• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Записването на приетите първокласници на първо класиране и на децата за подготвителната група за учебната 2023/2024 година ще бъде на 01. и 02.06.2023 година, в стая 104, етаж 1.

Благодарим Ви, че избрахте нашето училище!

От ръководството

Важен материал за здравните вноски на завършващите ученици

Обедно меню за ученическия стол за периода 01.06.2023 г. и 02.06.2023 г.

Обедно меню за ученическия стол за периода от 05.06.2023 г. до 09.06.2023 г.

ПОБЕДИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ПО ПРЕВОД ЗА ПОЕЗИЯ И ПРОЗА ОТ ИСПАНСКИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

 

И тази учебна година не изневерихме на традицията – отново има ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, наградени за участието си в провелия се във Варна Национален конкурс по превод за поезия и проза от испански на български език. Наградени са Моника Димитрова от Х б клас – трето място поезия и Ева Костадинова от ХI б клас – поощрителна награда в раздел „Поезия“. В раздел „Проза“ София Пешкова, Ева Костадинова и Дарина Василева са сред най-добрите 10 ученици от цяла България.

Техните преводи са публикувани в юбилейния сборник на училището домакин – IV Езикова гимназия „Фредерик Жулио- Кюри“, Варна. Съорганизатори на конкурса са: Сдружението на преводачите в България, Френския институт в България, Отдел „Образование“ при посолството на Кралство Испания, РУОА Варна и др.  Тържественото връчване на наградите се състоя на 12 май в Регионален исторически музей, Варна.

Областен кръг от националното състезание по безопасност на движението

Отборът на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, спечели областния кръг от националното състезание по безопасност на движението  БДП – за учебната 2022/2023 година

Националното състезание по безопасност на движението по пътищата се организира и провежда в изпълнението на държавната политика по БДП, насочена към насърчаване на учащите се към безопасно и културно поведение на пътя и е включено в календара на МОН  за ученическите олимпиади, националните състезания и  националните състезания по професии през учебната 2022/2023 година. Основна цел на състезанието е подпомагане на възпитаването и обучението на учениците за спазването на правила и  формирането на култура за безопасно поведение на пътя.

Двата отбора, състезаващи се в първа възрастова група, бяха отборите на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница и на СУ „Христо Ботев“, град Кочериново. Изключително мотивирани, подготвени и заредени със спортсменство бяха момичетата и момчетата, участници в състезанието.

Отборите трябваше да преминат през два кръга. В единия решаваха тест по БДП, а вторият бе практически – преминаване на елементи, като се спазват правилата за безопасност на движението на колоездачи. След приключване на състезанието, бяха изчислени точките на отборите и определено крайното класиране. Първи във възрастовата група 5-7- клас стана отборът на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, а след тях с минимална разлика се нареди отборът на СУ „Христо Ботев“, град Кочериново.

Призьорите получиха грамоти и предметни награди. Учениците разбраха, че не е важна само победата,  а важността на обучението по безопасност на движението и приятелствата, които остават.

Ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ участваха в конференция,

посветена на спасяването на българските евреи

На 27 април 2023 г. се проведе общинска конференция под наслов „80 години от спасяването на дупнишките евреи“. Учениците Асен Костов от IX клас, Катерина Николова, Кристина Михалкова и Моника Димитрова от X клас, представиха своето изследване „За спасението и паметта за евреите“. Видеоразказът, който те създадоха, представяше кратката история на дупнишката общност, трудните за евреите години от 1941 до 1944 и как сега пазим паметта за тях и случилото се в онези години. Темата бе много интересна. В хода на работата учениците, освен че обогатиха много знанията си по темата, но и проведоха среща-разговор с автора на книгата Хроника на дупнишките евреи, г-н Явор Тодоров, който насочи вниманието им към събития и личности от изследвания период. Как ще запомним хората, преживели Холокоста, какво трябва да направим днес, за да не повтаряме никога вече грешките на историята – отговорите на тези въпроси учениците представиха в своя видеоразказ. Поздравления за работата екипът получи от г-н Я. Тодоров и г-жа Анелия Геренска, директор на музея.

„Да бъдем по-човечни и сплотени като хора“ – това е посланието на младите хора от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“.

П Л А Н ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ – ВИПУСК 2023

Ученичката Александра Тончева от XII б клас получи една от Наградите на ХТМУ гр. София за отличното ѝ представяне на Втората Национална конференция за ученици, студенти и докторанти „Информационни технологии и автоматика“ (ИТА 2023), която се проведе в периода 25.04 – 26.04.2023 г. в ХТМУ гр. София. Докладът, с който ученичката участва в конференцията „Виртуална и добавена реалност – VR и AR“ бе представен много добре  чрез интересна мултимедийна презентация за приложенията на VR  и АR.

В конференцията взеха участие над 250 ученици от 20 градове в страната.

 Да пожелаем успех на Александра и на предстоящите държавни зрелостни изпити!

На 22.04.2023г. учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, бяха част от „живия пламък“ на 18 Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“, Панагюрище- 2023г.
Тази година във фестивала участваха над 330 изпълнители от 38 населени места!
В него взеха участие група за народно пеене „Сияйница“, с ръководител Ил. Велинова и вокална група „Усмивка“, с ръководител Ек. Грибанова. В 4 възрастова група солистките на вокалната група “Усмивка” Бориса Ангелова, Валерия Костова и Александра Стоянчева завоюваха престижното 2 място и получиха сребърната купа!
Всички участници и ръководители получиха грамоти!
Конкурсът е посветен на 175 годишнината от рождението на Христо Ботев и 150 години от гибелта на Васил Левски.
Професионално жури оценяваше подбора на репертоар, интонацията, вокалната техника, художествеността на изпълненията и сценичната реализация.

Информация за отбелязване на Деня на Земята – 22 април 2023 г.

Обява

на Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница за свободно работно място

РЕГЛАМЕНТ НА МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ ПЛЮС” (възрастови групи I – XII клас)-29 април 2023 г.

Съобщение за ден на отворените врати

Съобщение

На 18.04.2023 г. от 17.30 часа за учениците от IV, X  и XII ще се проведе родителска среща относно НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ И ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ.

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница – домакин на изявите на групите по НП „Заедно в изкуствата и спорта“

Националната програма „Заедно в изкуството и в спорта“ е разработена в съответствие с приоритетна област 2 „Компетентности и таланти“ на Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021 – 2030).

