• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube

Мария Велинова и Никол Ангелова от XI клас са наградени с втора награда на XIV Национален исторически конкурс на фондация „Ценности“ на тема: „Медиите в българската история – изследване на тяхната роля, влияние и история.“
Тяхната разработка „Вестник“Светлина“ като извор за историята на образованието в Дупница 1920 – 1944 г.“ бе оценена изключително високо. Церемонията по награждаването се състоя в Националния исторически музей – София. Наградите на победителите в конкурса по традиция бяха връчени от г-н Петър Стоянов. Техният ръководител, Маргарита Сапунджиева, получи награда за научно ръководството, която и бе връчена от г-жа Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.
Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ участват традиционно в ежегодните конкурси на фондация „Ценности“ и печелят призови места. Конкурсът стимулира изследователската дейност в местните институции. Ученичките работиха упорито в Градската библиотека на Читалище „Зора“, проучваха съхранените екземпляри на най-дълго издавания вестник от началото на миналия век в Дупница. Техен партньор бе и Регионалният исторически музей, който им предостави дигитализирани броеве на вестника.
Пореден успех за училището в областта на извънкласните занимания на учениците ни!

СЕДМИЧНО МЕНЮ ЗА ПЕРИОДА 03.06.2024 Г. И 07.06.2024 Г.

СЕДМИЧНО МЕНЮ ЗА ПЕРИОДА 27.05.2024 Г. И 31.05.2024 Г.

Скъпи ученици,

Уважаеми колеги и родители,

24 майДенят на славянската писменост и българската просвета и култура е празник на светлина и достойнство, традиция и духовност. Той заема специално място в сърцето на всеки българин, защото малко народи могат да се похвалят с това, че имат своя писменост. Езикът и словото са ни съхранили в трудни времена, а делото на светите братя Кирил и Методий ни води към просвещение и духовно израстване.

Днес с особено вълнение поздравяваме всички учители – искрици, които палят огъня на науката и напредъка. Благодарим ви, че приемате учителската професия като призвание, възпитавате и обучавате учениците на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ да обичат знанието, рода и езика ни, учите ги на ценности и добродетели.

Горди сме с колегите, носители на приза „Учител на годината“ на Община Дупница. В категория „Учител в начален етап“ бе наградена г-жа Диана Стоилова, а в категория „Учител в прогимназиален етап“ – г-жа Екатерина Грибанова. Почетното отличие „Неофит Рилски“ – най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България, бе връчено на г-жа Даниела Андонова – старши учител по английски език. Желаем им да вдъхват сила, да даряват криле на учениците и да се гордеят с техните постижения.

Честит празник, скъпи ученици!

Ценете труда на своите учители и помнете: „Народността не пада там, дето знаньето живей!”

Уважаеми родители,

Благодарим ви за подкрепата и за това, че сте наши приятели и съмишленици! С вашата помощ и признателност заедно можем да отгледаме умни и достойни хора.

Нека обичаме родния език и писмеността си! Нека пазим заветите на дедите си!

Честит празник!!!

 

В периода 26-28.04. се проведе XVII Национална олимпиада по гражданско образование, където нашата ученичка Ева Костадинова от XII ,,Б“ клас си спечели престижното звание лауреат. По време на първия ден от олимпиадата във Велики Преслав, тя разви писмени тема по политически казус, в рамките на два астрономически часа. На следващия ден, презентира и идеята за клуба по журналистика, който тя основа и ръководи през последните две години, пред комисия, съставена от специалисти.

Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

Прочетете информацията

На 16.05.2024 г. училищните автобуси ще тръгнат от населените места един час по-късно от утвърдения график за учебните дни, за да осигурят по-спокойно начало на учебния ден. Връщането им от Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ ще се осъществи в 12 часа.

Днешният 9 май мина под мотото: „Да запазим нашата Европа и нашата планета“. Учениците от „Арт работилтичката“ на г-жа Панова от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ гостуваха в офиса на „Европа директно“ в гр. Дупница и участваха в творческа работилница за рисуване върху текстилни торби. Домакините подсигуриха материали и прекрасна обстановка, а децата сътвориха уникални творби. Благодарим за възможността да се включим в каузата опазване на природата. С радост бихме участвали и в други подобни инициативи.

СЕДМИЧНО МЕНЮ ЗА ПЕРИОДА 21.05.2024 Г. И 23.05.2024 Г.

СЕДМИЧНО МЕНЮ ЗА ПЕРИОДА 13.05.2024 Г. И 15.05.2024 Г.

Ева Костадинова –

Лауреат на олимпиадата по гражданско образование

Ева Костадинова, ученичка от XII б клас, е лауреат на XVII Национална олимпиада по гражданско образование, която се проведе във Велики Преслав. 17 ученици от цялата страна са получили престижното звание. Ева защити проект за основаването на училищния клуб по журналистика и създаването на училищния вестник. Основната цел на проекта е създаването на платформа за изразяване и обмен на идеи, която да свърже настоящи и бивши ученици, учители, родители, като по този начин да се изградят критично мислещи хора, които се подкрепят взаимно и  учат заедно.

Ева е сред учредителите и на училищния клуб „Дебати“. Тя е сред водещите представители на Ученическия съвет в нашето училище, а нейните идеи се реализират и печелят най-голямо одобрение и популярност.

Гордеем се с нашата ученичка Ева Костадинова!

Учениците, участници във вокална група „Усмивка“ на СЕУ“Св. Паисий Хилендарски“ взеха участие в XXVIII Международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки“, който се проведе на 26 и 27 април в град Берковица. Училището се представи с 3 вокални групи: една от начален учебен етап – „Весели приятелки“, една от прогимназиален етап – „Усмивка“ и една от гимназиален – „Усмивка“. Солови изпълнители също представиха училището: Божидара Грашева (5а), Яна Милева (6б), Катерина Николова (11а) и Валерия Костова (9б). Групата от гимназиален етап „Усмивка“ с участници: Александра Стоянчева, Валерия Костова, Катерина Николова и Бориса Ангелова – бе наградена с 2-ро място във втора възрастова група за вокални групи, в която 6 групи взеха участие. Ученичката Катерина Николова, явила се и със соло изпълнение, бе наградена с 3-то място в четвърта възрастова група за солови изпълнители. Вокалната група с ръководител Екатерина Грибанова се представи много силно, представяйки училището и града ни на фестивала „Лачени обувки“. Всички участници от вокалната група получиха грамоти за успешно участие, а излъчените победители – ВГ „Усмивка“ и Катерина Николова, получиха трофеи за постиженията си и допълнителни награди.

