• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Свободни места за учебната 2022/2023 година

ТРЕТО МЯСТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СЕУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ПО ИСТОРИЯ

Тринадесетия национален ученически конкурс на фондация „Ценности“ под наслов „Ролята на културното наследство в историята и традициите на моя роден край“, постави пред участниците задачата да проучат събития или личности, оставили следа в културната памет на родното място. Докосването до малко известни факти или позабравени личности, търсенето на извори и интерпретацията им, както и обогатяването на познанията за културното минало на българския род бе задачата, предоставила изключително много и вълнуващи възможности пред участниците.

София Пешкова, Ева Костадинова и Дарина Ангелова от X клас направиха своето проучване за Светия път и пренасянето на мощите на св. Иван Рилски. За духовния покровител на Дупница и околията има много легенди, които те събраха, срещайки се с възрастни хора, които им разказаха онова, което като наративен извор се предава от поколение на поколение. Описанието на пътя и неговия маршрут срещна момичетата с местни краеведи и част от писменото им наследство. Така, събирайки своите материали, те се докоснаха до многоликата културна памет на българите. Тяхната разработка, озаглавена „Светия път“, бе класирана на трето място.

Участието в конкурса открива пред участниците много възможности. Тълкуването на миналото спомага за развитието на междукултурния диалог и създаването на нова историческа култура. Конкурсът е и част от европейската мрежа EUSTORY, обединяваща конкурси по национална история от 22 европейски страни и предоставящ възможности за участие в международни младежки семинари в мрежата на EUSTORY.


СЪОБЩЕНИЕ

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще сформира по НП „ЗАЕДНО В ИЗКУСТВАТА И СПОРТА“ следните групи:

Модул 1- Изкуство

1.1. Музикално изкуство

– инструментални групи/оркестри

– танцово изкуство -хип хоп

– театрално изкуство

Модул 2- Спорт

2.2. Баскетбол

2.3. Футбол

Набиране на външни специалисти:

– учител по танци Хип-хоп

– треньор по футбол

– треньор по баскетбол

Необходими документи:

– попълнено приложение 1


СЪОБЩЕНИЕ
(за седмокласници и техните родители)

       На 23 юни 2022 г. от 16.00 до 18,30 ч. в предния двор на ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница ще се проведе Общински форум „Училищна панорама и панорама на професионалното образование“.
      Организатори на събитието са Община Дупница и РУО Кюстендил.
      Целта на събитието е информиране с предлаганите за прием през учебната 2022/2023 година профили и професии в средните училища на територията на Община Дупница.
         Учениците и техните родители ще имат възможност да се запознаят със щандовете на отделните училища.

УЧАСТИЕ В 50-ТА ЮБИЛЕЙНА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФИЗИКА

 

От 02.06 до 05.06 в гр. Варна се проведе 50-та юбилейна национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: климатичните промени и образованието по физика, под патронажа на министъра на образованието и науката – акад. Николай Денков.

Пленарните и секционните доклади са посветени основно на важната роля, която физиката играе в целия ни живот и особено в нашето разбиране за климата. С постерен доклад на тема: „Парниковият ефект – полезен или вреден“, в конференцията взе участие Елена Масленкова, преподавател по физика и астрономия

В рамките на конференцията се проведе и Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема „Физика, околна среда и климатични промени“, в която онлайн взе участие Моника Димитрова, 9 б клас, с демонстрация на киселинните дъждове. Тя представи и макет на ТЕЦ „Бобов дол“, който е един от големите замърсители на въздуха и водата, защото допринася за топлинното им замърсяване, изработен от участниците в клуб „Приложна астрономия“.

Свободни места за първи клас  за учебната 2022/2023 година след втори етап

УЧЕНИЦИ ОТ СЕУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ УЧАСТВАХА В

VII-ТА НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ИСТОРИЯ

 

От 10.06. до 12.06. СУ „П. Р. Славейков“ в гр. Кърджали бе организатор и домакин на VII-та национална ученическа конференция по история на тема „Личности и събития, повлияли на човешката история“. Конференцията бе посветена на 1390 години от основаването на Стара Велика България на кан Кубрат

Виктория Любенова, София Пешкова и Ева Костадинова представиха достойно  училището и областта с разработката си „Поп Богомил“. Всички материали – есета, видеоматериали, доклади и презентации бяха оценявани от авторитетно жури в лицето на проф. Диляна Ботева от СУ, изтъкнат траколог, доц. д-р Георги Николов от СУ, специалист по средновековна история, републиканският експерт по история Радостина Николова и др.