Заниманията с изкуства и спорт развиват ключови компетентности, необходими не само в образователния процес, но и в социален аспект. Творческите дейности, реализирани по програмата, допринасят за стимулиране талантите на учениците, за повишаване на тяхната мотивация, за развиване на личното творчество, на танцовото, музикалното и театралното изкуство в училище.

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе домакин на изявите на групите по НП „Заедно в изкуствата и спорта“. В Общински драматичен театър „Невена Коканова“ учениците, участващи в групите по Националната програма, пяха, танцуваха, играха и се забавляваха от сърце, защото  заедно могат повече, защото заедно чрез изкуството правят света по-добър!

Участници бяха групите по Националната програма от община Дупница:

 • СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница: група „Веселият оркестър“ и група „Шопска плетеница“, Хип-хоп, тик-ток.
 • ОУ „Евлоги Георгиев“, град Дупница: Вокална група „Звънче“ и Състав за народни танци;
 • ОУ „Св. Климент Охридски“, град Дупница: Детски струнен ансамбъл – ‘‘Алегрето“ и Група за български народни танци;
 • ОУ „Христо Ботев“, с. Крайници: Вокална група „Усмивки“ и Група за народни песни;
 • ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Яхиново: Група „Игроорка“ и група „Стъпки нагоре“

Всички деца показаха какво могат, разкриха потенциала, който носят в себе си.  Публиката благодари на талантливите деца  от община Дупница и подкрепи творческите им изяви с много аплодисменти.

ТРЕТО МЯСТО

за учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ на състезанието

„Младежки дебати за климата“

30.03 – 01.04.2023 г.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, членове на клуб „Дебати“, участваха в състезание, организирано от фондация „ЕкоОбщност“. Дарина Василева, Ева Костадинова, Божидар Томанов, Катерина Николова, Христо Миланов и Асен Костов, разделени в два отбора – „Добротворци“ и „Миротворители“ дискутираха със свои съученици от София, Кюстендил, Русе и Димитровград теми, посветени на промените в климата и обусловените от тях миграции. В рамките на два дни, с много добро настроение и  плам, демонстрирайки знания по темите и умения за водене на дебати, нашите ученици усилено отстояваха позициите си. Отбор „Добротворци“ – Катерина Николова, Асен Костов и Божидар Томанов, в много оспорван дебат на полуфинал спечелиха трето място.

Темите за климатичните промени са изключително важни в борбата за устойчиво развитие на човечеството. „Чрез организирането на младежки дебати за климата се стремим да въвлечем младите хора още по-активно в обсъждане на проблемите, свързани с глобалното развитие, климатичните промени и миграцията и задълбочаващите се социални проблеми, обусловени от тях“, споделя Любомира Колчева – Директор на фондация „ЕкоОбщност“. „Тези теми вълнуват все повече младежите – те самите търсят информация по тях и се стремят да допринесат за тяхното разбиране и предлагането на работещи решения. Често са критични към мерките, предлагани от политиците и международните организации. Надяваме се, че сред младежите тук има такива, които през следващите години ще определят и прилагат политиките за климата.“

Отличното представянето на нашите ученици бе оценено от съдиите, които отбелязаха големия напредък на дебатьори. Клуб „Дебати“ е млад, създаден тази учебна година, но членовете са умни, амбициозни и готови за следващи предизвикателства.

Младежки дебати за климата се организират в рамките на проект „Климат на промяна“, финансиран от Европейския съюз по програма DEAR.

Ден на европейските автори

По идея на Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки, бе стартирана нова европейска инициатива – Ден на европейските автори. Тя ще се проведе за първи път на 27 март 2023 г. и след това ежегодно – в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, харесаха идеята и реализираха множество дейности, свързани с четенето и популяризирането на европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

На 23.03.2023 г. ученици от IX, X и XI клас посетиха Американския университет в Благоевград, където поставиха пиесата „Балът на амазонките“ от Игнаси Гарсия и Мария Хесус Люке. Студенти от АУБ бяха организирали тематична вечер и поставиха на сцената скечове на английски, френски и немски език, свириха на китара и пяха, танцуваха и се забавляваха. Чрез литературата младите хора опознават богатствата на европейската култура, четат и се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства. Родителите бяха част от публиката и подкрепиха своите деца.

На 24.03.2023 г. учениците от втори клас четоха приказките „Дивите лебеди“ и „Грозното патенце“ пред децата от подготвителната група в училището. Оцветяваха заедно тематични картички към двете приказки.

Дейностите продължават и през следващата седмица.

Това е една възможност за училищата в България и Европейския съюз да споделят една прекрасна инициатива и да я изживеят заедно.

 Преставлението на ИСПАНСКИЯ ТЕАТЪР  на Средно езиково училише „Св. Паисий Хилендарски“ ще се състои на 17 март 2023 г. от 17 часа в Общински драматичен театър „Невена Коканова“.

На 14 март 2023 година в Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ се проведе Математическо състезание „НЕОБЯТНОТО ЧИСЛО ПИ“ с ученици от VIII а и VIII б клас. Поздрави на г-жа Ризова за организацията и реализацията на мероприятието, на г-жа Екатерина Петрова за участието, а на отборите за прекрасното представяне.

В СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, бе отбелязана 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Учениците подредиха изложба от документални книги, посветени на изследвания за евреите и Холокоста, от които особен интерес предизвика „Да разказваме с добро“ или Хроника на дупнишките евреи на Явор Тодоров; спомени на участници в събитията и изключително увлекателните романи на Леа Коен „Рафаел“ и „Жените от кино „Роял“, герой в едната от които е и дупничанинът Жак Асеов. В часовете по история, под ръководството на г-жа Маргарита Сапунджиева, гимназистите подредиха и дискутираха хронологията на събитията от 1940 до 1943 г., създавайки своеобразна линия на времето. Акцент в урока бе осъзнаването на силата на гражданското общество, което в години на изпитания, може да преобърне хода на събитията. „Да помним и да се гордеем със стореното от нашите предци, бе изводът, до който достигнаха учениците в края на заниманията. Да бъдем човечни сега и в бъдеще, бе посланието, което трябва да отправим към хората в един не толкова хуманен свят, в който живеем днес!“ Това бяха част от изводите и посланията на учениците, които те коментираха с интерес. Темата за Холокоста винаги присъства в заниманията и часовете по история на учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“. Тя ще продължи да бъде част от патриотичното и гражданско възпитание и обучение и за в бъдеще, защото силата на гражданското общество трябва да бъде пример, който да следват децата ни!