От 19 до 21 април 2024 година се проведе двадесетият юбилеен национален кръг на Олимпиада по География и икономика. Тя се проведе в град София, а училището домакин бе НПМГ “ Акад. Любомир Чакалов “ . От 4500 ученици явили се на областния кръг , само 127 ученици от възрастови групи 7 – 12 клас взеха участие в тазгодишния национален кръг. Един от тези ученици бе Асен Костов от 10 „а“ клас . Под ръководството на г-жа Красимира Велинова , Асен се представи повече от успешно с отличен резултат , като успя да извоюва 112 от максималните 130 точки.

Учениците от 7, 9 и 10 класове, заедно с преподавателите по физика г-жа А. Мицова, г-жа Е. Масленкова и преподавателя по химия г-жа Д. Тодорова, бяха на посещение в София в TehnoMagicLand.
Там усетиха магията и се докоснаха до науката физика, наблюдавайки интересни демонстрации и опити по оптика, електростатика, електричество и магнетизъм, трептене.

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В БОБОВ ДОЛ

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В КОЧЕРИНОВО

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В КЮСТЕНДИЛ

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В САПАРЕВА БАНЯ

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДУПНИЦА

На 18.04. 2024 г., от 17,30 ч., ще се проведе родителска среща при следния дневен ред:

 • за 4. клас:
 1. Национално външно оценяване в четвърти клас;
 2. Текущи
 • за 7. клас:
 1. Национално външно оценяване в седми клас;
 2. Кандидатстване в профилирани, професионални гимназии и средни училища.
 • за 10. клас:
 1. Национално външно оценяване в десети клас;
 2. Текущи
 • за 12. клас:
 1. Държавни зрелостни изпити;
 2. Текущи

Пролетна ваканция в Испания

Испания посрещна ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница топло, слънчево и цветно. 45 гимназистите посетиха Кралство Испания в периода 04 – 07.04.2024 г. Те успяха да се насладят на испанската история и култура, да говорят на испански и английски език, на практика да покажат наученото в училище. Посетиха Барселона и множество от нейните забележителности: катедралата „Саграда Фамилия”– визитната картичка на града; две от най-известните къщи, построени от архитекта Гауди – Каса Батийо и Ла Педрера”; площад „Испания” с Националния дворец; хълма Монтжуик с етнографския музей на открито „Побле Еспаньол”; Олимпийският пръстен със съоръжения, построени в чест на Олимпийските игри от 1992 г.; паметника на Колумб и артистичната улица „Рамбла“. Планината Монсерат – духовното място на Каталуния, ги впечатли с  прекрасни пейзажи и необичайни форми на скалите. Видяха и най-голямата ценност на манастира – статуята „Черната Мадона”.

Учениците посетиха и столицата Мадрид, разходиха се по централните мадридски улици с емблематичните Пласа де Oриентe, Пласа Испания, Пласа Майор, Площад Пуерта дел Сол с известната фигура Мечката и ягодовото дърво. Разгледаха Кралския дворец. Бяха част от забързания ритъм на града, опитаха типични ястия за региона, разговаряйки с местните хора. Пролетната ваканция беше забавно и незабравимо  приключение, стимул да се учат чужди езици и да се оцени родното, защото най-хубавото на всяко пътуване е завръщането у дома.

Отбелязахме Международния ден на хората със Синдром на Даун

Денят – 21 март – не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка. Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун).

21 март е Международният ден на хората със Синдром на Даун е ден за подкрепа от страна на всички нас – родители, приятели, учители, специалисти по целия свят, които се стремят да променят нагласата към хората, родени с тази генетична аномалия.

На днешния ние се опитахме да ги подкрепим, като научим повече за това състояние, да дарим с топлина и разбиране, с вяра в техните възможности и бъдеще. Затова в училище пяхме, носихме шарени чорапи в знак на съпричастност, имахме обща кауза.

Благодарим ви, ученици, за добрината!

Благодарим ви, родители и учители! Вие учите децата на съпричастност и толерантност!

Днес 14.03.2024 г. в СЕУ Св. Паисий Хилендарски “ отбелязахме Международния ден на математиката с провеждането на математическото състезание „Необятният свят на числото Пи“, в което взеха участие ученици от VIII a и  VIII б клас. Четири отбора премериха сили в шест кръга от състезанието, в които трябваше да решават математическа кръстословица, магически квадрат, задачи, свързани с числото Пи, задача на древногръцкия математик Питагор и да отговорят на въпросите от викторината за числото Пи. На първо място се класира отборът от учениците от VIII  а клас Денислав Георгиев, Александра Бенчева, Ивайла Савова, Жанет Иванова, Марина Диканска. Второ място в състезанието зае отборът от учениците от VIII б клас Ивайла Иванова, Михаела Георгиева, Никол Василева и Калина Христова. Трети в оспорваната битка останаха  учениците от отбора на VIII а клас Велина Орозова, Димитър Киков, Кристина Томанова, Рая Орманкова и Кристиян Герчев. Всички участници получиха награди и грамоти за представянето си в състезанието. Организатори на състезанието бяха учителите по математика Геновева Ризова и Екатерина Петрова

Първо място на Националния ученически конкурс „Наследник съм на…“

На 13.03.2024 г. в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница бе извършена церемония по награждаването на участниците в Националния ученически конкурс „Наследник съм на…“. Конкурсът е посветен на 110-годишнината от Балканските войни, под председателството на министъра на отбраната. На церемонията участваха подполковник Димитър Димитров – началник на Военно окръжие II степен – Кюстендил, г-жа Гергана Паргова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО, Кюстендил и о.з. полковник Димитър Панайотов – председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Кюстендил.

Първа награда бе връчена на Антон Йорданов, ученик от Х клас в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Нашият ученик получи грамота за I място, луксозен фотоалбум и грамота и подаръци от Народно читалище „Генерал Георги Тодоров-2011”. Неговият разказ е вдъхновен от истории, разказани от о.з. Ст. Ушатов, от уроците по история на г-жа М. Сапунджиева, от книгите „Моите спомени от Балканските войни“ на Барбар, „Дневник по Балканската война“ на Н. Додов и „Слава вам, дупнишки герои“ на Т. Меджиджиев.