За поредна година наши ученици се представят достойно. Конференцията е мястото, където те срещат свои връстници, показват знания, умения и демонстрират наученото от тях през годините, както и имат възможност да видят нивото си, да оценяват постиженията на другите. Темата, избрана от Ева и София и представена с помощта на Виктория засяга наболели проблеми на Средновековието, както и дава възможност за анализ и оценка на събитията и личностите в България през X век. Изразената позиция и мнение по въпроса за разпространението на богомилската ерес и влиянието на поп Богомил върху средновековния човек, недоволен от кризата в държавата и църквата, както и открояването на основни моменти в религиозно-философското учение на богомилите, предизвикаха аплодисментите на публиката.

Ученичките получиха сертификати за участие, но запознанствата и приятелствата, създадени там са стимул за подготовка за следващо участие.

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧЕНИЦИ ПО НП „ОТНОВО ЗАЕДНО“ 2022 г.

ЗАЯВЛЕНИЕ – НП „ОТНОВО ЗАЕДНО“ 2022 г.

Заповед на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ за 14 – 16.06.2022 г.

УЧЕНИЦИ ОТ СЕУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

С НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „МЕСТА И ПАМЕТ“

На 8 юни 2022 г. в Държавна агенция „Архиви“ се състоя церемонията по награждаването на спечелилите призови места ученически проекти в Националния ученически конкурс на тема „Места и памет – Икономическият живот на евреите в България преди и след Закона за защита на нацията, 1941 г.“. Разработката „Хроники на спасението“ на Никол Ангелова и Мария Велинова от IX б клас бе класирана на трето място. Гости на събитието бяха доц. Албена Танева от СУ „Св. Климент Охридски“, Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, Любомир Николов от Дирекция „Права на човека“ към МВнР. Наградите бяха връчени от Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието. Наградените ученици бяха поздравени и от Радостина Николова и Коста Костов, експерти в МОН.

За поредна година наши ученици участват в този конкурс. Темата за съдбата на дупнишката еврейска общност винаги присъства в дейността на преподавателите в училището, както и в програмите по извънкласни дейности. Въпросите за толерантността, човеколюбието, антисемитизма и достойното човешко съществуване са тези, които вълнуват и учители, и преподаватели. В разработката на Никол и Мария те намериха отражение чрез проучване и изследване на съдбата на дупничани, оцелели в онези тежки години, както и създаването и принудителното закриване на дружества и банки, засегнати от ЗЗН. Двете момичета споделиха, че в условията на пандемия не бе лесно да работят по темата, но много се радват, че резултатът е много добър и това ще бъде началото на тяхната бъдеща работа по въпросите за толерантността и защитата на човешките права.

Гордост за училището са постигнатите резултати в този конкурс за поредна година.  

Класирани ученици за първи клас – второ класиране

Заповед №РД04-606 на Кмета на град Дупница за безопасно използване на водните площи на територията на Община Дупница

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
(за родители на десетокласници)
На 6 юни 2022 г. (понеделник) от 17,30 ч. ще се проведе родителска среща за родителите на десетокласници при следния
ДНЕВЕН РЕД
Национално външно оценяване в края на десети клас и завършване на първи гимназиален етап
Присъствието е задължително!
ВИОЛЕТА ИНКЬОВА
Директор на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

Поздравителен адрес по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от  Началника на РУО – Кюстендил Мая Стойчева-Николова

Поздравление по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от Министъра на образованието и науката акад. Николай Денков

Поздравление по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Заповед на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ за определяне на  24 май 2022 г. (вторник) – неучебен ден – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност    и 25 май 2021 г. (сряда) – присъствен неучебен ден – учениците участват в организирани от класните ръководители дейности с начало 9,00 ч.