Информация за отбелязване на Световния ден на водата – 22 март 2023 г.

Учениците: Никола Русинов от I г клас, Михаела Райчова от III а клас, Милица Иванова от IV a клас и Вивиана Христова от VII a клас, взеха участие в конкурса за рецитал, организиран от Община Дупница и МКБППМН „Българийо, за тебе те умряха“. Участниците предизвика в жури и публика много емоции и нескрити сълзи – сълзи на радост и гордост, че има кой да поддържа жив българския национален дух в бъдеще. Никола Русинов с „Предсмъртното писмо на Васил Левски“ и Вивиана Христова с „Червено цвете за Батак“, взеха първите места в първа и втора възрастова група!

З А П О В Е Д №  0994 от 01.03.2022 г. на Директора на Средно езиково училище, град Дупница за определяне на 3 март 2023 г. (петък) – Ден на Освобождението на България от османско иго – национален празник –  неучебен ден

Приз за най-добра сценография

в XXIII Национален фестивал за училищен театър на испански език

Отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България и Министерство на образованието и науката организират XXIII Национален фестивал за училищен театър на испански език в България. Във фестивала взимат участие стотици ученици от училищата в цялата страна, които се отличават с високо ниво на испански език.

Фестивалът се проведе на 23 и 24 февруари 2023 г. във Фестивален и конгресен център – Варна. В него участва трупата от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Учениците под ръководството на испанския учител Ноелиа Ортис представиха пиесата „Балът на амазонките“ от Игнаси Гарсия и Мария Хесус Люке. СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ участва за поредна година и беше представено от учениците: Елисавета Маринова, Даяна Нешева, Яница Кирилова, Александра Стоянчева и Антон Йорданов от IX клас, Моника Димитрова и Никол Ангелова от X клас и Ева Костадинова от XI клас, както и Дарина Василева – техник по осветление и Симона Иванова – техник по звук.

Журито се впечатли от нашите ученици, публиката ги аплодира и заслужено грабнаха наградата за най-добра сценография. Завърнаха се с плакет, индивидуални грамоти и много подаръци от Отдел „Образование“ на Посолството на Испания и Община Варна.

Конкурсът с неговото XXIII издание, освен емоционално събитие за всички ученици, е и с изключителна важност за разпространението на културата на испански език. Години наред Националният конкурс за училищен театър на испански език събира ученици по испански език от езиковите гимназии в България.

ЕМОЦИИ И ЗАБАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ КРЪГ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БДП

На 23.02.2023 г. се проведе общинският кръг на Националното състезание по БДП за ученици във възрастова група  V – VII клас. Участници бяха отборите на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ „Св. Климент Охридски“. Учениците решаваха писмен тест от учебното съдържание за съответните класове и участваха в практическо занятие по управление на велосипед. Показаха много добри знания, умения и спортсменски дух. Забавляваха се, управлявайки велосипед, докато пренасяха чаша вода, минаваха по препятствия, движеха се по начертан маршрут – осморка и около конуси. През цялото време спазваха правилата за подаване на сигнали, съобразявайки се с пътни знаци.

Класирането беше отборно, а победител е отборът на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница.

Свободни места в VIII – XII клас за учебната 2022/2023 година към 23.02.2023 г.

Обява от Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница за свободно работно място

Свободни места в VIII – XII клас за учебната 2022/2023 година към 15.02.2023 г.

Математически състезания за ученици (18 февруари 2023)

На 11 и 12.02.2023 г. Дарина Василева, Божидар Томанов и Катерина Николова взеха участие в турнир по дебати, проза, оратория и поезия в град София, организиран от фондация BEST, където показаха своите дебаторски умения и в оспорвани сблъсъци победиха ученици от втора английска гимназия, 33-то и 51-во училище в град София. Те дебатираха върху теми свързани с околната среда, романтичните взаимоотношения между младите, мета-вселената и изкуствения интелект. Представянето им беше майсторско и те с лекота успяха да вземат 3 победи, благодарение на красноречието си, уменията си за публично говорене и, не на последно място, отличното им владеене на английски език. Дарина, Божидар и Катерина впечатлиха немалко съдии, главно с американски произход, със своите елоквентни речи и доводи на английски. Получиха похвали от всички тях и бяха възнаградени с почетното 7-мо място сред отборите от столицата и от цяла западна България, след като с разлика от едва две точка и половина бяха изместени от финалните кръгове. Турнирът се проведе в 97-мо СУ „Братя Миладинови“ в специализирани кабинети на училището, които успяха да предразположат нашите ученици да покажат най-доброто от себе си и да донесат гордост на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“. Освен всичко останало, те се отличиха и с набито око и находчивост след като бяха първият отбор, който откри всички скрити загадки из СУ „Братя Миладинови“, поставени от организаторите и си спечелиха цветни награди.

П Л А Н за приключване на І срок на учебната 2022/2023 година

Изпит за определяне на срочна оценка за І-вия учебен срок на учебната 2022/2023 година

Обява за свободно работно място

Изложение „Висше образование в Испания“

High sCOOL Times e училищен вестник, създаден и управляван от ученици в СЕУ ,,Св. Паисий Хилендарски“ гр. Дупница. Първият брой е публикуван на 23.12.2022 г. Почетете го и очаквайте всеки месец нов брой.

Благодарствен адрес до Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ от Ротари клуб, Дупница за направено дарение за кампанията „Да дарим здраве на децата“

Гергина“-  програма за личностно развитие за момичета от малките населени места

Съобщение
Уважаеми родители, родителските срещи ще се проведат:
на 07.12.2022 г. от 17.30 часа, сряда за учениците от I- IV и VIII – XII клас и на 08.12.2022 г. от 17.30 часа, четвъртък за учениците V-VII клас.

ПЛАН – ПРОГРАМА  ЗА КОЛЕДЕН УЧИЛИЩЕН ПРАЗНИК

НА 23.12.2022 г.

Коледно математическо състезание (11.12.2022 г., ПМГ)

Свободно работно място

Днес децата от подготвителна група на Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница отбелязаха-Ден на християнското семейство. Пяха, танцуваха и рецитираха стихотворението „Молитва“ от Иван Вазов. Честит празник, с пожелание за здраве, щастие и благоденствие!

Резултати  от кампания Екошампиони

14.11.2022 г.