Втора и трета награда получиха Симона Гюргина и Ивона Гюргина от ПГОСУ, град Дупница.

ПЪРВА НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА РОЛЯ

НА XXIV НАЦИОНАЛЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ИСПАНСКИ ЕЗИК

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, участваха в XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език в Бургас. Събитието бе организирано от отдел “Образование” на Посолството на Кралство Испания в България. В него взеха участие 25 училища от цяла България, в които се изучава испански език.

Възпитаниците на  СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, се състезаваха в категория А за ученици, чийто първи чужд език е този на Сервантес. Там участие взеха театрални групи от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Хасково. Нашите ученици представиха пиесата „Мариана Пинеда”  на Фернандо Гарсия Лорка.

В главните роли бяха Моника Димитрова от 11. б клас; Антон Йорданов, Елисавета Маринова и Даяна Нешева от 10. б клас; Калина Христова, Анита Алексиева и Михаела Георгиева от 8. б клас. Те впечатлиха журито с блестяща игра, отлично владеене на испански език и невероятна дикция. Иво Искренов от 10. б се грижеше за светлините, а съученичката му Яница Кирилова –  за звука.

Моника Димитрова заслужено бе наградена с първа награда за главна женска роля. Тя се въплъти в героинята, която умира за либералните идеали на Гранада през ХІХ век. Получи статуетка – една от големите награди на фестивала. Всички от трупата се завърнаха с медали и грамоти. Успехът им се дължи на испанския учител Ноелиа Рохас, която вдъхнови и подготви учениците, както и на Лилия Костадинова, учител по испански език, която ги подкрепяше през цялото време.

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, празнува Трети март

В навечерието на националния празник – Трети март – ученици, учители и родители сведоха глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на родината.

Дворът на училището събра малки и големи, за да се насладят на програмата, посветена на празника. В нея се включиха с рецитал учениците от XI клас, участници в клуб „Език свещен“ с ръководител Л. Темелакиева, с песни вокална група „Усмивка“, с ръководител Ек. Грибанова, и най-малките ученици от група „Сияйница“, с ръководител Ил. Велинова. Всички се потопиха в една атмосфера на искрено родолюбие, самоотверженост и преданост към народ и родина.

През седмица се проведоха тематични уроци за свободата и героите, жертвали се за нея. Изработени бяха табла и презентации, кътове от рисунки в класните стаи и коридорите.  Призивът на учениците ни е: „Нека пазим жива нашата история и нашето национално самосъзнание!“

П Л А Н ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ -ТРЕТИ МАРТ
Учебна 2023/2024 година

 Прочетете информация за математически състезания за ученици – 24.02.2024 г. , записване при класните ръководители.

Признание за таланта, креативността и владеенето на английски език на нашата ученичка Елисавета Маринова

Елисавета Маринова, ученичка от Хб клас, и Даниела Андонова, учител по английски език, присъстваха на церемонията по награждаване на победителите в XIV национално състезание по творческо писане на английски език, състояла се на 9 февруари 2024 г. в София. Ели зае престижното второ място сред десетокласници от цялата страна, впечатлявайки журито не само с отлично владеене на английски език, но и с поетичната си дарба. По време на церемонията Елисавета прочете свои стихове на английски език и беше силно аплодирана от всички присъстващи.

Събитието се превърна в истински празник на таланта и креативността на тазгодишните победители, които имаха възможност да обменят идеи и вдъхновение и да се срещнат лично с част от представителите на журито, които споделиха впечатленията си от творбите на всички над 3900 ученици от 185 училища от цялата страна, както и от тези на победителите. Синтия Фоел, писател и бивш доброволец от Корпуса на мира в България, специално отличи стиховете на Елисавета Маринова.

Преди официалната церемония победителите и техните преподаватели по английски език посетиха посолството на САЩ, където бяха посрещнати от заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез и Ерик Брасъл, аташе по образование и култура. Ели и останалите ученици показаха впечатляващи знания във викторината по американска литература и с удоволствие изслушаха откъси от любимите книги на някои от служителите на посолството.

Национална инициатива за отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола на свободата

Поздравления за успеха на Елисавета Маринова от Х б клас –победител в XIV национално състезание по творческо писане на английски език

Поздравления за отличното представяне на Елисавета Маринова от Х б клас в XIV национално състезание по творческо писане на английски език. Успехът ѝ наистина е впечатляващ, като се има предвид, че е извоюван в условията на сериозна конкуренция на над 3900 ученици от 185 училища в цялата страна.

Победителите са 21 – по трима във всяка възрастова група. Ели е една от тях. Тя и г-жа Даниела Андонова, учител по английски език в нашето училище, са поканени на церемонията по награждаването.

П Л А Н за приключване на І срок на учебната 2023/2024 година

Днес, 21.12.2023 г., „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, получи подаръци – книги и учебни помагала от екипа на отдел „Образование“ към Испанското посолството в България.  Изненадаха ни с календари, изработени със снимки, направени от ученици в градовете, в които има училища по Програмата „Испански езикови гимназии и паралелки“. Емблематичната Часовникова кула на Дупница е намерила място в календара.

Уважаеми родители,

В днешно време да пренебрегнеш себе си, за да зарадваш някой непознат за теб, е достойно за уважение.  Благодарим Ви, че изпращайки хранителни продукти на хора в нужда, Вие изпращате усмивки и на тях, и на нас! Вашата подкрепа за хората без дом и близки от Преходното жилище и Центъра за временно настаняване показва, че сте хора с големи сърца. Вие сте пример за своите деца и ни помагате да ги научим на добротворство.

Скъпи ученици,

Вие изрязвахте, лепихте, правихте картички и сувенири, вложихте труд и душа, за да зарадвате други хора. Благодарим ви, че ни давате надежда! Духът на добротата, мисълта за другия и искрените жестове са безценни.

Уважаеми колеги,

Вие сте неизтощими, когато водите своите ученици по пътя на доброто и ги учите да засвидетелстват обичта си към ближния. Напомнихте им, че в библейския прочит „ближния“ са не само нашите близки и приятели, а всички хора. Онези, които в дните около Коледа са сами, онези, на които някой им липсва, онези, които имат нужда от подкрепа.

Родители, деца и учители, вие сте гордост и пример! Доброто е заразно!