СПОРТЕН ПРАЗНИК – 19.05.2022 г.

В истински спортен празник се превърна 19 май. Училището се огласи от музика и танци. Спортните площадки и физкултурните салони едва побраха учениците, които изявиха желание да участват в срещите по НП „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот”.

            Спортният гимнастик Дейвид Хъдълстоун, част от младежкия национален отбор и участник на европейското първенство по спортна гимнастика през 2014 година в София, пети на кон с гривни и успоредка, и дванадесети в индивидуалния многобой при юношите, направи демонстрация пред учениците ни. На откритата фитнес площадка показа множество упражнения и разказа на  тренировките си преди старта на Световната купа във Варна и Европейското първенство.

            В малкия физкултурен салон Александър Джорджев – българският национал,   оглавил световната ранглиста при юношите в олимпийското таекуондо,  номер 1 в категория до 68 килограма, разказа за усиления труд и победите си, за вълнението да се изкачиш на почетната стълбичка и да чуеш националния химн. Александър показа част от най-скъпите си медали и купи, направи демонстрация на учениците и ги покани да бъдат част от неговата тренировка.

            Волейболистът и треньор Венци Зарев участва във волейболен мач с ученици от гимназиален етап. Показа им завидни умения и техника в спортната игра, която има колективен характер и изгражда екипност, отговорност и дисциплина.

Групите от занимания по интереси имаха публични изяви. Клуб  „Хип-хоп, тик-ток“ и „Малки мажоретки“ с ръководител Александър Димитров танцуваха и огласиха училищния двор с музика и много настроение. Участниците от „Арт ателие“ с ръководител Явор Виделов рисуваха на открито и внесоха много цвят и красота в празничния ден. Рисунки с цветни тебешири направиха най-малките ни ученици и на асфалта грейнаха слънца, полетяха балони, разцъфтяха цветя.

Участници в дейностите бяха ученици от I до XI клас, а на гости им бяха родители, баби и дядовци, учители и приятели. Много енергия, ентусиазъм и спортен дух бяха проявени в спортните игри. Всички се заредиха с  позитивни емоции и чудесно настроение. Учениците ни показаха, че са талантливи и успешни,  мотивирани и добри във всичко, което правят.

На вниманието на 12 клас

Заповед на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ за определяне на 19.05.2022 г. за присъствен неучебен ден и 18.05.2022 г. и 20.05.2022 г. за неучебни дни

Клуб „Театър на английски език“ с ръководител Даниела Андонова представиха програма, посветена на 9 май- Денят на Европа и годишнина от рождението и смъртта на Шекспир.“…Да обичаш – това означава да бъдеш направен от сълзи и въздишки, от пламък и вярност, докато станеш купчина пепел.
Живеят само влюбените, останалите просто съществуват.
По-добре да подраниш три часа, когато ще е твърде рано, отколкото да закъснееш и минута, когато ще е твърде късно…“

Учениците от английските паралелки ни накараха ни да се задълбочим в себе си и в
в другите – с дълбочина, която само Шекспировите творби провокират, защото авторът има безграничен творчески талант. Поради тази причина, след векове Уилям Шекспир все още се смята за най-добрият …

Заповед на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, Дупница за определяне на 6 май 2022 г. за неучебен ден

Среща между ученици и университетите

XXII Национален конкурс за ученически театър на испански език 2022 г.

На 28 и 29 април 2022 г. в Държавен куклен театър, Пловдив се състоя 22-ото издание на Националния конкурс за училищен театър на испански език. Той е организиран от Отдел „Образование“ на Посолство на Испания в България и е една от Програмите за международно сътрудничество с най-дълга традиция както в България, така и в други държави от Централна и Източна Европа.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница бяха най-малките участници в  конкурса – изцяло трупата бе от осмокласници. Единствено те играха куклен театър и това изключително зарадва домакините. Нашите ученици: Елисавета Маринова, Антон Йорданов, Яница Кирилова, Даяна Нешева, Симона Иванова, Александра Стоянчева и Иво Искренов от VIII б клас представиха пиесата „Катрина и нейните приятели“ под ръководството на испанския учител Ноелиа Марокин Ортис и г-жа Наташа Тодорова. Всеки от актьорите получи диплом за индивидуално участие и подаръци от Отдел „Образование“ на Посолство на Испания в България. Заредиха се с много вдъхновение, планове и стремеж за нови творчески успехи. След две години пандемия фестивалът бе празник за всички испански гимназии, а наградата – пътуване до Саламанка, бе истинско предизвикателство за участниците. Съревноваваха се общо 17 училища, представяйки както съвременни, така и класически творби.