На 12 и 13 ноември Ева Костадинова и Дарина Василева от ХI Б клас I, заедно с Лора Ангелова от ЕГ ,,Д-р Петър Берон“ – Кюстендил, сформираха отбор и представиха училището ни на турнира по речи и дебати на английски език. Състезаваха се в категория дебати и преминаха през няколко поредни кръга, достигайки високи резултати. Показаха отлични комуникативни и ораторски умения.

 Талантливите момичета се изправиха срещу отбори от цяла България. За първи път отбор от Дупница взема участие в състезанията по дебати.

Дарина Василева пое инициативата да сформира клуб по дебати в нашето училище, като представи пред класовете от гимназиален етап ползите от дебатите и последващите дейности на клуба.

Ученици от 8-11 клас показаха интерес и заявиха желание за участие.

Благодарение на положените усилия на Дарина и незаменимата подкрепа на Ева, с гордост съобщаваме, че клубът по дебати в нашето училище започва усърдно да се развива. Участниците ще преминат през обучения за усвояване на дебатьорски умения, които ще използват в тренировъчни дебати на английски език на избрани от тях теми.

Обученията ще бъдат водени от Дарина и треньор от  Данте Анкни- преподавател в Югозападен университет ,,Неофит Рилски“.

Гордеем се с успехите и активното участие на учениците ни и нямаме търпение да наблюдаваме дебатите им.

Обява за свободно работно място 

Награда от XXIV Национален конкурс

„Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“

На 01.11.2022 г. в Националния политехнически музей, София, бе официалното връчване на наградите от XXIV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. Нашият ученик Борис Мавров, от VI а клас, бе награден за изработване на модел на космическа станция на Марс. Наградата бе връчена от патрона на конкурса – първия български космонавт генерал Георги Иванов. Конкурсът е с подкрепата на български учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса.

Международен ден срещу насилието и тормоза в училище

Учениците от III a клас, в час по испански език, се включиха в инициативата на световната организация ЮНЕСКО за ден без насилие и тормоз в училище. Те разработиха картички и плакат по материали, предоставени с любезното съдействие на организацията. Държавите-членки на ЮНЕСКО определят първия четвъртък на ноември всяка година за Международен ден срещу насилието и тормоза в училище, включително кибертормоза, като по този начин признават, че насилието в училищната среда във всичките му форми застрашава правата на децата и юношите, здравето и благополучието им.

Талантливата художничка Пламена Георгиева рисува с въглен и графит

Талантливата ни дванадесетокласничка Пламена Георгиева рисува портрети и животни с въглен и графит. За нея детайлите са от изключително значение и мечтае за собствена изложба. Пламена е амбициозна ученичка и се интересува от испански език и история. Участва дейно във всички исторически конференции не само с портрети на бележити дейци, но и със свои реферати. За своите творби Пламена разказва в предаването „България в 60 минути“ – https://www.youtube.com/watch?v=bm6eZhGmffI&t=5s

Първо място творба на испански език в НК „Куба – далечна и близка“

На 28 октомври, в Националния дворец на децата в София, се състоя тържественото връчване на награди на отличените участници в XVII Национален конкурс „Куба – далечна и близка“, организиран от Асоциацията за приятелство “България – Куба” със съдействието на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Република Куба в Република България. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката.

С поздравително слово към участниците се обърна Н.П. Извънредният и пълномощен посланик на Република Куба у нас г-жа Каридад Ямира Куето Милиан, която връчи медали, грамоти и награди на изявените участници и техните учители.

Първа награда за творба на испански език бе присъдена на Антон Йорданов, ученик от IX б клас в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Сред наградените учители бе и г-жа Наташа Тодорова.

Учениците от класовете, изучаващи испански език в нашето училище, участват традиционно в този конкурс още от 2005 г. и много от тях са били награждавани през  годините, включително с пътуване до Куба, летуване в СОК „Камчия“ и други награди.

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница чества своя патронен празник на 28.10.2022 г. и организира дейности, свързани с 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 260 г. от написването на „История славянобългарска“. Мероприятията са обединени от общата тема “Делото на Паисий“.

В училищните коридори и фоайета бяха подредени кътове с ученическо творчество, посветени на училището и патрона му. Г-жа Весела Билярска подреди традиционната изложба на възрожденски къщи и макети на кукли. Учениците показаха и техника за печатане на щампи върху тениски – логото на училището, националния трибагреник и др.

Учениците от начален етап рисуваха, подготвяха програми, рецитираха, посетиха няколко читалища в общината и показаха, че се гордеят с Паисий Хилендарски и будителите, дали достоен пример за духовност и просвета.

В партера на общината бе изложена ученическа изложба „Училище с име на будител“, която показва рисунки на ученици, подбрани от г-н Явор Виделов и г-жа Николина Панова.

Целият месец октомври бе посветен на спорта и в училището се провеждаха турнири по футбол, волейбол, баскетбол и лека атлетика, организирани от учителите по физическо възпитание и спорт – Й. Янкова, Й. Гиргинов, П. Кишкина и Ив. Лесов.

На 28.10.2022 в. в двора на училището бяха наградени отличилите се спортисти, художници, млади таланти. Прозвуча училищният химн и всички бяха поздравени за празника с литературно-музикален поздрав, подготвен от Ек Грибанова, Ил. Велинова, Л. Темелакиева, Ал. Димитров. Всички ученици от ПГ до ХII клас проведоха тържествен час на класа.

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница организира общинско ученическо състезание и конференция „Делото на Паисий“.

В състезанието участваха отборите на седмокласниците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Евлоги Георгиев“, ОУ „Христо Ботев“ с.  Крайници, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Яхиново. Състезанието се проведе в три кръга: Викторина в Quizizz: – исторически въпроси, свързани с живота и делото на Паисий и Българското възраждане; Подреждане на пъзели с портрети на български будители и презентация – „Моето училище с име на будител“.

В ученическата конференция на тема „Делото на Паисий“ участваха ученици от първи и втори гимназиален етап. Включиха се СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, ПГ „Христо Ботев“, ПГОСУ и ПГ „Акад. С. П. Корольов“. Учениците разработиха проекти, които представиха в резюме.

Жури в състав: г-жа Анелия Геренска – директор на Исторически музей-Дупница, Славянка  Николова и г-жа Аделина Крушовска – старши експерт по български език и литература – оцени проектите, тяхната аргументация, оригиналност и творчески подход, личната позиция на авторите, езиковата и стилистичната им култура.

Всички участници в състезанието и конференцията получаха грамоти и предметни награди.  Гостите бяха поздравени от дванадесетокласниците в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ и от Вокална група „Усмивка“.

