• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube
 page 1 СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА  УЧАСТВА В НАЙ-ГОЛЕМИЯ УРОК В СВЕТА 

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница  се включиха в Глобалната инициатива на УНИЦЕФ за провеждането на „Най-големият урок в света“, чрез който над 500 милиона деца и младежи от всички краища на планетата да бъдат запознати с проблемите на бедността, неравенствата, достъпа до образование, климатичните промени и т.н. Инициатори на мероприятието са младшите посланици на ЕП, които работиха по глобална тема №13 – климатични промени и презентираха урока на своите съученици от прогимназиален и гимназиален етап. Идеята е да се ангажират повече ученици, за да опазим нашия дом – планетата Земя. За осъществяването на тази амбициозна програма светът се нуждае както от волята и помощта на политическите лидери и на младите хора, така и от социалната отговорност на бизнеса, гражданския сектор, академичната общност.

Инициативата се осъществява за трета поредна година в училището. Нашите ученици са едни от онези 40 000 деца и младежи от България, които се запознават с Глобалните цели за устойчиво развитие.

„Най-големият урок в света“ се реализира съвместно с УНИЦЕФ, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и Министерство на образованието и науката.

 2222

В ДЕНЯ НА ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО В СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ ГРАД ДУПНИЦА БЕ ОТКРИТ КОРИДОР ЕВРОПА

            Младшите посланици на ЕП от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница откриха своя коридор „Европа“. Мероприятието съвпада с тържественото откриване на европредседателството на Съвета на Европа в България.

Учениците изработиха 28 постера, на които са представени страните членки на ЕС. Постерите  съдържат информация за територията, населението, столицата и  формата на държавно управление. На всеки от тях може да се видят знамето, картата и снимки от най-хубавите, интересни и емблематични места в съответната държава. Младшите посланици и участници в клуб „ИстОрика“ (проект „Твоят час“) с ръководител г-жа Маргарита Сапунджиева представиха пред съучениците си своите работи чрез кратко изложение. Вокалната група по проект „Твоят час“ поздрави присъстващите ученици с химна на Европа и песни, посветени на България.

Идеята на младшите посланици е да представят страните членки на ЕС и да популяризират България – страна с огромното ѝ богатство на археологически и исторически паметници, с прекрасна природа, с вкусната храна, неповторими традиции и добри хора.

Тази инициатива е част от многобройните мероприятия, по които работят младшите посланици по международната програма „Млади посланици на Европейския парламент“.

 koleda poslanik Коледно виртуално пътешествиеМладите посланици на ЕП от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Дупница отведоха своите съученици от IV-те класове на коледно виртуално пътешествие в страните от ЕС. В деня на училищния коледен празник те презентираха пред своите съученици коледни обичаи и традиции в избрани от тях европейски страни. Пътешествието бе съпроводено както с интересна информация, богат снимков материал, така и със занимателни въпроси, свързани със знамената, столиците и обичаите на европейските страни. Малките ученици слушаха с интерес и любопитсво и отговаряха с много голям ентусиазъм на поставените въпроси. За най-активните и знаещи имаше подаръци и лакомства.
 DSC_0032 Анализ на резултатите от анкетното проучване, проведено от младшите посланици на ЕП
 444 page Младшите посланици на ЕП от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Дупница проведоха анкетно проучване сред учениците от гимназиален етап. Целта на анкетата бе да проверят знанията на съучениците им относно Европейския съюз. Анкетата съдържа седем въпроса, три от които със затворен отговор и четири със свободен. Анкетираните бяха определяни на произволен принцип между ученици от VIII до XII клас. Бяха създадени две работни групи: едната – формулира въпросите и определи целите на изследването; другата – обработи резултатите. Младшите посланици с интерес преброиха отговорите, систематизираха резултатите и обработиха статистическите данни. Резултатите бяха обобщени, а изводът е, че учениците имат знания за Европа, европейските институции и ценности. Интересните отговори на въпросите със свободен отговор показаха, че съучениците им проявяват интерес към промените в България след десетгодишното членство в ЕС, към предимствата и недостатъците от това членство, както и към предстоящото председателство на Съвета на ЕС в България.Въз основа на тази анкета младшите посланици начертаха някои насоки за бъдещата си работа през следващите месеци с цел повишаване на информираността и знанията на съучениците им относно политиките на ЕС.
 DSC_0042 Младите посланици на ЕП от Дупница със свой информационен кът Младшите посланици на ЕП в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница създадоха своя информационен кът в училището. Тук всеки може да получи информация относно дейностите им  и резултатите от тях, да прочете за предстоящи такива, да зададе въпроси, чиито отговори го интересуват или просто да разгледа предоставените информационни материали.Поздрави от екипа ни!
 POSLANIK МЛАДШИТЕ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, ГРАД ДУПНИЦА С АКТИВНА СТРАНИЦА ВЪВ ФЕЙСБУК И САЙТА НА УЧИЛИЩЕТОНа работна среща учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница – младши посланици от  на ЕП, създадоха своя фейсбук-група. Идеите на младите хора са разнообразни и интересни и ще бъдат отразявани в социалните мрежи.Посетете ни на нашата фейсбук страница www.facebook.com/groups/558422267829967/about/ ), както и в сайта на училището http://souphd.info/web/?page_id=19477
 POSLANIK

МЛАДИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ е едно от 30-те училища, включени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тази седмица се постави началото на поредицата от мероприятия, чрез които младите посланици ще запознават своите съученици с политиките на Европейския съюз, с проевропейска България и нейният цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа като интегриран член, нужен за бъдещото развитие на Съюза.

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница – младите посланици на Европейския парламент – представиха пред своите съученици в часовете на класа презентации под надслов: „Поглед към Европейския съюз“, посветени на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Разказаха какво представлява Съвета на Европейския съюз, какви теми обсъжда, с какво се занимава, какви задачи изпълнява. През 2018 г. България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС за шестмесечен период. Мотото на Българското председателство е „Съединението прави силата“ и нашите ученици разбират важността и отговорността пред България и смятат, че могат да бъдат полезни за достойното представяне на страната ни.

 

Приятели

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.net.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.