Пиесата „Катрина и нейните приятели“ ще бъде представена и пред ученици учители и родители в  училището.

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница е единственото училище в област Кюстендил, в което се учи испански език с преподаватели испанци. Вече 20 години училището е част от споразумението за образователен обмен между правителствата на Република България и Кралство Испания.

 

Резултати „Европейско кенгуру+“

Заповед на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, Дупница за определяне на 2 май за неучебен ден

Ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

с награди в конкурса „Моят любим герой от книга“

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, доказаха, че еднакво добре учат, пишат, пеят и рисуват. На обявения от община Дупница конкурс на тема „Моят любим герой от книга” участваха много ученици със свои картини. Конкурсът е посветен на Световния ден на книгата и авторското право и е организиран от Община Дупница и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните по повод Световния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Ана-Михаела  Воденичарова взе I място в първа възрастова група; Сияна Щерева завоюва II място във втора възрастова и Пламена Георгиева спечели I място в трета възрастова група. Гордеем се с техните постижения и им желаем да прочетат още много книги – интересни, характерни и забавни; да се запознаят с герои, цветни и впечатляващи, които да пожелаят да нарисуват и да им подражават.

Състезанието „Математика за всеки“ за ученици от 4 клас ще се проведе на 14 май 2022 г.  от 9 часа в ПМГ- Кюстендил.

1. Регламент за състезанието

2. Заявление за участие

Заповед на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница за почивните и неработни дни в периода от 22.04.2022 г. до 25.04.2022 г.

СЪСТЕЗАНИЕ

„ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ, ПОЖАРИ И ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ”

Днес, 19.04.2022 г., се проведе  ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, организирано от регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Състезанието е традиционно и е свързано с подготовката на младите хора за защита и самозащита при бедствия, аварии, катастрофи и пожари.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, се класираха на трето място, демонстрирайки практически умения, сръчност, съобразителност и бързина. Те се забавляваха от сърце и показаха, че са организирани, отговорни и готови да помагат, когато има нужда.

РЕАЛИЗИРАНИ ДЕЙНОСТИ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА

НА МОН И МО

„ИЗУЧАВАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ТРАДИЦИИТЕ И ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ“

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, разработи и спечели проект „Заедно да съхраним историческата памет за ген. Георги Тодоров – „Генералът легенда“ и Седма Рилска дивизия по НП „Изучаване и съхраняване на традициите на българската армия. Проектът е съвместно Министерството на образованието и науката и Министерството на българската армия.

През учебната 2021/2022 година продължаваме традиционно своите връзки и активното си партньорство НЧ „Ген. Георги Тодоров 2011“, като проучваме местната история чрез краеведчески изследвания, заснемаме и изследваме военни паметници и паметни знаци на територията на община Дупница.

Днес, 19.04.2022 година, нашите ученици се срещнаха с г-н Мартин Захариев, правнук на ген. Георги Тодоров. Гости на събитието бяха о.з. полковник Стоян Ушатов, г-жа Валентина Караганова и Дани Кюркчийска, секретар и библиотекар на НЧ „Ген. Георги Тодоров 2011“, доц. д-р Радослав Радославов, преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград. Те разказаха спомени и вълнуващи истории, свързани с живота и делото на ген. Георги Тодоров. Целта бе да се повиши родолюбивото чувство у учениците, които да съхраняват историческата памет и да растат граждански ангажирани личности, приобщени към ценностите на демократичното общество.

Изработен бе албум „Заедно да съхраним историческата памет за ген. Георги Тодоров – „Генералът легенда“. Направени са постери, създаден е училищен кът, посветен на Българската армия.