Заедно в изкуствата ив спорта

Ако всеки от нас осъзнае потенциала, който носи в себе си, светът наистина ще стане по-добър. Всички ние мечтаем за един по-добър свят, но трябва да дадем най-доброто от себе си и да растем, учим, играем, творим и спортуваме заедно!

Националната програма „Заедно в изкуството и в спорта“ е разработена в съответствие с приоритетна област 2 „Компетентности и таланти“ на Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021 – 2030).

Заниманията с изкуства и спорт развиват ключови компетентности, необходими не само в образователния процес, но и в социален аспект. Творческите дейности, реализирани по програмата, допринасят за стимулиране талантите на учениците, за повишаване на тяхната мотивация, за развиване на личното творчество, на танцовото, музикалното и театралното изкуство в училище.

Днес, 18.12.2023 г., в СЕУ «Св. Паисий Хилендарски, град Дупница, се проведе публична изява на отборите по футбол и волейбол, от групите по Националната програма «Заедно в изкуствата ив спорта» от община Дупница. Учениците от всички училища бяха поздравени от група «Хип-хоп, тик-ток», след което наблюдаваха демонстрации по футбол и участваха в спортни турнири.

Учениците бяха радостни, че заедно са част спортните изяви и заедно могат  повече, заедно в изкуството и в спорта за един по-добър свят!

Рейтинг на висшите училища в България за 2023 година

По повод Международния ден на толерантността – 16.11.2023 г. в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”, град Дупница, се реализираха редица мероприятия и инициативи:

 1. Оформен е кът, посветен на Международния ден на толерантността;
 2. Реализирана е изложба на ученическо творчество – рисунки, на тема „Толерантност в един неравен свят“. Рисунките са дело на учениците от I – IV клас;
 3. Проведен е Детски спортен празник „Малките спортисти – пример за толерантност“;
 4. Цвете на толерантността – идея на учениците от 9. б клас – раздават на всеки клас детелина с послания за толерантността;
 5. Отбелязване на Международния ден на толерантността – 16.11. с кръгла маса на тема: Толерантността на българския народ“. Идеята е на Ученическия съвет, а участниците са ученици от VIII-XII клас;
 6. Проведени са тематични беседи в часа на класа на тема: “Толерантност, обичаи и култура“;
 7. Беседи с училищния психолог на тема: „Заедно в различията“ с ученици от VI-VII клас.

Нашите ученици от четвърти клас взеха участие в състезание по редене на пъзел, част от конкурса „В страната на справедливостта“. Във вътрешната надпревара, провела се на 07.11.2023 г., участваха представители  4. а, б , в клас. Във финалната надпревара ще участват учениците от 4. б клас: Алекса  Александрова, Моника  Панчева и Христо  Китов – победители във вътрешния, училищен кръг.

Празник на училището

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница чества своя патронен празник на 27.10.2023 г., празник, здраво  свързан с народната признателност, с историческата памет, с националното ни самочувствие и съзнание.

            На днешния ден учениците и учителите честват делото на Паисий – монахът, запалил „най-първата искра в народната свяст“. Той е първият български възрожденец, първият будител. Той е човекът, оставил ни свят завет: Да помним, да знаем и да не се срамим от рода си български. В училищните коридори и фоайета са подредени кътове с ученическо творчество, посветени на училището и патрона му.

Учителите на втори и трети клас поканиха доц. Искрен Красимиров и организираха за учениците спектакъл “Патриотични искри“. Разбраха, че трябва да се гордеят с делото на Паисий Хилендарски и будителите, дали достоен пример за духовност и просвета.

Целият месец октомври бе посветен на спорта и в училището се провеждаха турнири по футбол, волейбол и баскетбол, организирани от учителите по физическо възпитание и спорт –Й. Гиргинов, Ив. Лесов. Й. Янкова и П. Кишкина.

В училищния двор прозвуча българският химн и всички бяха поздравени за празника с литературно-музикален програма, подготвена от Ек Грибанова, Ил. Велинова, Ел. Бачева, Ал. Димитров. Децата от ПГ, с ръководител г-жа Д. Чечева, също поздравиха по-големите ученици. Всички класове проведоха тържествен час на класа.

Благодарим на всички участници в патронния празник на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Учениците, родителите и учителите от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, организираха и реализираха благотворителен кулинарен базар в подкрепа на Йоана Ковачева. Учениците дариха усмивки и надежда, защото няма нищо по-хуманно дете да подаде ръка на друго дете.

        Без родителите тази инициатива не би била могла да бъде факт. Те проявиха огромна отзивчивост и благородство. Бяха истински пример за своите деца.

        Родители и учители съвместно преподадоха ценен урок на децата с надеждата, че възпитават добри хора, с големи и щедри сърца! 

      Събрата сума, 9 711 лв., е преведена по сметката на Йоана Ковачева. От сърце й желаем да е здрава и лечението да е успешно!                     

На 18.10. 2023 г., във 2.б клас, се проведе урок на „отворени врати“ на тема „Мога да подреждам буквите по азбучен ред“. Присъстваха начални учители от училища в общините Дупница, Бобошево, Бобов дол, Невестино. Инициативата е на ст.  експертът начално образование от РУО-Кюстендил г-жа Маринела Александрова. Г-жа Диана Стоилова чрез своя открит урок сподели добри практики, а нейните ученици показаха умения за работа в групи, с електронни платформи, с QR код и флаш карти. С пожелание да бъдат все така будни и знаещи деца урокът приключи с хубави емоции и споделени добри практики. Второкласниците на г-жа Д. Стоилова и г-жа Ел  Георгиева показаха отлични знания, работа в екип и много добра подготовка.

На 18 октомври, в деня на Св Лука (покровител на българските художници и творци), СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр.Дупница взе втора награда на националния конкурс „Куба-далечна и близка“. Награждаването се състоя в Националния дворец на децата, гр.София. Призовото второ място в трета възрастова категория взе нашата талантлива и красива ученичка – Лора Бояджиева. Още много успехи и творческо вдъхновение желаем от  на прекрасните ни ученици и техните ръководители!

27.10.2023 г.

ПЛАН ЗА ПРАЗНИКА НА УЧИЛИЩЕТО

Поклонение на вр. Велийца

по повод 111 години от началото на Балканската война

Ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница участваха във възпоменателно поклонение на връх Велийца по повод 111 години от началото на Балканската война. Събитието се реализира по проект „Активни и осъзнати граждани на съвременна Република България“ на Сдружение Български щит, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности на Министерство на младежта и спорта на Република България. Ръководител на събитието бе доц. Георги Анадолов.