Благодарим на всички участници в патронния празник на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Реализацията на състезанието и конференцията е дело на съвместните усилия на координаторите на проекта – Людмила Темелакиева и Десислава Куйова – учители по български език и литература и Десислава Кастелова и Даниела Андонова – учители по история и цивилизации.

СЪОБЩЕНИЕ

На 28 октомври 2022 г. (патронен празник на училището) автобусите ще вземат учениците по следния график:

Дяково – 8.10 ч.;

Блатино – 8.20 ч.;

Пиперево – 8.30 ч.;

Джерман – 8.30 ч.;

Бистрица – 8.30 ч.;

Червен брег- 8.30 ч.;

Палатово – 8.20 ч.;

Баланово -8.20 ч.;

Тръгване от училището към населените места в 12.00 ч.

Следобяд – автобусите няма да пътуват

Испанският посланик и съветникът по образователните въпроси на Кралство Испания на визита в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

На гости на учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, бяха Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България и г-н Анхел Сантамария – съветник по образователните въпроси на отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България. Тяхната визита бе по повод новото Споразумение между Министерството на образованието и науката нa Република България и Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания. Официално бе поставена табела на входа на училището – знак, че сме част от Програмата „Испански езикови гимназии и паралелки“.

Н. Пр. Алехандро Поланко Мата връчи първа награда от Литературния конкурс за проза на испански език на Ева Костадинова от XI  б клас.

Гостите разгледаха изложбата „Най-дългото пътуване. Първата околосветска  обиколка“. Постерите са предоставени от Испанското посолство, а учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ изработиха музейна експозиция с макети на кораби, корабни дневници и други експонати, свързани с откриването на Новия свят.

Учениците от испанските паралелки поздравиха гостите с песен на испански и български език, направиха превод на стихотворението „Родна реч“ на Ран Босилек и изнесоха официален дискурс на тема: „Защо е важно да учим чужди езици?“. Вера Илчева, ученичка от седми клас, подари своя картина на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата. Последва непринуден приятелски разговор за испанската култура, музика, филми и традиции.

Повече от 20 г. училището ни има традиции в изучаването на испански език, работи активно с  отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България и в профилираните паралелки с интензивно изучаване на испански език преподава испански учител.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница – успешни математици

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, грабнаха купата за комплексен победител на провелото се на 15.10.2022 г. Общинско математическо състезание „Георги Наджаков“. Участваха 141 ученици от първи до десети клас. Първокласниците завоюваха първо, второ, трето, пето и шесто място. Учениците от втори клас взеха трето, две четвърти места и пето място. Третокласниците се класираха на трето, четвърто и шесто място. Едно второ място, три четвърти, пето и шесто място са за ученици от четвърти клас. Петокласниците заеха първо и второ място, а шестокласниците – трето и пето място. На пето и шесто са ученици от седми клас. Сред отличените математици има трима таланти – от трети, седми и десети клас, решили по оригинален начин една от задачите.

Наградите връчи инж. Методи Чимев – кмет на община Дупница. Имаше много изненади, подаръци и вкусна торта.

Гордеем се с нашите ученици, които показаха, че освен добри резултати в изучаването на чуждите езици, имат и отлични постижения в математиката.

Днес в Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница беше открита изложба на нашата талантлива ученичка Адрияна Славева от II б клас. На събитието присъстваха директора на училището г-жа Анелия Йорданова, г-жа  Николина Панова, класния ръководител на малката художничка, учители и ученици.

Финалисти в конкурсите „Европейска нощ на учените“

На 30 септември 2022 г. ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, посетиха СУ „Св. Климент Охридски“ като финалисти в конкурси, свързани с Европейска нощ на учените. Малките изследователи участваха в логически игри и взеха множество награди. Групата се състоеше от 4-ма  ученици от 7. а клас и 8 от четвърти. Финалистите в конкурса за рисунка на тема: „Изкуствен срещу естествен интелект“ са: Вивияна  Христова, Вера Илчева и Нина Илчева.

В конкурса за мултимедийна презентация „По стъпките на българските учени“ финалист е Анита Алексиева, която презентира информация за трима български учени, сред които е и акад. Наджаков.

Учениците от четвърти клас участваха в решаване на логически задачи и бяха незаменима подкрепа за нашите финалисти.

Цялата група посети и Музея по палеонтология в Ректората.

Министерство на младежта и спорта обявява покана за номиниране на младежки доброволчески инициативи! 

2022 година e Европейска година на младежта!

Една от приоритетните области, в които Министерството на младежта и спорта ще работи, е „Младежкото доброволчество – кауза за устойчиво развитие тук и сега!“ За тази цел ще бъде разработена и публикувана Бяла книга за младежко доброволчество.

Каним Ви да номинирате младежка доброволческа инициатива, която да бъде включена в Бялата книга за младежко доброволчество!

 • Ако сте участници или организатори на младежки доброволчески инициативи,
 • Ако знаете и сте чували за младежки доброволчески инициативи, които са оставили отпечатък върху Вас или Вашата общност,

Не се колебайте! Номинирайте Вашите инициативи!

Мотивация:

По този начин ще популяризираме доброволческата мисия, ще разпространим идеята и ще привлечем нови участници във вдъхновяващи каузи на младежко доброволчество!

Няма ограничения по отношение на целите и мисиите на младежките доброволчески инициативи, както и в броя на Вашите номинации.

Как да изпратите Вашата номинация:

Можете да изпращате Вашите предложения за номинация до 10 октомври 2022 г. на имейл адрес: youth.policy@mpes.government.bg, като попълните формуляра за номинации (тук трябва да се сложи линк към формуляра) или използвате следния google form формуляр https://forms.gle/mV14QfCWTZEorzAU9.

След предварителен подбор, номинираните инициативи ще бъдат включени в Бялата книга за младежко доброволчество. 

Предоставяйки лични данни в настоящия формуляр, Вие давате съгласието си данните да бъдат използвани за целите на разработването, публикуването и разпространението на Бялата книга за младежко доброволчество в печатен и електронен формат.

Изпращайки снимковия материал, Вие декларирате, че той не е обект на Ваши авторски права и/или авторски права на трети лица и може да бъде използван за целите на разработването, публикуването и разпространението на Бялата книга за младежко доброволчество в печатен и електронен формат.                     

За осма поредна година учениците от СЕУ ,,Св. Паисий Хилендарски“ подобаващо отбелязаха Европейския ден на спорта. Малките ученици се забавляваха, играейки различни игри под мотото „Спорт без отпадъци“, а по-големите участваха в атлетически игри и волейбол.