ПЪРВО МЯСТО В КОНКУРСА ЗА УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО

НА ПРИРОДЕН ПАРК „РИЛСКИ МАНАСТИР“

            Всяка година, в началото на месец април, се отбелязва Седмицата на гората. Тази година тя се проведе от 4 до 10 април под мотото „Аз обичам гората! “Първо място в конкурса за ученическо творчество на Природен парк „Рилски манастир“ грабна нашата ученичка Антоанета Петрова от VII д клас.  Темата на конкурса е „Аз обичам гората“ и е посветена на вековните гори. Тя получи грамота и награда от дирекция Природен парк „Рилски манастир“.

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА CLIMATESCIENCE

            ClimateScience е международна олимпиада, обхващаща теми в областта на климатичните промени, глобалното затопляне и пътищата за решаване на проблемите, произтичащи от тях. В нея се включват ученици от над 100 държави, на възраст от 12 до 19 години.

            ClimateScience олимпиадата се провежда онлайн и така всеки ученик, който желае, може да се регистрира – самостоятелно или в екип на линк:

Olympiad | ClimateScience

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
В СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница ще се проведе родителска среща, както следва:
➢ На 18 април 2021 г. (понеделник) от 17,30 ч. – за V – VII клас
➢ На 19 април 2022 г. (вторник) от 17,30 ч. – за VIII – XII клас
Родителската среща ще се проведе в класните стаи на съответните паралелки.
От ръководството на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

Кампания “ Деца помагат на деца „

ОТЛИЧИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС

„ПРОСТРАНСТВО И ВРЕМЕ“

За шеста поредна година Академията за лидери при Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ организира Националния ученически конкурс с международно участие „Пространство и време“, за да предизвика младите хора с интереси в областта на историята и географията. В научния форум се допускат само ученици от гимназиалната образователна степен. Научно жури от авторитетни университетски преподаватели оценява конкурсните творби. Нашата ученичка – Мария Иванова от XII б клас, получи отлични резултати и защити убедително своя реферат на онлайн събеседване. Тя придобива правото да бъде студентка в избрана специалност в Историческия факултет за учебната 2022/2023 година.

Г-жа Маргарита Сапунджиева, учител по история, получи грамота за оказаното научно ръководство и професионална подкрепа на младите лидери в контекста на качествената промяна на връзката университет – училище.

ВТОРО МЯСТО В НК ”МАГИЯТА НА ИЗКУСТВОТО”

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участваха във Втория национален конкурс по изобразително и приложно изкуство ”Магията на изкуството” Русе 2022, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство и посветен на 1 март – Ден на любителското творчество и на Баба Марта. Техни творби се състезаваха с тези на деца от цяла България. Нашите ученици грабнаха втора награда в раздел „Приложно изкуство“ и показаха, че изкуството е универсален език, чрез който общуват, макар и в днешното трудно време.

Четвърти лекоатлетически пробег „Дупница рън“

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
Във връзка с намаляване на заболеваемостта от COVID-19 под 250
на 100 000 жители в област Кюстендил, считано от 21.03.2022 г. всички
ученици в училищата от област Кюстендил се връщат на училище
ПРИСЪСТВЕНО БЕЗ ТЕСТВАНЕ.
Учениците, за които до момента не беше подадена декларация за съгласие за
тестване, се връщат в училище в присъствено обучение.
От ръководството

Информация до ученици и учители в страната относно девета Ученическа научна сесия на Ученическия институт на БАН

Уважаеми родители,

Присъственият образователен процес в училище се осъществява след изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал при етап I на епидемичната обстановка, в който вече се намира област Кюстендил.

Линк към COVID-19 портала, в който информацията се обновява ежедневно и съдържа в обобщен вид описание на етапите и тяхното прилагане съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, одобрен от Министерския съвет с Решение № 9 от 13 януари 2022 година: https://coronavirus.bg/bg/1215

Заповед на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница за обучението на ротационен принцип през периода от 21.02.2022 г. до 25.02.2022 г.