Г-жа Йорданка Янкова и нейните ученици поднесоха цветя на паметника на вр. Велийца и отдадоха почит към подвига и саможертвата на военнослужещите, дали живота си в борбата за национално освобождение и обединение.

На 06.10.2023 г. на игрището по мини футбол в ж к. „Бистрица“, град Дупница, учениците от четвърти клас в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ с ръководител г-н Йордан Гиргинов участваха във футболен турнир Детска ученическа лига „Саяна“, организиран от името на Българския футболен съюз, Българската асоциация по мини футбол и „Саяна“.
Състезаваха се всички училища на територията на община Дупница. Децата получиха сертификати. Разбраха, че спортът е здраве и дух, еуфория и добро настроение.

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ – 2023

В СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

На 29.09.2023 г. ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, взеха участие като финалисти в конкурса „Училище на бъдещето“, проведен в рамките на Европейска нощ на учените – 2023 в СУ „Св. Климент Охридски“.
Учениците от IX а клас, с класен ръководите и учител по английски език  Златинка Джаджарова, работиха по проект на Erasmus+, ClimataTePD през изминалата учебна година. Проектите им  бяха високо оценени от преподаватели в СУ. Като  финалисти в конкурса „Училище на бъдещето“ получиха грамоти и награди. С представянето си учениците за пореден път доказаха, че са сред най-добрите в страната. Грамоти бяха връчени на Киара Стефанова, Ванеса Иванова, Теодор Маринов и Катрин Василева. Благодарим и на останалите участници от IX а клас за оказаната подкрепа.
Ученици от IV б и IV в класове, с учител по компютърно моделиране – Ани Вакъвчиева, участваха в представянето  на игрови метод в обучението по компютърно моделиране. Той е под формата на некомпютърна игра, с цел научаване на базови принципи в програмирането.

За девета поредна година учениците от Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ се включиха в Европейския ден на спорта в училище, иницииран от движението BG BE ACTIVE. Радостта от движение и емоциите от запознаването със спорта напълниха училището.

Събитието включваше детска атлетика, бейзбол, баскетбол, волейбол, както и презентации на сноуборд и ски. Благодарим на Найден Найденов, Цветан Лозанов и Рая Методиева за тяхното съпричастие!

Този вид инициативи са изключително важни за насърчаване на физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците. Радваме се, че училището продължава да подкрепя този прекрасен ден и да насърчава участие в спорта. Нека тази традиция продължи и в бъдеще!

СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” благодари на хората с големи сърца за предоставените средства в подкрепа на пострадалите при наводнението.

Електронна медицинска бележка-информация

Ден на европейските езици в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“,
град Дупница
26 септември е обявен за Европейски ден на езиците през 2001 г. по инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Целта на празника е да насърчи хората от всички възрасти да изучават чужди езици и да повишат осведомеността си за езиковото многообразие в Европа.
Учениците от начален етап пяха песнички на изучаваните от тях езици – английски, испански и руски.
Учениците от 5, 6 и 7 клас направиха състезание, свързано с различните езици и култури в Европа. Търсиха предмети по зададени улики и отговаряха на въпроси за Европа. Четоха чуждоезикови книги, направиха дискусия на прочетените откъси.
В гимназиален етап изработиха презентация, направиха беседа за официалните езици в европейските страни и характерните особености на всяка страна. Четоха скоропоговорки на различни езици, а учениците се опитаха да познаят на кой език е всяка скоропоговорка.
От днес през междучасията звучи музика на различни езици, защото музикален звънец оглася училищните коридори.

За девета поредна година учениците от Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ ще се включат в инициативата BG BE ACTIVE – „Европейски ден на спорта в училище“. Събитието ще се проведе на 29 септември 2023 г. от 12:00 часа до 14:00 часа в двора на училището. Ще се проведат състезания по по детска  атлетика, бейзбол, баскетбол и волейбол.

Свободни места в VIII – XII клас за учебната 2023/2024 година към 20.09.2023 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На 18.09.2023 г. от 17.30 часа ще се проведе родителска среща за децата от подготвителната група и за учениците от I до ХII клас.

СЪОБЩЕНИЕ


От 18 септември автобусите ще се движат по следния график:

Дяково - 7.10 ч.;

Блатино - 7.20 ч.;

Пиперево - 7.30 ч.;

Джерман - 7.30 ч.;

Бистрица - 7.30 ч.;

Червен брег- 7.30 ч.;

Палатово - 7.20 ч.;

Баланово -7.20 ч.;

Обяд – 14.00 ч.

Следобяд – 17.00 ч.

ОБЯВА ЗА АКЦИЯ: “ДА ПОЧИСТИМ РАЙОНА НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ”

НЕОБХОДИМИ   УЧЕБНИЦИ   8-12 клас   –  2023/2024 ГОДИНА

На пътя животът е с предимство!

Първите годишни награди за пътна безопасност бяха връчени на специална церемония в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, организирана с подкрепата на БТА.

В Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, бяха отличени областни комисии, работещи по темата, областни дирекции на МВР, общини, регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“, училища и детски градини. Целта е да се отличат регионални и местни дейности, реализирани в подкрепа на подобряването на безопасността и намаляването на жертвите и ранените по пътищата. Сред наградените беше СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, победител в категория „Образователна среда в подкрепа на БДП“.

На церемонията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев,  заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин и  заместник-министър на образованието и науката Мариета Георгиева. Г-жа Георгиева сподели, че трябва да научим младите хора да уважават закона и правилата, да уважават себе си и да бъдат толерантни един към друг, да бъдат грижовни и отговорни.

Наградата е чест и отговорност, а знанията за безопасността по пътищата са най-ценните уроци, защото на пътя животът е с предимство!

Включване в Национална програма „България – образователни маршрути“, Модул 1 „Образователни маршрути“, МОН, 2023 г.

Уважаеми родители и ученици,

Педагогическият съвет на училището взе решение за участие в НП “България – образователни маршрути”, Модул 1 “Образователни маршрути”, МОН, 2023 г.

