунджиева, научен ръководител.
dsc00646 Заповед на кмета на Община Дупница за обявяване на 4 ноември 2019 г. за неучебен ден
news План-програма за честване на патронния празник на училището
news Поздравителен  адрес за 5 октомври – Международен празник на учителя от Мая Стойчева-Началник на РУО-Кюстендил
news ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ВИКТОР ЯНЕВ-  УПРАВИТЕЛ ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ
news ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ РАДОСЛАВА ЧЕКАНСКА И КИРИЛ КАЛФИН- НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕРИ НА 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
news ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ МАЯ СТОЙЧЕВА-НИКОЛОВА – НАЧАЛНИК НА РУО-КЮСТЕНДИЛ
news ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ МИЛЕНА ДАМЯНОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА В 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
dsc00646 Обедно меню за училищния стол от 24.09.2019 г. до 27.09.2019 г.
dsc00646 Обедно меню за училищния стол от 17.09.2019 г. до 20.09.2019 г.
dsc00646 Уважаеми родители,
На 18.09.2019 г. от 17.30 часа в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще се проведе родителска среща за децата от ПГ и учениците от І до ХІІ клас.
dsc00646 Уважаеми ученици и родители,
Тържественото откриване на новата учебна година 2019/2020 ще се състои на 16 септември 2019г. /понеделник/ от 9:00 часа в двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“.
dsc00646 ПРОЦЕДУРА ЗА ОБЯВЯВАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН УЧИТЕЛ“ V-ХІІ КЛАС
dsc00646 КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА „ГЛАВЕН УЧИТЕЛ“ V-ХІІ КЛАС
dsc00646  УЧЕБНИЦИ ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП 2019/2020
УЧЕБНИЦИ ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП 2019/2020 УЧЕБНИЦИ  ГИМНАЗИАЛЕН  ЕТАП   2019/2020             21231

УЧЕНИЦИТЕ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА НАГРАДЕНИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ

В периода 01 – 07 юли 2019 година 20 ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участваха в XI международeн детски фестивал „Светът в детските длани“, който се проведе в град Балчик. За втора поредна година нашите ученици участват в него. Тази година завоюваха множество награди: III място за Театър на английски език, специална награда за най-добър декор, Гран при за рецитация на английски език за Златин Цолов от Х клас, поощрителна награда за Вокалната група, III място за дуета Моника Димитрова и Велислава Фалина (песента „Джак“), дипломи за ръководителите на английския театър – г-жа Златинка Зжаджарова и на Вокалната група – г-жа Недка Василиева, индивидуални медали, тениски и шапки за всички участници.

Сюжетът на пиесата „Красавицата и звярът“ е адаптиран по известната приказка. Подготовката е част от работата на клуб за дейности по интереси „Театър на английски език“ за учебната 2018/2019 година. Декорите са дело на учениците и техните родители. Голямата награда е призът Гран при на Златин Цолов, който е единственият български участник в категорията „Рецитация на английски език“.

Вокалната група се представи с 4 солисти и един дует. Представиха постановката „Светът в детските длани“ в категория „Театър на роден език“. Чрез игра, песни и танци децата показаха ролята на родителите, семейството, училището и приятелите в живота им и какво се случва в нашето училище – уроци и наука, музика и спорт, мажоретки и танци.

Конкуренцията бе изключително висока, съревноваваха се деца от цяла България и от Руската федерация. На събеседването след фестивалната програма журито поздрави нашите ученици за отличното владеене на английски език, за оригиналните декори, свободното поведение на сцената и актьорското майсторство. Организаторите поздравиха директора и колектива на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ за идеите, креативността, подготовката и работата на участниците.

Учениците ни са щастливи и доволни, защото освен наградите от Балчик,  спечелиха много приятели и вълнуващи спомени. Представиха достойно училището, града ни и България.

Приятели

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.net.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.