Благодарение на всички, включили се благотворителната инициатива „Най-нежният букет“, бяха събрани 2407 лв. , които ще отидат в помощ на пострадалите при наводненията в Карловско. Сумата ще бъде преведена по предназначение. ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ на вас, родители, че дадохте урок по съпричастностност и благородство на децата си! ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ на вас, ученици, че имате големи и добри сърца! ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ на всички, които се включиха в инициативата!

Уважаеми ученици, учители и родители!

Бихме искали да Ви уведомим за предстоящото отбелязване на инициативата „Европейски ден на спорта в училище“, която ще се проведе на 30 септември 2022 г.
Основната цел на събитието е:
– да насърчи физическата активност сред учениците чрез участието им в занимателни и забавни игри;
– да повиши усещането за принадлежност към училището за всеки участник;
– да развият социални умения и усвоят методи за учене през целия живот.
Училището подкрепя инициативата за осма поредна година, чрез която ще се създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора.

Дейности:
– Игра „Предай отпадъка”;
– Атлетически игри;
– „Аз обичам волейбола”.
Тази година допълнителната тема на кампанията е “Зелено образование чрез спорт”, като училището ще се фокусира върху насърчаване на зелено мислене и спортни дейности. По време на инициативата учениците ще участват в различни физически игри под мотото “Спорт #БезОтпадъци ”.
Игрите, посветени на опазването на околната среда, ще са с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране.
Събитието е част от Европейската седмица на спорта и кампанията #NowWeMOVE.
В България координиращата организация е сдружение @ВGБъдиактивен.
С радост Ви приканваме да вземете участие в тазгодишния „Европейски ден на спорта в училище“, за да продължим инициативата с активно включване и разпространение на добри практики.

#ESSD2022
#NowWeMOVE
#BeActive

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

В СЕУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа и да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди и да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа. СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница“, се включи в празника с различни инициативи.

Учениците от начален етап, изучаващи английски, испански и руски език, четоха популярни приказки в часовете по чужд език. Шестокласниците представиха свои проекти на испански език, свързани със Сервантес и неговите герои Дон Кихот и Санчо Панса. Вокалната група поздрави всички с песни на изучаваните в училището езици. Шестокласниците, изучаващите немски език, представиха презентация за историята на празника. Във фоайето на третия етаж бе подредена изложба с важни личности, традиционни ястия и отличителни черти на страните, чиито езици се изучават в училище.   

Десетокласниците започнаха часовете си по български език с кратка история за развитието на старобългарския език като основа на съвременния – част от европейското езиково семейство.

Онлайн ученически срещи – информация 

“Купата на героите” – доброволческото състезание на
училищата в България

СЪОБЩЕНИЕ

Утре на 15 септември 2022 г. автобусите ще вземат учениците по следния график:

Дяково – 8.50 ч.;

Блатино – 8.55 ч.;

Пиперево – 9.00 ч.;

Джерман – 9.00 ч.;

Бистрица – 9.00 ч.;

Червен брег – 9.00 ч.;

Палатово – 9.00 ч.;

Баланово – 9.10 ч.;

Тръгване от училището към населените места в 12.00 ч.

От 16 септември автобусите ще се движат по следния график:

Дяково - 7.10 ч.;

Блатино - 7.20 ч.;

Пиперево - 7.30 ч.;

Джерман - 7.30 ч.;

Бистрица - 7.30 ч.;

Червен брег- 7.30 ч.;

Палатово - 7.20 ч.;

Баланово -7.20 ч.;

Тръгване от училището към населените места в – 14.00 ч.

Тръгване от училището към населените места в – 17.00 ч.

РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ

Уважаеми родители,
родителските срещи за организация
на началото на учебната 2022/2023 година ще се проведат:

 на 16.09.2022 г., петък, от 17.30 часа за учениците от I, V и VIII клас;
• за първи клас – централен вход; етаж 1;
• за пети клас – централен вход; етаж 3;
• за осми клас – заден вход; етаж 4.

 на 19. 09.22 г., понеделник, от 17.30 часа за учениците от II, III, IV,
• за втори клас – заден вход; етаж 2;
• за трети клас – централен вход; етаж 1;
• за четвърти клас – централен вход; етаж 3;

 на 20. 09.22 г., вторник, от 17.30 часа за учениците от VI и VII клас
• за шести клас – заден вход; етаж 3, средно крило;
• за седми клас – централен вход; етаж 1 и 2;

 на 21. 09.22 г., сряда, от 17.30 часа за учениците от IX и X клас.
• за девети клас – заден вход; етаж 2 и 3; стая 211 за IХ а и стая 314 за IХ б клас
• за десети клас – централен вход; етаж 4;

 на 21. 09.22 г., сряда, от 17.45 часа за учениците от XI и XII клас.
• за единадесети клас – централен вход; етаж 4;
• дванадесети клас – централен вход; етаж 2; стая 205 за XII а и стая 206 за XII б клас

Г Р А Ф И К
на учебните занятия
учебна 2022/2023 година

І – ІІ клас (35 мин.)                      ІІІ – ІV клас (40 мин.)

1 ч.   8.00 – 8.35       1 ч. 8.00 – 8.40
голямо междучасие 2 ч. 8.50 – 9.30
2 ч.  8.55 – 9.30 голямо междучасие
3 ч.  9.40 – 10.15 3 ч.  9.50 - 10.30
4 ч. 10.25 – 11.00 4 ч. 10.40 - 11.20
5 ч. 11.10 – 11.45 5 ч. 11.30 - 12.10
6 ч. 12.20 - 13.00

V - ХІІ клас (40 мин.)

1 ч. 8.00 - 8.40
2 ч. 8.50 - 9.30
3 ч. 9.40 - 10.20
голямо междучасие
4 ч. 10.40 - 11.20
5 ч. 11.30 - 12.10
6 ч. 12.20 - 13.00
7 ч. 13.10 - 13.50
Уважаеми родители и ученици,
Учителският колектив на Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ Ви призовава да се включите в благотворителна акция в подкрепа на пострадалите от наводненията в Община Карлово. Нека вместо букет на 15 септември да дарим средства за пострадалите семейства.
Уважаеми родители и ученици,
Тържественото откриване на новата учебна година ще се състои на 15 септемри 2022 г. от 09:30 ч. в училищния двор.