Заповед на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ за определяна на 3 март – Ден за освобождението на България – национелен празник за неучебен ден

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
Във връзка с преминаване на област Кюстендил във втория етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, решение на Областния кризисен щаб и заповед на директора на РЗИ – Кюстендил от 24.02.2022 г. се възстановява присъствения образователен процес за всички ученици с тестване веднъж седмично – в първия ден от учебната седмица.
За учениците от 6, 8, 9 и 11 клас тестването ще се извърши на 24 февруари 2022 г. (четвъртък) преди часовете.
От ръководството

План за отбелязване на националния празник на България- 3 март

Съобщение

През периода от 21 февруари до 25 февруари 2022 г. присъствено ще се обучават учениците от V, VII, X и XII клас.

През периода от 21 февруари до 25 февруари 2022 г. в електронна среда в платформата Microsoft Teams ще се обучават учениците от VI, VIII, IX и XI клас.

През целия период присъствено ще се обучават учениците от I – IV клас и децата от Подготвителната група.

Oбява за онлайн среща за прием във висше военно въздушно училище

Майсторски клас на ЦЕРН в България през 2022 г.

Покана за участие в  МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ, посветена на 50 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ  на ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ“

Заповед на на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупницада за междустрочна ваканция на 01.02.2022 г. и неучебни дни 31.01.2022 г. и дните от 02.02. до 04.02.2022 г. включително

Заповед на на Директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница за провеждане на обучението на ротационен принцип в периода от 7 февруари до 18 февруари 2022 г. 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
На основание заповеди на № РД-09-1804/31.08.2021 г. и № РД09-
1474/24.01.2022 г. всички ученици от I до XII клас и децата от
Подготвителната група са в междусрочна ваканция в периода от 31 януари
до 4 февруари 2022 г. (включително).
Учебните занятия се възобновяват на 7 февруари 2022 г. (понеделник)
със седмичното разписание за втори учебен срок.
В периода от 7 февруари до 18 февруари учебните занятия ще се
провеждат на ротационен принцип по следния начин:
През целия период присъствено ще се обучават учениците от I – IV
клас и децата от Подготвителната група.
През периода от 7 февруари до 11 февруари 2022 г. присъствено ще се
обучават учениците от V, VII, X и XII клас, а тези от VI, VIII, IX и XI клас в ОРЕС (електронна среда).
През периода от 14 февруари до 18 февруари 2022 г. присъствено ще
се обучават учениците от VI, VIII, IX и XI клас, а тези от V, VII, X и XII клас в ОРЕС (електронна среда).

 

ИСПАНСКИ ГИМНАЗИИ ОТ БЪЛГАРИЯ, УНГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ДЕБАТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО И ОКОЛНАТА СРЕДА.

На 18 януари се състоя online публичен дебат на испански език между учениците от испанските гимназии в България, Унгария и Румъния.

Учениците разсъждаваха върху проблемите на околната среда и устойчивото развитие, върху решенията, които могат да бъдат дадени от образователната сфера и как ЕС и образователните и политически лидери могат да допринесат за подобряване на интеграцията и развитието на тези въпроси в училищната среда.

В дебата взеха участие Димитрина Спасова от  XIIб клас и Дарина Василева от Хб клас с изучаване на испански език.

Събитието можеше да бъде проследено на живо в You Tube канала на Отдел „Образование“ в България или на запис canal de YouTube de la Consejería de Educación en Bulgaria, Hungría y Rumanía Enlace externo, se abre en ventana nueva.

Сертификат за участие в Европейски ден на спорта в училище

Коледна фиеста в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

Коледа е в малките неща, които споделяме – усмивка, мил жест, приятелска подкрепа… Коледа е време за усмивки и добри дела.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница показаха, че могат да споделят и да се забавляват в дните преди Коледа. Музикален поздрав за всички ученици, учители, родители отправиха Вокална група „Усмивка“, с ръководител Екатерина Грибанова и група за народно пеене „Сияйница“, с ръководител Ил. Велинова. Дядо Коледа и Снежанка посетиха най-малките ученици и ги зарадваха с подаръци, а те им подариха песнички и стихотворения, разказаха им за народните обичаи и традиции.