Сформира групите, както следва: общ брой групи: 12 (общ брой ученици: 120), всяка от които с по 10 ученици, разпределени по следния начин: 

 • 6 групи с ученици от 5 клас до 11 клас за учебната 2023/2024 година с период на провеждане 27 октомври 2023 г. – 30 октомври 2023 г. по маршрут: Дупница – Чирпан – Ямбол – Шумен – Мадара – Плиска – Велики Преспав – Велико Търново – Габрово – Трявна – Шипка – Дупница
 • 6 групи с ученици от 5 клас до 11 клас за учебната 2023/2024 година с период на провеждане 07 юни 2024 г. – 09 юни 2024 г. по маршрут: Дупница – Пазарджик – Пловдив – Хасково – Перперикон – Татул – Златоград – Смолян – Широка лъка – Дупница

Всеки родител, който желае детето му да участва в НП “България – образователни маршрути”, Модул 1 “Образователни маршрути”, МОН, 2023 г., подава заявление по образец и прилага към него документи, където е необходимо:

Заявление за участие

Заявлението, с приложените към него документи, се подава в срок до 30 юни 2023 г. в канцеларията на училището

Комисия, определена със заповед на директора на училището, извършва подбор за участие по критерии за подбор на ученици за участие в ученическите туристически пътувания по НП “България – образователни маршрути”, Модул 1 “Образователни маршрути”, МОН, 2023 г., приети с решение на заседание на Педагогическия съвет – Протокол № 9/14 юни 2023 г., в случай, че броят на учениците надхвърля максимално допустимия брой ученици за всеки от маршрутите

Критерии за подбор на ученици за участие в ученическите туристически пътувания по Национална програма “България – образователни маршрути”, Модул 1 “Образователни маршрути”, МОН, 2023 г. (виж тук)

Комисията ще информира класираните чрез телефонно обаждане.

Разчитаме на Вашата бърза реакция. Финансирането по модула се осъществява еднократно до изчерпване на финансовия ресурс. 

Национален кръг на състезанието по БДП
В периода 09.06-11.06.2023г. Учениците от СЕУ“Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, взеха участие в националния кръг на Национално състезание по БДП в Ботевград. Те представиха област Кюстендил в първа възрастова група. Участваха 20 отбора от цялата страна, а нашите ученици: Александра Николова, Алекс Деянчева, Красимир Рангелов и Денислав Пейчев, с ръководител Павлина Кишкина, завоюваха достойно 5-то място. Състезанието премина в два кръга – теоретична и практическа част. Учениците показаха знания и умения и в двете части, караха велосипеди, преминаваха препятствия и получиха грамоти за участието си.

Междуучилищно състезание по БДП „Ваканция здравей!“

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, бе домакин на състезание по БДП под надслов: „Ваканция здравей!“. Организатори са: МКБППМН, община Дупница и РПУ, град Дупница.

Участваха отбори от пети и шести клас на основните училища в общината. Състезанието премина в три кръга: решаване на тест по БДП, редене на пъзел, свързан с пътните знаци и практически тест на площадката за безопасност на движението. Всички ученици показаха отлична подготовка. Получиха награди и поздравления от г-жа Ценка Стоянова – началник  отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности”, ст. инспектор Радослав Стоилков от КАТ, Дупница, инспектор Николай Иванов и инспектор Георги Цимев от ДПС, Дупница

Учениците разбраха, че не състезанието ги прави победители, а защото имат необходимите знания и умения за отговорно поведение на пътя.

На 08.06.2023 г., от 14:30ч., в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, ще се проведе образователна кампания относно кръгова икономика и рециклиране. Кампанията е в дейностите на проект „Училище без отпадъци“, чиито партньори са: ПГ „Христо Ботев“, град Дупница, ОУ „Христо Ботев“, село Крайници и GIITT Fondation.
 Вратите са ни отворени за учители и ученици.
Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“

ПОБЕДИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ПО ПРЕВОД ЗА ПОЕЗИЯ И ПРОЗА ОТ ИСПАНСКИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

И тази учебна година не изневерихме на традицията – отново има ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, наградени за участието си в провелия се във Варна Национален конкурс по превод за поезия и проза от испански на български език. Наградени са Моника Димитрова от Х б клас – трето място поезия и Ева Костадинова от ХI б клас – поощрителна награда в раздел „Поезия“. В раздел „Проза“ София Пешкова, Ева Костадинова и Дарина Василева са сред най-добрите 10 ученици от цяла България.

Техните преводи са публикувани в юбилейния сборник на училището домакин – IV Езикова гимназия „Фредерик Жулио- Кюри“, Варна. Съорганизатори на конкурса са: Сдружението на преводачите в България, Френския институт в България, Отдел „Образование“ при посолството на Кралство Испания, РУОА Варна и др.  Тържественото връчване на наградите се състоя на 12 май в Регионален исторически музей, Варна.

Областен кръг от националното състезание по безопасност на движението

Отборът на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, спечели областния кръг от националното състезание по безопасност на движението  БДП – за учебната 2022/2023 година

Националното състезание по безопасност на движението по пътищата се организира и провежда в изпълнението на държавната политика по БДП, насочена към насърчаване на учащите се към безопасно и културно поведение на пътя и е включено в календара на МОН  за ученическите олимпиади, националните състезания и  националните състезания по професии през учебната 2022/2023 година. Основна цел на състезанието е подпомагане на възпитаването и обучението на учениците за спазването на правила и  формирането на култура за безопасно поведение на пътя.

Двата отбора, състезаващи се в първа възрастова група, бяха отборите на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница и на СУ „Христо Ботев“, град Кочериново. Изключително мотивирани, подготвени и заредени със спортсменство бяха момичетата и момчетата, участници в състезанието.

Отборите трябваше да преминат през два кръга. В единия решаваха тест по БДП, а вторият бе практически – преминаване на елементи, като се спазват правилата за безопасност на движението на колоездачи. След приключване на състезанието, бяха изчислени точките на отборите и определено крайното класиране. Първи във възрастовата група 5-7- клас стана отборът на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, а след тях с минимална разлика се нареди отборът на СУ „Христо Ботев“, град Кочериново.

Призьорите получиха грамоти и предметни награди. Учениците разбраха, че не е важна само победата,  а важността на обучението по безопасност на движението и приятелствата, които остават.

Ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ участваха в конференция,

посветена на спасяването на българските евреи

На 27 април 2023 г. се проведе общинска конференция под наслов „80 години от спасяването на дупнишките евреи“. Учениците Асен Костов от IX клас, Катерина Николова, Кристина Михалкова и Моника Димитрова от X клас, представиха своето изследване „За спасението и паметта за евреите“. Видеоразказът, който те създадоха, представяше кратката история на дупнишката общност, трудните за евреите години от 1941 до 1944 и как сега пазим паметта за тях и случилото се в онези години. Темата бе много интересна. В хода на работата учениците, освен че обогатиха много знанията си по темата, но и проведоха среща-разговор с автора на книгата Хроника на дупнишките евреи, г-н Явор Тодоров, който насочи вниманието им към събития и личности от изследвания период. Как ще запомним хората, преживели Холокоста, какво трябва да направим днес, за да не повтаряме никога вече грешките на историята – отговорите на тези въпроси учениците представиха в своя видеоразказ. Поздравления за работата екипът получи от г-н Я. Тодоров и г-жа Анелия Геренска, директор на музея.

„Да бъдем по-човечни и сплотени като хора“ – това е посланието на младите хора от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Ученичката Александра Тончева от XII б клас получи една от Наградите на ХТМУ гр. София за отличното ѝ представяне на Втората Национална конференция за ученици, студенти и докторанти „Информационни технологии и автоматика“ (ИТА 2023), която се проведе в периода 25.04 – 26.04.2023 г. в ХТМУ гр. София. Докладът, с който ученичката участва в конференцията „Виртуална и добавена реалност – VR и AR“ бе представен много добре  чрез интересна мултимедийна презентация за приложенията на VR  и АR.

В конференцията взеха участие над 250 ученици от 20 градове в страната.

 Да пожелаем успех на Александра и на предстоящите държавни зрелостни изпити!

На 22.04.2023г. учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, бяха част от „живия пламък“ на 18 Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“, Панагюрище- 2023г.
Тази година във фестивала участваха над 330 изпълнители от 38 населени места!
В него взеха участие група за народно пеене „Сияйница“, с ръководител Ил. Велинова и вокална група „Усмивка“, с ръководител Ек. Грибанова. В 4 възрастова група солистките на вокалната група “Усмивка” Бориса Ангелова, Валерия Костова и Александра Стоянчева завоюваха престижното 2 място и получиха сребърната купа!
Всички участници и ръководители получиха грамоти!
Конкурсът е посветен на 175 годишнината от рождението на Христо Ботев и 150 години от гибелта на Васил Левски.
Професионално жури оценяваше подбора на репертоар, интонацията, вокалната техника, художествеността на изпълненията и сценичната реализация.

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница – домакин на изявите на групите по НП „Заедно в изкуствата и спорта“

Националната програма „Заедно в изкуството и в спорта“ е разработена в съответствие с приоритетна област 2 „Компетентности и таланти“ на Стратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021 – 2030).

Заниманията с изкуства и спорт развиват ключови компетентности, необходими не само в образователния процес, но и в социален аспект. Творческите дейности, реализирани по програмата, допринасят за стимулиране талантите на учениците, за повишаване на тяхната мотивация, за развиване на личното творчество, на танцовото, музикалното и театралното изкуство в училище.

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе домакин на изявите на групите по НП „Заедно в изкуствата и спорта“. В Общински драматичен театър „Невена Коканова“ учениците, участващи в групите по Националната програма, пяха, танцуваха, играха и се забавляваха от сърце, защото  заедно могат повече, защото заедно чрез изкуството правят света по-добър!

Участници бяха групите по Националната програма от община Дупница:

 • СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница: група „Веселият оркестър“ и група „Шопска плетеница“, Хип-хоп, тик-ток.
 • ОУ „Евлоги Георгиев“, град Дупница: Вокална група „Звънче“ и Състав за народни танци;
 • ОУ „Св. Климент Охридски“, град Дупница: Детски струнен ансамбъл – ‘‘Алегрето“ и Група за български народни танци;
 • ОУ „Христо Ботев“, с. Крайници: Вокална група „Усмивки“ и Група за народни песни;
 • ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Яхиново: Група „Игроорка“ и група „Стъпки нагоре“

Всички деца показаха какво могат, разкриха потенциала, който носят в себе си.  Публиката благодари на талантливите деца  от община Дупница и подкрепи творческите им изяви с много аплодисменти.

ТРЕТО МЯСТО

за учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ на състезанието

„Младежки дебати за климата“

30.03 – 01.04.2023 г.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, членове на клуб „Дебати“, участваха в състезание, организирано от фондация „ЕкоОбщност“. Дарина Василева, Ева Костадинова, Божидар Томанов, Катерина Николова, Христо Миланов и Асен Костов, разделени в два отбора – „Добротворци“ и „Миротворители“ дискутираха със свои съученици от София, Кюстендил, Русе и Димитровград теми, посветени на промените в климата и обусловените от тях миграции. В рамките на два дни, с много добро настроение и  плам, демонстрирайки знания по темите и умения за водене на дебати, нашите ученици усилено отстояваха позициите си. Отбор „Добротворци“ – Катерина Николова, Асен Костов и Божидар Томанов, в много оспорван дебат на полуфинал спечелиха трето място.

Темите за климатичните промени са изключително важни в борбата за устойчиво развитие на човечеството. „Чрез организирането на младежки дебати за климата се стремим да въвлечем младите хора още по-активно в обсъждане на проблемите, свързани с глобалното развитие, климатичните промени и миграцията и задълбочаващите се социални проблеми, обусловени от тях“, споделя Любомира Колчева – Директор на фондация „ЕкоОбщност“. „Тези теми вълнуват все повече младежите – те самите търсят информация по тях и се стремят да допринесат за тяхното разбиране и предлагането на работещи решения. Често са критични към мерките, предлагани от политиците и международните организации. Надяваме се, че сред младежите тук има такива, които през следващите години ще определят и прилагат политиките за климата.“

Отличното представянето на нашите ученици бе оценено от съдиите, които отбелязаха големия напредък на дебатьори. Клуб „Дебати“ е млад, създаден тази учебна година, но членовете са умни, амбициозни и готови за следващи предизвикателства.

Младежки дебати за климата се организират в рамките на проект „Климат на промяна“, финансиран от Европейския съюз по програма DEAR.