Учeбници за 8-12 клас за учебната 2022/2023 година

Училищна Телерик Академия – старт на приемната кампания за 2022-2023 (Кюстендил)

Инициатива, предприета от Министерство на електронното управление за предпазване на децата от опасностите, които крие Интернет

ПОКАНА ЗА IX-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: РОЛЯТА НА МЛАДЕЖКИТЕ СЪСТАВИ“ ПО СЛУЧАЙ 12 АВГУСТ 2022, ОБЯВЕН ОТ ООН ЗА МЕЖДУНАРОДEН ДЕН НА МЛАДЕЖТА

Стипендии Университет на Гранада

Ученици от СЕУ ,,Св. Паисий Хилендарски“ , град Дупница на национален форум по проект „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ в НВУ „Васил Левски“, Велико Търново

Деветима ученици от СЕУ ,,Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участваха в национален форум за обучение и представяне на добри практики на ученици от Националната програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Учениците и техният ръководител г-н Иван Лесов прекараха от 11 до 16 юли 2022 г. на територията на НВУ “Васил Левски“, Велико Търново под ръководството на курсантите сержант Атина Трайкова и сержант Жулиета Вълчева. Деветимата ученици преминаха през различни обучения по военна история, военна топография, лидерска, строева, огнева и военномедицинска подготовка, както и курс по оцеляване в природата. Освен в обученията участваха в организираните игри със състезателна цел, като спечелиха първо място в занятието по Военна топография и трето място в занятието по Лидерска подготовка. За всички участници най-интересен бе последният ден, когато бе закрит и курсът. Учениците имаха шанс да се возят в танк, да се научат да си  слагат противогаз и да стрелят с airsoft AK-47 по мишена. Всички, макар и изтощени, се справиха отлично. Участниците във форума споделят, че това са „най-хубавите дни в живота им“, защото патриотичното чувство е завладяло всички, намерили са приятели, съмишленици, работили са в екип, опознали са себе си и са се почувствали горди да са част от Българската армия.

Ренесансовите поети в съвременността

Изучаването на западноевропейската литература в VIII клас е предизвикателство за всеки учител, защото трябва да представи процеси, емблематични автори и творби за различните периоди, като се стреми да поднесе информацията стегнато и ясно, да насочи учениците да анализират и работят самостоятелно, да вникнат в проблематиката и художествените особености на литературните творби. Такива са уроците за Бокачо („Декамерон“), за Шекспир („Хамлет“), за Сервантес („Дон Кихот“).

На гости на учениците от осми клас в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница бяха ренесансовите поети – Бокачо, Сервантес и Шекспир. Осъществени бяха междупредметни връзки между литература, история и цивилизации, чуждите езици, музиката и информационните технологии. В часовете по испански език се разглежда задълбочено творчеството на Сервантес, както и по английски – творбите на Шекспир. Стимулирани са определени мисловни умения – анализ, синтез, сравнение, обобщение, творчество.

Откритият урок бе изнесен от учениците от VIII б на г-жа Анелия Йорданова. На  заседание на методическите обединения на хуманитарните дисциплини и естетическия цикъл бе направен методически анализ на урока.

Свободни места за учебната 2022/2023 година

ТРЕТО МЯСТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ СЕУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ПО ИСТОРИЯ

Тринадесетия национален ученически конкурс на фондация „Ценности“ под наслов „Ролята на културното наследство в историята и традициите на моя роден край“, постави пред участниците задачата да проучат събития или личности, оставили следа в културната памет на родното място. Докосването до малко известни факти или позабравени личности, търсенето на извори и интерпретацията им, както и обогатяването на познанията за културното минало на българския род бе задачата, предоставила изключително много и вълнуващи възможности пред участниците.

София Пешкова, Ева Костадинова и Дарина Ангелова от X клас направиха своето проучване за Светия път и пренасянето на мощите на св. Иван Рилски. За духовния покровител на Дупница и околията има много легенди, които те събраха, срещайки се с възрастни хора, които им разказаха онова, което като наративен извор се предава от поколение на поколение. Описанието на пътя и неговия маршрут срещна момичетата с местни краеведи и част от писменото им наследство. Така, събирайки своите материали, те се докоснаха до многоликата културна памет на българите. Тяхната разработка, озаглавена „Светия път“, бе класирана на трето място.

Участието в конкурса открива пред участниците много възможности. Тълкуването на миналото спомага за развитието на междукултурния диалог и създаването на нова историческа култура. Конкурсът е и част от европейската мрежа EUSTORY, обединяваща конкурси по национална история от 22 европейски страни и предоставящ възможности за участие в международни младежки семинари в мрежата на EUSTORY.


СЪОБЩЕНИЕ

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще сформира по НП „ЗАЕДНО В ИЗКУСТВАТА И СПОРТА“ следните групи:

Модул 1- Изкуство

1.1. Музикално изкуство

– инструментални групи/оркестри

– танцово изкуство -хип хоп

– театрално изкуство

Модул 2- Спорт

2.2. Баскетбол

2.3. Футбол

Набиране на външни специалисти:

– учител по танци Хип-хоп

– треньор по футбол

– треньор по баскетбол

Необходими документи:

– попълнено приложение 1

УЧАСТИЕ В 50-ТА ЮБИЛЕЙНА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФИЗИКА

От 02.06 до 05.06 в гр. Варна се проведе 50-та юбилейна национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: климатичните промени и образованието по физика, под патронажа на министъра на образованието и науката – акад. Николай Денков.

Пленарните и секционните доклади са посветени основно на важната роля, която физиката играе в целия ни живот и особено в нашето разбиране за климата. С постерен доклад на тема: „Парниковият ефект – полезен или вреден“, в конференцията взе участие Елена Масленкова, преподавател по физика и астрономия

В рамките на конференцията се проведе и Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема „Физика, околна среда и климатични промени“, в която онлайн взе участие Моника Димитрова, 9 б клас, с демонстрация на киселинните дъждове. Тя представи и макет на ТЕЦ „Бобов дол“, който е един от големите замърсители на въздуха и водата, защото допринася за топлинното им замърсяване, изработен от участниците в клуб „Приложна астрономия“.