Във всеки клас имаше тържество – не голямо и лъскаво, а като за приятели – скромно и от сърце. Децата пътуваха по света виртуално и разбраха как се празнува Рождество Христово по света.

В часа по музика при г-жа Ил. Велинова пристигнаха коледари и наричаха за здраве и берекет, за радост и по-добри дни.

В навечерието на празника първа награда в Националния конкурс за православна поезия, проза и видео изпълнение на стих на тема „Рождество на Спасителя“ – Бургас, 2021 г. спечели Николета Спасова от 6 в клас в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница.

Много емоция и радост донесе и Дядо Коледа, който седмица преди Коледната ваканция, всяка сутрин посрещаше пристигащите ученици на пешеходната пътека.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Първа награда в НК  за православна поезия и проза „Рождество на Спасителя“

Първа награда в Националния конкурс за православна поезия, проза и видео изпълнение на стих на тема „Рождество на Спасителя“ – Бургас, 2021 г. спечели Николета Спасова от 6 в клас в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието, да стимулира тяхната творческа изява, любовта към изкуството, Бог и православната вяра. Провежда се под патронажа на МОН, Националния дворец на децата, ЦПРЛ-Бургас и Сливенска митрополия.

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪГЛАСИЕ ученик със специални образователни потребности

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪГЛАСИЕ за ученици над 14 – годишна възраст

 

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪГЛАСИЕ за ученици под 14 – годишна възраст

Актуализирани Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата

НАГРАДА ОТ ФЕСТИВАЛА НА ДЕТСКАТА ПЕСЕН „ЛЕЙ СЕ, ПЕСЕН!“

На 16.10.2021 г. се проведе фестивалът на детската песен „Лей се, песен!“, в Руския културно-информационен център в София. Организатори на фестивала са Сдружение „Болканская ассоциация российских соотечественников“ и Представителството на Россотрудничество в България.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница завоюваха второ място. Александра Стоянчева (VIII клас), Бориса Ангелова (VII клас) и Катерина Николова (IX клас), с ръководител Екатерина Грибанова, участваха в трета възрастова група, категория „Ансамбъл“ и впечатлиха журито с песента „Танцуй со мной“. Триото получи диплом за участие и статуетка, а на г-жа Грибанова бе връчено благодарствено писмо за подготовката на учениците в Националния фестивал „Лей се, песен“.

Информация относно антигенните тестове за диагностициране на SARS – CoV-2, предлагани на територията на България-писмо

Празничен 15 септември в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

Отново е есен, отива си лятото, а с него и ваканцията. В СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница започна новата учебна година с трепети и радост, с вълнение и надежди.  

В двора на училището се събраха децата от ПГ, първокласниците и учениците от пети и осми клас. Останалите класове поетапно посрещнаха новата учебна година.

Петнадесети септември се превърна в истински празник! Отбелязахме го с песни, стихове, приветствия, смях и прегръдки. Издигнат бе националният флаг, прозвуча химнът на Р България, музикален поздрав към всички присъстващи отправиха учениците от групите на г-жа Грибанова и г-жа Велинова.

Директорът на училището – г-жа Виолета Инкьова –  поздрави ученици, учители и родители  с празнично слово. Пожела здраве и вдъхновение, сили, знания и успехи на всички ученици, избрали да учат в Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“.

Училището посрещна своите възпитаници с обновено дворно пространство, нови игрища и ремонтирани стаи.

В коридорите на училището е подредена изложба с творби на настоящи и бивши ученици, любители на изобразителното изкуство, пластиката и фотографията. Тя е вдъхновена и реализирана от г-н Явор Виделов – дългогодишен учител по изобразително изкуство. Изложбата е неговият жест към училището, в което работи повече от 20 г., а творбите на учениците му отразяват техните емоции и настроения, скрити послания и заложби.

Нека посрещнем предизвикателствата на новата учебна година смело и решително!

Успешна и усмихната учебна година!

Учебници за VIII – XII клас за учебната 2021/2022 година

Приятели

  • https://sites.google.com/site/ouvapcarov/
  • https://www.ouevlogigeorgiev.com
  • https://www.dupnitsa.bg
  • http://gallery.dupnitsa.bg