Ден на европейските автори

По идея на Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки, бе стартирана нова европейска инициатива – Ден на европейските автори. Тя ще се проведе за първи път на 27 март 2023 г. и след това ежегодно – в последния понеделник от месец март, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, харесаха идеята и реализираха множество дейности, свързани с четенето и популяризирането на европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

На 23.03.2023 г. ученици от IX, X и XI клас посетиха Американския университет в Благоевград, където поставиха пиесата „Балът на амазонките“ от Игнаси Гарсия и Мария Хесус Люке. Студенти от АУБ бяха организирали тематична вечер и поставиха на сцената скечове на английски, френски и немски език, свириха на китара и пяха, танцуваха и се забавляваха. Чрез литературата младите хора опознават богатствата на европейската култура, четат и се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства. Родителите бяха част от публиката и подкрепиха своите деца.

На 24.03.2023 г. учениците от втори клас четоха приказките „Дивите лебеди“ и „Грозното патенце“ пред децата от подготвителната група в училището. Оцветяваха заедно тематични картички към двете приказки.

Дейностите продължават и през следващата седмица.

Това е една възможност за училищата в България и Европейския съюз да споделят една прекрасна инициатива и да я изживеят заедно.

На 14 март 2023 година в Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ се проведе Математическо състезание „НЕОБЯТНОТО ЧИСЛО ПИ“ с ученици от VIII а и VIII б клас. Поздрави на г-жа Ризова за организацията и реализацията на мероприятието, на г-жа Екатерина Петрова за участието, а на отборите за прекрасното представяне.

В СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, бе отбелязана 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Учениците подредиха изложба от документални книги, посветени на изследвания за евреите и Холокоста, от които особен интерес предизвика „Да разказваме с добро“ или Хроника на дупнишките евреи на Явор Тодоров; спомени на участници в събитията и изключително увлекателните романи на Леа Коен „Рафаел“ и „Жените от кино „Роял“, герой в едната от които е и дупничанинът Жак Асеов. В часовете по история, под ръководството на г-жа Маргарита Сапунджиева, гимназистите подредиха и дискутираха хронологията на събитията от 1940 до 1943 г., създавайки своеобразна линия на времето. Акцент в урока бе осъзнаването на силата на гражданското общество, което в години на изпитания, може да преобърне хода на събитията. „Да помним и да се гордеем със стореното от нашите предци, бе изводът, до който достигнаха учениците в края на заниманията. Да бъдем човечни сега и в бъдеще, бе посланието, което трябва да отправим към хората в един не толкова хуманен свят, в който живеем днес!“ Това бяха част от изводите и посланията на учениците, които те коментираха с интерес. Темата за Холокоста винаги присъства в заниманията и часовете по история на учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“. Тя ще продължи да бъде част от патриотичното и гражданско възпитание и обучение и за в бъдеще, защото силата на гражданското общество трябва да бъде пример, който да следват децата ни!

Учениците: Никола Русинов от I г клас, Михаела Райчова от III а клас, Милица Иванова от IV a клас и Вивиана Христова от VII a клас, взеха участие в конкурса за рецитал, организиран от Община Дупница и МКБППМН „Българийо, за тебе те умряха“. Участниците предизвика в жури и публика много емоции и нескрити сълзи – сълзи на радост и гордост, че има кой да поддържа жив българския национален дух в бъдеще. Никола Русинов с „Предсмъртното писмо на Васил Левски“ и Вивиана Христова с „Червено цвете за Батак“, взеха първите места в първа и втора възрастова група!

Приз за най-добра сценография

в XXIII Национален фестивал за училищен театър на испански език

Отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България и Министерство на образованието и науката организират XXIII Национален фестивал за училищен театър на испански език в България. Във фестивала взимат участие стотици ученици от училищата в цялата страна, които се отличават с високо ниво на испански език.

Фестивалът се проведе на 23 и 24 февруари 2023 г. във Фестивален и конгресен център – Варна. В него участва трупата от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница. Учениците под ръководството на испанския учител Ноелиа Ортис представиха пиесата „Балът на амазонките“ от Игнаси Гарсия и Мария Хесус Люке. СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ участва за поредна година и беше представено от учениците: Елисавета Маринова, Даяна Нешева, Яница Кирилова, Александра Стоянчева и Антон Йорданов от IX клас, Моника Димитрова и Никол Ангелова от X клас и Ева Костадинова от XI клас, както и Дарина Василева – техник по осветление и Симона Иванова – техник по звук.

Журито се впечатли от нашите ученици, публиката ги аплодира и заслужено грабнаха наградата за най-добра сценография. Завърнаха се с плакет, индивидуални грамоти и много подаръци от Отдел „Образование“ на Посолството на Испания и Община Варна.

Конкурсът с неговото XXIII издание, освен емоционално събитие за всички ученици, е и с изключителна важност за разпространението на културата на испански език. Години наред Националният конкурс за училищен театър на испански език събира ученици по испански език от езиковите гимназии в България.

Свободни места в VIII – XII клас за учебната 2022/2023 година към 23.02.2023 г.

Свободни места в VIII – XII клас за учебната 2022/2023 година към 15.02.2023 г.

На 11 и 12.02.2023 г. Дарина Василева, Божидар Томанов и Катерина Николова взеха участие в турнир по дебати, проза, оратория и поезия в град София, организиран от фондация BEST, където показаха своите дебаторски умения и в оспорвани сблъсъци победиха ученици от втора английска гимназия, 33-то и 51-во училище в град София. Те дебатираха върху теми свързани с околната среда, романтичните взаимоотношения между младите, мета-вселената и изкуствения интелект. Представянето им беше майсторско и те с лекота успяха да вземат 3 победи, благодарение на красноречието си, уменията си за публично говорене и, не на последно място, отличното им владеене на английски език. Дарина, Божидар и Катерина впечатлиха немалко съдии, главно с американски произход, със своите елоквентни речи и доводи на английски. Получиха похвали от всички тях и бяха възнаградени с почетното 7-мо място сред отборите от столицата и от цяла западна България, след като с разлика от едва две точка и половина бяха изместени от финалните кръгове. Турнирът се проведе в 97-мо СУ „Братя Миладинови“ в специализирани кабинети на училището, които успяха да предразположат нашите ученици да покажат най-доброто от себе си и да донесат гордост на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“. Освен всичко останало, те се отличиха и с набито око и находчивост след като бяха първият отбор, който откри всички скрити загадки из СУ „Братя Миладинови“, поставени от организаторите и си спечелиха цветни награди.

Приятели

 • https://sites.google.com/site/ouvapcarov/
 • https://www.ouevlogigeorgiev.com
 • https://www.dupnitsa.bg
 • http://gallery.dupnitsa.bg