Свободни места за първи клас  за учебната 2022/2023 година след втори етап

УЧЕНИЦИ ОТ СЕУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ УЧАСТВАХА В

VII-ТА НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ИСТОРИЯ

 

От 10.06. до 12.06. СУ „П. Р. Славейков“ в гр. Кърджали бе организатор и домакин на VII-та национална ученическа конференция по история на тема „Личности и събития, повлияли на човешката история“. Конференцията бе посветена на 1390 години от основаването на Стара Велика България на кан Кубрат

Виктория Любенова, София Пешкова и Ева Костадинова представиха достойно  училището и областта с разработката си „Поп Богомил“. Всички материали – есета, видеоматериали, доклади и презентации бяха оценявани от авторитетно жури в лицето на проф. Диляна Ботева от СУ, изтъкнат траколог, доц. д-р Георги Николов от СУ, специалист по средновековна история, републиканският експерт по история Радостина Николова и др.

За поредна година наши ученици се представят достойно. Конференцията е мястото, където те срещат свои връстници, показват знания, умения и демонстрират наученото от тях през годините, както и имат възможност да видят нивото си, да оценяват постиженията на другите. Темата, избрана от Ева и София и представена с помощта на Виктория засяга наболели проблеми на Средновековието, както и дава възможност за анализ и оценка на събитията и личностите в България през X век. Изразената позиция и мнение по въпроса за разпространението на богомилската ерес и влиянието на поп Богомил върху средновековния човек, недоволен от кризата в държавата и църквата, както и открояването на основни моменти в религиозно-философското учение на богомилите, предизвикаха аплодисментите на публиката.

Ученичките получиха сертификати за участие, но запознанствата и приятелствата, създадени там са стимул за подготовка за следващо участие.

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧЕНИЦИ ПО НП „ОТНОВО ЗАЕДНО“ 2022 г.

ЗАЯВЛЕНИЕ – НП „ОТНОВО ЗАЕДНО“ 2022 г.

УЧЕНИЦИ ОТ СЕУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

С НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „МЕСТА И ПАМЕТ“

На 8 юни 2022 г. в Държавна агенция „Архиви“ се състоя церемонията по награждаването на спечелилите призови места ученически проекти в Националния ученически конкурс на тема „Места и памет – Икономическият живот на евреите в България преди и след Закона за защита на нацията, 1941 г.“. Разработката „Хроники на спасението“ на Никол Ангелова и Мария Велинова от IX б клас бе класирана на трето място. Гости на събитието бяха доц. Албена Танева от СУ „Св. Климент Охридски“, Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, Любомир Николов от Дирекция „Права на човека“ към МВнР. Наградите бяха връчени от Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието. Наградените ученици бяха поздравени и от Радостина Николова и Коста Костов, експерти в МОН.

За поредна година наши ученици участват в този конкурс. Темата за съдбата на дупнишката еврейска общност винаги присъства в дейността на преподавателите в училището, както и в програмите по извънкласни дейности. Въпросите за толерантността, човеколюбието, антисемитизма и достойното човешко съществуване са тези, които вълнуват и учители, и преподаватели. В разработката на Никол и Мария те намериха отражение чрез проучване и изследване на съдбата на дупничани, оцелели в онези тежки години, както и създаването и принудителното закриване на дружества и банки, засегнати от ЗЗН. Двете момичета споделиха, че в условията на пандемия не бе лесно да работят по темата, но много се радват, че резултатът е много добър и това ще бъде началото на тяхната бъдеща работа по въпросите за толерантността и защитата на човешките права.

Гордост за училището са постигнатите резултати в този конкурс за поредна година.  

Класирани ученици за първи клас – второ класиране

СПОРТЕН ПРАЗНИК – 19.05.2022 г.

В истински спортен празник се превърна 19 май. Училището се огласи от музика и танци. Спортните площадки и физкултурните салони едва побраха учениците, които изявиха желание да участват в срещите по НП „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот”.

            Спортният гимнастик Дейвид Хъдълстоун, част от младежкия национален отбор и участник на европейското първенство по спортна гимнастика през 2014 година в София, пети на кон с гривни и успоредка, и дванадесети в индивидуалния многобой при юношите, направи демонстрация пред учениците ни. На откритата фитнес площадка показа множество упражнения и разказа на  тренировките си преди старта на Световната купа във Варна и Европейското първенство.

            В малкия физкултурен салон Александър Джорджев – българският национал,   оглавил световната ранглиста при юношите в олимпийското таекуондо,  номер 1 в категория до 68 килограма, разказа за усиления труд и победите си, за вълнението да се изкачиш на почетната стълбичка и да чуеш националния химн. Александър показа част от най-скъпите си медали и купи, направи демонстрация на учениците и ги покани да бъдат част от неговата тренировка.

            Волейболистът и треньор Венци Зарев участва във волейболен мач с ученици от гимназиален етап. Показа им завидни умения и техника в спортната игра, която има колективен характер и изгражда екипност, отговорност и дисциплина.

Групите от занимания по интереси имаха публични изяви. Клуб  „Хип-хоп, тик-ток“ и „Малки мажоретки“ с ръководител Александър Димитров танцуваха и огласиха училищния двор с музика и много настроение. Участниците от „Арт ателие“ с ръководител Явор Виделов рисуваха на открито и внесоха много цвят и красота в празничния ден. Рисунки с цветни тебешири направиха най-малките ни ученици и на асфалта грейнаха слънца, полетяха балони, разцъфтяха цветя.

Участници в дейностите бяха ученици от I до XI клас, а на гости им бяха родители, баби и дядовци, учители и приятели. Много енергия, ентусиазъм и спортен дух бяха проявени в спортните игри. Всички се заредиха с  позитивни емоции и чудесно настроение. Учениците ни показаха, че са талантливи и успешни,  мотивирани и добри във всичко, което правят.

На вниманието на 12 клас

Клуб „Театър на английски език“ с ръководител Даниела Андонова представиха програма, посветена на 9 май- Денят на Европа и годишнина от рождението и смъртта на Шекспир.“…Да обичаш – това означава да бъдеш направен от сълзи и въздишки, от пламък и вярност, докато станеш купчина пепел.
Живеят само влюбените, останалите просто съществуват.
По-добре да подраниш три часа, когато ще е твърде рано, отколкото да закъснееш и минута, когато ще е твърде късно…“

Учениците от английските паралелки ни накараха ни да се задълбочим в себе си и в
в другите – с дълбочина, която само Шекспировите творби провокират, защото авторът има безграничен творчески талант. Поради тази причина, след векове Уилям Шекспир все още се смята за най-добрият …

Приятели

 • https://sites.google.com/site/ouvapcarov/
 • https://www.ouevlogigeorgiev.com
 • https://www.dupnitsa.bg
 • http://gallery.dupnitsa.bg